Letní raw jídla, která zvládne každý

Autor: Vitalvibe

Syrojedení, vitariánství čili stravovací režim, při kterém nepotřebujete troubu, nabývá na oblíbenosti. Jídla jsou rychlá, výživná a lehká. Zkusíte domácí raw nanuky nebo granolu s kokosovým krémem?

Ve dnech, jako je ten dnešní, se nám obvykle sliny na tučné pokrmy nesbíhají. Člověk je tak nějak rád, že je rád. Stačí mu lahev s vodou, nějaké ovoce a na oběd lehký salát. Ale proč zůstávat u staré klasiky, když je trendy raw strava. Nikdo neříká, ať chroupete syrovou mrkev nebo se ládujete semínky, vytvořte sobě jídlo lehké, zdravé a ještě k tomu chutné. Zkuste raw nanuky, pizza rolky nebo malinový chia puding.

Granola placka s ovocem

Ingredience na velkou granola placku (průměr 24 cm)

  • 2 šálky naklíčené pohanky
  • ½ šálku sušených brusinek
  • 15–20 velkých datlí
  • 2 vanilkové lusky
  • 1 čajová lžička skořice
  • špetka himálajské růžové soli
  • 2 lžíce zlatého lněného semínka
  • 1 lžíce chia semínek

Ingredience na kokosový krém

  • 2 hrsti předem namočených kešu
    1 hrnek domácího kokosového mléka
    1 vanilkový lusk
    3 lžíce světlého kokosového nektaru
    citrónová šťáva z ½ citrónu

Ovoce podle chuti: hrozny, borůvky, granátové jablko

Postup:

Ingredience na placku smíchejte, rozmixujte v mixéru nahrubo, směs naneste na síto a vytvořte kulatou placku. Poté sušte při nízké teplotě asi 8 až 10 hodin. Pokud máte rádi lívance, stačí směs pouze rozdělit na více malých placek. Kokosový krém připravíte ve výkonném mixéru rozmixováním surovin do hladka. Placku potřete krémem a ozdobte ovocem dle vašeho výběru.

Raw nanuk

Ingredience na zmrzlinu (6 ks)

  • 1 šálek kešu, namočených alespoň na 4 hodiny
  • 0,3 l domácího kokosového mléka
  • 3 lžíce světlého kokosového nektaru
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli

Ingredience na karamel

  • 2 čajové lžičky mandlového másla
    1 hrst datlí
    ½ čajové lžičky kokosového nektaru
    1 lžíce kokosového oleje
    špetka vanilky
    špetka soli

Ingredience na čokoládovou polevu

  • 5 lžic tekutého kokosového oleje
    5 lžic tekutého kakaového másla
    1 lžíce světlého kokosového nektaru
    5 lžic raw kakaa

Postup:

Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na tři hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy. Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa.

V poslední fázi nanuky namočíme v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na deset minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy, posypte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne. A zdravá varianta nanuku je na světě.

Pizza rolky ze sušených rajčat se špenátem

Ingredience na rolku:

  • 150 g zlatého lněného semínka
  • 100 g slunečnicového semínka
  • 120 g sušených rajčat (předem namočených)
  • 2 čajové lžičky pizza koření
  • hrst čerstvého oregána

Ingredience na sýrovou náplň:

  • 100 g předem namočených kešu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 lžíce vody
  • sůl, pepř

Ingredience na zeleninovou náplň:

  • hrst špenátu
  • 1 jarní cibulka

Postup:

Lněné semínko a slunečnici namelte na moučku. Ze sušených rajčat si vyrobte pastu a smíchejte se semínkovou moučkou. Ochuťte bylinkami a zpracujte do tuhého těsta. Pokud se vám těsto lepí, můžete použít na podsypání moučku z lněných semínek. Vyválejte těsto na rovnoměrnou placku, potřete sýrovou náplní, poklaďte lístky čerstvého špenátu, posypte jarní cibulkou a opatrně za pomoci potravinové fólie viňte do rolky. Tu pak nakrájejte na silnější plátky. Hotové pizza rolky pokládejte na síto a sušte asi deset hodin. Rolky navíc můžete konzumovat i nesušené, v syrové podobě.

Mandlový sýr se šalvějí

Ingredience:

  • 150 g celých mandlí
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 100 ml vody
  • 1 čajová lžička olivového oleje
  • 4 lžíce předem namočeného a rozmixovaného irského mechu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrst nakrájené šalvěje, čerstvé pažitky a jarní cibulky
  • sůl

Postup:

Rozmixujte namočené mandle s vodou, přidejte mandlové máslo a zbytek surovin. Výsledkem by měla být tužší sýrová konzistence. Směs nalijte do připravené formy a nechte přes noc ztuhnout.

Limonáda se zmrzlými květy

Ingredience:

  • forma na led
  • lesní ovoce
  • granátové jablko
  • jedlé květy
  • maliní
  • sušená kokosová voda 

Postup:

Do formiček na led vložte podle fantazie květy a ovoce a nechte zmrznout přes noc. Ve sklenici rozmíchejte sušenou kokosovou vodu ochucenou granátovým jablkem a přidejte ledové kostky.

Hráškový krém

Ingredience:

  • 6 hrnků mraženého hrášku
  • 1 lžíce světlého misa
  • hrnek nasekané jarní cibulky
  • 1/2 vymačkaného pomeranče
  • sůl a pepř dle chuti
  • stroužek česneku
  • 3–4 hrnky vody dle hustoty
  • kopr dle chuti (nemusí být)

Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte. Vznikne tak dokonalý hráškový krém.

Cannelloni s pestem a mandlovou ricottou

Ingredience na pesto:

  • 1 šálek bazalkových listů
  • ¼ šálku listů baby špenátu
  • ¼ šálku extra virgin olivového oleje
  • ¼ čajové lžičky himálajské růžové soli
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • pepř dle chuti
  • česnek dle chuti

Vše rozmixujte do hladké směsi ve stolním mixéru a přidejte ½ šálku nasekaných nebo namletých piniových oříšků či pistácií.

Ingredience na mandlovou ricottu:

  • 1 šálek mandlí (namočených na 8 hodin a oloupaných)
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • ¼ šálku vody
  • ½ čajové lžičky lahůdkového droždí
  • ¼ čajové lžičky soli

Ingredience na omáčku marinara:

  • 2 šálky rajčat zbavených semínek
  • 2 lžíce cibule
  • 1 čajová lžička česneku
  • ¼ šálku rajčat sušených na slunci (namočených na 4 hodiny)
  • 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (bazalka/oregano/tymián…)
  • 3 lžíce olivového oleje

Obě omáčky rozmixujte na hladkou směs v mixéru. Cuketu nakrájejte na tenké plátky. Tři plátky položte mírně přes sebe, abyste vytvořili větší plát, naplňte ricottou z ořechů, pestem, malým měsíčkem rajčete a zarolujte.

Malinový chia puding

Ingredience:

  • 1 hrnek malin
  • 1/4 hrnku kešu
  • 1/4 –1/2 hrnku vody
  • agávový nebo javorový sirup dle chuti
  • chia semínka dle chuti každého

Rozmixujte maliny, kešu, vodu, až poté přidejte chia semínka, nechejte nabobtnat alespoň půl hodiny v lednici. Pro barevné ozvláštnění můžete přidat matcha prášek.

Zdroj: Vitalvibe, Rawdeli

4 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 1. 8. 2016 0:11