Hlavní navigace

Lenoch maratoncem

15. 1. 2010

Sdílet

Miluji sporty, ale běh k mým vášním rozhodně nikdy nepatřil. Teď se to možná změní. Přihlásila jsem se na běžecký kurz, mám trenérku, vedu si tréninkový plán a v březnu uběhnu půlmaraton. Možná. V květnu možná i maraton… Půjdete do toho se mnou?

Běh je jedním z nejpřirozenějších lidských pohybů. Už v pravěku na něm závisel život člověka – užíval jej při boji a lovu. Bez běhu by nebyla potrava, bez potravy by nebyl život. Dnes „lovíme“ za peníze – zajdeme do obchodu, kde dostaneme kilo syrového naporcovaného masa.  Někdo na něj bude pracovat hodinu, někdo dvě, jiný několik minut. Běhat kvůli tomu nemusí ani jeden z nich. Jenže tělu se po běhání stýská a někteří lékaři tvrdí, že běh je nejlepší medicína – prokrvuje mozek, což mimo jiné zvyšuje koncentraci, prokysličí plíce, posílí srdce a celkově zlepší imunitní systém. 

Po dvaceti minutách mě běh nudí   

běhání

To je všechno moc hezké, ale co když mě běh nudí? Běhání mě vždycky chytlo jen na chvilku. Můj osobní rekord jsou dva měsíce pravidelného nedělního běhání. Vyšla jsem v pět hodin z bytu a vrátila se chvilku po šesté. Uf. Nejdéle jsem vydržela v kuse, tedy ne po indiánsku, běhat zhruba tři čtvrtě hodiny! Déle to nešlo, chyběla mi nejspíš motivace. Pravidelně po dvaceti minutách mi začínal vadit studený vzduch, nebo naopak šílené horko. Boty mě náhle tlačily a až přecitlivěle jsem vnímala kdejaké píchnutí v boku a vymýšlela si křeče. Říkala jsem si, že mi tělo dává jasně najevo, že mu to stačí a chce přestat.

Tělo nechtělo nic. To já chtěla přijít domů a odškrtnout si, že jsem pro sebe opět něco udělala. Po nějaké době jsem se většinou přestala obelhávat a přiznala si, že moje běhání je prostě na nic a nechala jsem toho. Chyběla mi motivace a zřejmě nad sebou potřebuji bič. Právě teď je mou motivací jedenadvacet kilometrů dlouhý březnový závod a bičem milá, ale nekompromisní trenérka společnosti BOOTCAMPS, Mgr. VERONIKA BRYCHCÍNOVÁ.

Zvládnete běžet půl hodiny v kuse?

Co vás v našem běžeckém seriálu čeká?

běhání

V první řadě pořádná porce teorie. Rozebereme si jednotlivá přípravná tréninková období. Naučíme se pořádně rozcvičovat a protahovat. Aby nás běh opravdu bavil, musíme totiž vědět, jak na to. Zda si můžeme vyšvihnout tři maratony do měsíce, nebo kdy a jak tělo zregenerovat. Třeba vám poradíme, jak zlepšit techniku běhu, jak dýchat a co s rukama. Další díly se budou týkat vhodného oblečení a obuvi pro běh, probereme také kompenzační cvičení, výživu a pitný režim.

Je toho zkrátka hodně, co by měl vědět každý, kdo se chce běhu alespoň trochu věnovat nebo se v něm zlepšovat.

Čtěte téma: Kunratický běh – někdy jde i o život

Nemusíme však zůstávat pouze u teorie. Tedy alespoň já hned zítra, zima nezima, sníh nesníh, vyběhnu v teniskách. Mám to tak totiž napsané v týdenním plánu. Třeba se ze mě stane maratonec. Možná i z vás, pokud vypnete počítač a půjdete do toho se mnou. Ono to (prý) totiž za tu námahu stojí. No uvidíme. 

Není nad vzájemnou motivaci! Pošlete nám své běžecké zážitky, nebo napište do diskuse pod články seriálu „Lenoch maratoncem“, jak se vám běhá.

Vytrvalostní běhy v roce 2010

S dlouhými vytrvalostními běhy se můžeme setkat téměř v jakékoliv zemi. Vybrali jsme pro vás českou motivaci:

1/2 Maraton je vytrvalostní běh dlouhý 21,097 kilometrů a zaběhnout by se měl v limitu do tří hodin. Nejrychlejší běžci zvládnou trať do jedné hodiny. 

maraton

Maraton je vytrvalostní běh dlouhý 42,195 kilometrů a zaběhnout by se měl v limitu sedmi hodin. Nejrychlejší běžci to však zvládnou za neuvěřitelné dvě hodiny a několik málo minut k tomu.

  • 23. 1. 2010 – Budějovický Mercury maraton: Startovné činí 350 Kč.  
  • 9. 5. 2010 – Volkswagen Maraton Praha: Měsíc před závodem zaplatíte za startovné do 1750 Kč. Do 4. 5. 2010 si připravte 2000 Kč. Nejpozději se můžete na pražský maraton přihlásit den před závodem, v tom případě zaplatíte 2500 Kč.
  • 18. 9. 2010 – Kladenský maraton: Startovné činní do 31. 8. 400 Kč, do 10.9. 450 Kč a po 10.9. 500 Kč.      
  • 11. 9. 2010 – Baroko maraton: Běžecký závod v Plasech v plzeňském kraji. Startovné činní 420 Kč.

Ultramaraton je označení běžeckého závodu delšího než klasický maraton. Nejčastěji se jedná o padesáti nebo stokilometrové tratě. Rovněž se běhá na čas, ve kterém je třeba uběhnout co největší vzdálenost. V Brně má již čtrnáctiletou tradici Světový pohár v individuálním běhu na 48 hodin v hale. Letos je závod bohužel z finančních důvodů v ohrožení.

Další dlouhé závody v roce 2010, které doporučuje Vitalia.cz:   

  • 11. 4. 2010 – Horský maraton: Závod je dlouhý sice „jen“ 32 kilometrů, ale nezanedbatelné je převýšení trati – 1100 metrů. Vybíhá se z Trhových Svinů (okres České Budějovice). Součástí závodu je kratší běh nebo závod na horských kolech (MTB).
  • 29. 5. 2010 – Běh Bystřickem kolem Vírské přehrady: Závod dlouhý 28 kilometrů. Startovné činí 100 Kč a přihlásit se můžete do 22. 5. 2010. Více v propozicích závodu.

Seriál „Lenoch maratoncem“ vzniká ve spolupráci se společností BOOTCAMPS.

Příště: PŘÍPRAVA NA MARATON ZAČÍNÁ aneb Tréninkový plán a první přípravné období

Foto: Ivana Dvorská 3×, Filip Singer 1×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).