Hlavní navigace

Léková turistika: cena stejného léku se liší i o tisíce

9. 12. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Chtějí po vás v lékárně obrovský doplatek? Zkuste jinou. Jeden a ten samý lék je ve velké nemocniční lékárně zdarma, zatímco o sto kilometrů dál by vás stál stovky či tisíce korun.

Na situaci upozornila Mladá Fronta Dnes (celý článek Ivy Bezděkové Tisíce korun za pilulky zdarma vyšel 7. 12. 2016). Doplatky za léky jsou výrazně vyšší v malých městech než v nemocničních lékárnách nebo lékárnách velkých řetězců, a nejde o žádné drobné, rozdíly jsou někdy ohromné.

Mladá Fronta Dnes našla konkrétní případy, například za antibiotika na infekci nohy měl pacient z Mělníka v místní lékárně zaplatit šest tisíc, v pražské lékárně při Nemocnici Na Bulovce byly zcela bez doplatku. Dále uvádí příklady léku na potlačení imunity nebo na léčbu vysokého krevního tlaku. Pacienti těžko budou objíždět republiku a shánět nejlevnější lék, obzvláště při těžkém onemocnění. Někdy je možné stejný lék za nižší cenu získat v rámci například většího města u nemocniční či větší lékárny.

Proč se ceny v lékárnách někdy tak liší vysvětloval před časem pro server Vitalia.cz současný viceprezident České lékárnické komory: Je to jako v supermarketu,“ říká Aleš Krebs o tvorbě cen léků.

Lékárníci jsou v tom prý nevinně, menší lékárny nemají šanci získat pro své pacienty výhodnější ceny. Obviňují výrobce či distributory léků, v článku zazněla také kritika Státního lékového ústavu (SÚKL), který stanovuje maximální ceny léků.

Podle lékového ústavu je to jinak

SÚKL se ohradil proti tvrzení vedení České lékárnické komory, že by mohl ceny stlačit dolů. Nesouhlasí ani s dalším hodnocením lékárnické komory, které zaznělo v článku: „Maximální ceny léků, které stanovuje SÚKL, jsou v některých případech stanoveny špatně, když je výrobce schopen dodávat do některých lékáren za cenu o tisíce korun nižší. Úřad by na toto měl reagovat a snížit celkovou cenu takového léku.“

Podle lékového ústavu je postup striktně stanoven zákonem. SÚKL dokonce celou situaci hodnotí obrácenou optikou, málem jako výhodu pro pacienty: „U regulovaných léčiv mají pacienti garantovanou maximální cenu, resp. nejvyšší možný doplatek v lékárně. Pacienti tak mají jistotu, že nejvyšší možný doplatek, který vychází z maximální ceny a výše a podmínek úhrady, nebude v lékárně překročen. Aktuální legislativa zároveň umožňuje, aby držitel rozhodnutí o registraci dodal lék na trh za cenu nižší, než jaká mu byla stanovena. Stejně tak lékárna s distributorem nemusí plně využít maximální možnou výši marže, která jim dle cenového předpisu Ministerstva zdravotnictví ČR náleží. Pro pacienty tak nastává situace, kdy v některých lékárnách mohou získat lék levněji,“ uvádí SÚKL. „Pokud by pacienti získali lék v každé lékárně za stejnou cenu se shodnou výší doplatku, nemohla by nastat situace nebo šance, že mohou získat lék levněji. Současná situace tedy umožňuje úspory na straně pacientů,“ tvrdí.

Tato šance však vypadá v praxi třeba tak, jako u na začátku zmíněného pacienta z Mělníka s léky na infekci nohy. Protože si nemohl pro léky jet sám, zaplatil si za tisíc korun řidiče taxi, který mu lék na Bulovce vyzvedl a přivezl, popsala MF Dnes. I tak ušetřil pět tisíc korun.

Když oběhnete lékárny, ušetříte. Rozdíly jsou i u léků bez předpisu. Vyzkoušeli jsme to na čtyřech nejprodávanějších lécích a deseti sousedících lékárnách. Jak se lišily ceny na pouhém kilometru čtverečním?

Galerie: Podívejte se, jak se prodávají léky online 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).