Hlavní navigace

Lesní ovoce se hodí k přípravě letních nápojů i místo chemické kosmetiky

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Lesní jahody, borůvky, ostružiny, maliny… drobné ovoce s velkým efektem. V létě ho oceníme nejen do osvěžujících nápojů, ale i jako zdroj prospěšných a léčivých látek.

Krásně barevné a voňavé plody jahodníku, maliníku, ostružiníku a borůvek zdobí během léta okraje lesů i zahrádky. Jako všechny dary přírody i toto ovoce obsahuje řadu vitamínů a dalších cenných látek důležitých pro naše zdraví.


Autor: Isifa.cz

Lesní jahody, maliny, ostružiny, borůvky… vynikající a zadarmo

Lesní jahody provoní čaj i smoothie

Plody jahodníku jsou bohaté na vitamín C, A, železo, vápník, draslík, fosfor, kobalt, mangan, jód, kyselinu listovou a pektiny. Stopový prvek mangan obsažený v jahůdkách prospívá mozku, nervům, kostem, krevnímu systému, kůži i vlasům.

Čaj jahodový sen

Potřebujeme: 2 lžíce lesních jahod, 2 dl vroucí vody

Postup: Jahody přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme popíjet.

Jahodové smoothie

Potřebujeme: 2 ½ šálku lesních jahod, 2 šálky podmáslí a ½ šálku ledu

Postup: Všechny přísady rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Čisticí jahodové mléko

Potřebujeme: 100 ml podmáslí, 2 lžíce lesních jahod

Postup: Ve vodní lázni ohříváme podmáslí s jahodami po dobu 20 minut. Pak odstavíme a ještě patnáct minut necháme louhovat. Poté scedíme, nalijeme do skleněné nádoby a uschováváme v ledničce. Tento kosmetický přípravek vydrží asi týden.

Maliny zvyšují chuť k jídlu

Maliny jsou celkem bohaté na vitamin C, A a biotin. Biotin je vitamin krásy z komplexu skupiny B, který je důležitý pro zdraví a vzhled kůže, nehtů a vlasů. Každý člověk si sice vyrábí biotin sám, ale pouze ve zdravé střevní flóře. Převážnou část této životně důležité látky totiž produkují bakterie. Spousta látek jako jsou antibiotika, alkohol, nadměrná spotřeba léků či špatné stravovací návyky bakterie ve střevech ničí a proto je nutné zvýšit příjem této látky.

Lesní smoothie

Potřebujeme: 1 šálek malin, 1 šálek borůvek, 1 šálek ostružin, ½ šálku hroznové šťávy a 2 šálky ledu.

Postup: všechny uvedené přísady rozmixujeme a hotové smoothie podáváme ve vysokých sklenicích.

Maliny proti nechutenství

Jestliže trpíme nechutenstvím, může si pomoci právě plody maliníku. Stačí po dobu 3 týdnů asi 15 minut před snídaní, obědem a večeří sníst hrst malin.

Čaj malinová víla

Potřebujeme: 2 lžíce čerstvých plodů, 3 dl vroucí vody

Postup: Maliny přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Vše pak přecedíme a plody ještě vymačkáme. Tento čaj můžeme podávat teplý nebo vychlazený.

Zkrášlující malinová kúra

Malinová kúra může zlepšit jak zdraví, tak vzhled kůže, nehtů a vlasů. Stačí po 7 – 10 dní sníst 3× denně hrst tohoto ovoce. Biotin se již o vše postará.

Malinová pleťová maska

Dvě polévkové lžíce rozmačkaných malin smícháme s 1 lžící jogurtu. Směs naneseme na obličej, krk i dekolt a necháme 25 minut působit. Potom dobře opláchneme. Pokožka se krásně projasní a vypne.

Ostružiny vrátí hlas

Ostružinové plody jsou bohaté na karoteny, které chrání citlivá semena před volnými radikály. Díky nim a vysokému obsahu vitaminu C posilují imunitní systém. Ostružiny obsahují přírodní barvivo antokyan, organické kyseliny – jablečnou a citrónovou, z minerálních látek především fosfor, hořčík (z našeho ovoce ho mají nejvíce), draslík, železo. Účinné látky těchto plodů posilují vaziva a stěny cév a působí tak preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám.

Ostružinová šťáva léčí chrapot

Ostružinová šťáva je velmi účinným přírodním prostředkem proti chrapotu. Jemně ji přihřejeme a po doušcích vypijeme. Tento postup opakujeme 2 x denně po dobu 2 – 3 dnů. Takto ošetříme postižený hlas a navíc tělo zásobíme cennými látkami.

Čaj ostružinový skřítek

Potřebujeme: 2 lžičky ostružin, 2 dl vroucí vody

Postup: Plody přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po douškách.

Hydratující ostružinová maska

Rozmačkáme 1 lžíci ostružin a smícháme je s 2 lžícemi zakysané smetany. Hotovou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Poté opláchneme.

Borůvky nejen na unavený zrak

Borůvky účinně posilují imunitní systém a chrání tělesné buňky před bakteriemi a volnými radikály. Plod obsahuje třísloviny, které podporují tvorbu sliznic, preventivně působí proti zánětům, má dezinfekční účinky a používá se jako přírodní prostředek proti průjmům. Významný je i vysoký obsah vitaminu C.

Borůvky jako přírodní antibiotikum

Plod borůvky obsahuje antibakteriální látky, které působí například proti Escherichia coli nebo některým druhům stafylokoků. Toho se využívá při léčbě střevní dysmikrobie, infekcí trávicího traktu a průjmových onemocněních.

Borůvky pro ostříží zrak

Borůvky jsou velmi účinným lékem při všech poruchách zraku a mikrocirkulaci, protože antokyany a karotenoidy podporují regeneraci oční sítnice resyntézou purpuru rhodopsinu v tyčinkách, které podmiňují vidění při horší světelnosti. Proto se tyto bobulky tradičně používají při léčbě šerosleposti. Osvědčily se i při léčbě unaveného zraku u lidí, kteří při svém zaměstnání extrémně namáhají zrak – piloti, řidiči, programátoři atd.

Borůvky celkově posilují organismus

Jelikož tyto plody obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, přispívá jejich užívání k tomu, že se cítíme velmi dobře a navíc ještě stimulují imunitní systém.

Borůvky ochraňují cévy

Souhra bioflavonoidů, chrómu, vitamínu C, manganu, mědi, hořčíku v bobulkách borůvek zvyšuje jak prostupnost cév, tak i jejich pružnost a pevnost. Plody jsou úžasnou prevencí především u starších lidí, kteří trpí poruchami cév. Rovněž popraskané žilky je tímto způsobem možné léčit. Účinek látek z borůvek také pozitivně ovlivňuje oběh krve.

Nápoj na posílení cév a žil

Potřebujeme: 1 dl šťávy z borůvek, 1 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z arónie, 1 dl šťávy z rakytníku, 1 lžičku citrónové šťávy

Postup: Přísady smícháme, hotový nápoj popíjíme 1 x denně po dobu 6 týdnů.

Borůvková očista

Borůvková kúra je úžasný přírodní prostředek, který reguluje trávení a působí chelatačně (zbavuje tělo jedů). Po dobu 3 dní jíme pouze borůvky v jakémkoliv množství, k tomu vypijeme 2,5 litru čisté neperlivé vody a nic víc.

Čtěte dále: Bylinkový speciál: Brusnice borůvka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).