Hlavní navigace

Lidé si bělí zuby sodou nebo octem. Udělejte to radši jinak

5. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bělení jahodami, jedlou sodou nebo octem na bělost zubů žádný zásadní vliv nemá, naopak je dokonce může nenávratně poškodit. Bílé zuby získáte ordinačním či domácím bělením.

Vzhled je v současné době stále důležitější a často rozhoduje o úspěchu či neúspěchu člověka. Součástí upraveného zevnějšku jsou také zdravé a krásné zuby, nelze se tedy divit, že stále více lidí touží mít dokonalý chrup, který k celkové atraktivitě výrazně přispívá. Ne vždy sice příroda bývá štědrá, ale zářivý úsměv lze získat i pomocí různých metod moderní stomatologie. Jednou z nich je bělení.

Co ovlivňuje zabarvení zubů

Ani při sebelepší péči o chrup se totiž mnohdy nelze vyhnout mírnému zabarvení zubů. To je dáno zčásti geneticky, ale také stravovacími návyky, užíváním některých léků nebo kouřením. Ne vše je možné ovlivnit, ale nežádoucí zabarvení zubů lze odstranit bělením.

Na trhu existuje několik zubních past nebo pudrů, které slibují chrup vybělit, jde ale spíše o reklamu a s viditelným vybělením moc nepočítejte. Stejně tak i různé „zaručené“ metody, jako je bělení jahodami, jedlou sodou nebo octem na bělost zubů žádný zásadní vliv mít nebudou, naopak vám je dokonce mohou nenávratně poškodit.

Raději se spolehněte na zkušeného zubního lékaře nebo dentální hygienistku. „Zuby a dásně před bělením musí být zdravé, stomatologická prohlídka a profesionální dentální hygiena jsou proto pro bělení prvním předpokladem,“ upozorňuje zubní lékařka Soňa Humpolíčková z Dentální kliniky Jan Stuchlík. A je dokonce možné, že po ošetření u dentální hygienistky často zuby „prokouknou“ natolik, že samotné bělení už ani nebude nutné.

V opačném případě lze požadovaného zářivého odstínu dosáhnout zmíněným profesionálním bělením. „Jedná se o chemický proces, v němž aktivní molekuly oxidů uvolňované sloučeniny peroxidu vodíku nebo karbamid peroxidu pronikají mezi krystaly skloviny, kde odbarvují usazené pigmenty,“ popisuje dentální hygienistka Monika Sojková. Na výběr jsou dvě varianty, ordinační a domácí, obě probíhají pod kontrolou dentální hygienistky nebo stomatologa a mohou se i vzájemně doplňovat.


Autor: Pixabay.com / heblo, podle licence: Public domain

Bělení v ordinaci

Při ordinačním bělení zubní lékař nebo dentální hygienista na zuby nanese bělicí gel a nechá ho asi dvacet minut působit. Někdy lze působení gelu ještě umocnit modrým světlem. „Působení lampy je však invazivní a nelze je použít u každého – zcela vyloučeno je u klientů s citlivými zuby,“ říká Monika Sojková. Gel se poté smyje a vše se opakuje až třikrát, dokud se nedocílí požadovaného odstínu.

Celý proces trvá přibližně šedesát až devadesát minut a klient uvidí výsledek okamžitě. Zesvětlení je však u každého jiné – záleží na genetických předpokladech a původním zabarvení dentinu a skloviny. Cena ordinačního bělení se pohybuje okolo 6500 Kč.

Domácí bělení

Domácí bělení je ve srovnání s jednorázovým ordinačním šetrnější (koncentrace peroxidu v bělicím gelu je nižší než při ordinačním bělení), levnější a zároveň i efektivnější. „Doba, během níž působí gel na zuby, je delší, aktivní látky mohou lépe proniknout do hlubších vrstev a tím i důkladněji odstranit pigmenty,“ vysvětluje Monika Sojková.

Aby i při domácím bělení klient dosáhl optimálního výsledku, zhotoví se mu na míru nosiče z průhledné fólie, do kterých si gel aplikuje doma, většinou až na tři hodiny. Výhodou domácího bělení je vedle hlubšího proniknutí gelu i větší pohodlí a možnost přizpůsobit se individuální potřebě. Domácí bělení probíhá průměrně dva až tři týdny a klient během celé této doby pravidelně spolupracuje se stomatologem nebo dentální hygienistkou. Proceduru lze kdykoli v budoucnu zopakovat, protože do nosičů je třeba dokupovat už jen bělicí gel. Tato metoda bělení vyjde na 4000 až 5500 korun, záleží na množství spotřebovaného bělicího gelu.

Připravte se na „bílou“ dietu

Během doby vlastního bělení a tři dny po ukončení bělení, kdy se uzavírají póry a fixuje se konečný odstín zubů, je třeba dbát na to, co jíte a pijete. „Aby byl dosažen a zachován požadovaný bílý odstín, klient by neměl kouřit, pít kávu, čaj, červené víno a jiné barevné nápoje ani konzumovat potraviny s výraznými pigmenty, jako jsou například kečup, sójová omáčka, červená paprika, mrkev, řepa, borůvky nebo maliny,“ uvádí doktorka Soňa Humpolíčková. Dietě se říká bílá nebo také bezbarvá.

Pro koho bělení není vhodné?

Ačkoli zářivě bílé zuby by chtěl mít asi každý z nás, pokud máte zuby poškozené nebo trpíte zánětem dásní, bělení se rozhodně vyhněte. Bělení se nedoporučuje ani těhotným (přestože by podle dostupných studií bělení na vývoj plodu vliv mít nemělo) nebo kojícím ženám nebo mladistvým.

Stomatologa nebo dentální hygienistku bude před bělením zajímat také to, jaké užíváte léky, případně prodělané choroby a úrazy. Kontraindikací bělení může být i alergie na určité složky bělicího gelu – např. mentol nebo konzervační látky. A jak je již zmíněno na začátku, pro všechny zájemce o bělení platí, že nejdříve je třeba mít zuby zdravotně v pořádku – tedy bez kazů (případně s vyhovujícími výplněmi), zubního kamene a pigmentových skvrn.

Odborná spolupráce:

MDDr. Soňa Humpolíčková

Zubní lékařka, působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík.

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na estetickou stomatologii a endodoncii.


Monika Sojková, DiS.

Vystudovala Soukromou vyšší odbornou školu zdravotnickou pro dentální hygienistky v Praze.

Pracuje jako dentální hygienistka v Dentální klinice Jan Stuchlík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).