Hlavní navigace

Lékaři umí transplantovat váš vlastní zub i dáseň

26. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Science fiction, nebo stomatologická realita jednadvacátého století? Autotransplantace zubu i řešení odhalených krčků pomocí vlastní dásně nejsou u nás ještě běžnými zákroky, ale některá pracoviště je zvládají.

I ve stomatologii jde vývoj neustále dopředu, a tak se dnes lze na zubařském křesle setkat se zákroky, které by dříve spadaly spíše do oblasti science fiction. Na některých klinikách dokáže zručný zubař například nahradit chybějící zub nepotřebným jiným zubem téhož pacienta nebo ošetřit obnažený zubní krček transplantací dásňového štěpu dotyčného.

Autotransplantace zubu je stále raritou

Nahrazení chybějícího místa v ústech svým vlastním zdravým zubem neboli autotransplantace zubu patří mezi náročné zákroky, které ovládají stomatologové jen na některých zdravotnických pracovištích. Nejedná se sice o běžný léčebný postup, pro pacienty však znamená řadu pozitiv.

„Transplantace zubu má několik výhod a může být účinnější než implantace umělé náhrady,“ vysvětluje Adam Šíma, stomatolog z Dentální kliniky Jan Stuchlík, jejíž lékaři autotransplantace provádějí. „Při použití vlastní tkáně se obnoví přirozené spojení mezi zubem, kostí a dásní, což je pro úspěch ošetření nejdůležitější,“ dodává doktor Šíma.

Také cena autotransplantace je příznivější než cena implantátu – u každého pacienta se sice může mírně lišit v závislosti na jeho individuálním stavu, ale obecně je nižší než cena za zubní náhradu. Cena autotransplantace se obvykle pohybuje v cenovém rozmezí od patnácti do osmnácti tisíc korun, zatímco cena za implantát se může vyšplhat i na pětatřicet a více tisíc korun – záleží na konkrétních výkonech, které je v souvislosti se samotnou implantací třeba provést.

Celý výkon stomatolog provede v průběhu jednoho ošetření a při lokální anestezii – pacient je tedy při vědomí, ale necítí žádnou bolest. Po dvou nebo třech týdnech od autotransplantace ještě stomatolog musí zub na novém místě endodonticky ošetřit a přidat korunku.

Transplantace dásně – delikátní, ale trvalé ošetření obnažených krčků

Ve středním věku se většina lidí setkává s problémem obnažených zubních krčků a se stoupajícím věkem se tento stav nadále zhoršuje. Odhalení krčku vzniká postupným ústupem dásně, nejčastěji z důvodu nedostatečné ústní hygieny spolu s genetickou dispozicí (tzv. tenký typ dásně). Krčky jsou pak citlivější a náchylnější k zachytávání bakterií, v neposlední řadě je někdo může vnímat jako estetickou komplikaci.

Jednou z možností, jak problém vyřešit, je aplikace bílé výplně. Ta sice pomůže s přecitlivělostí, ale neodstraní podstatu potíží. Transplantace vlastního dásňového štěpu je účinnější a zastaví proces obnažování krčků. Jedná se však o jednu z nejobtížnějších operací v dutině ústní, v oblasti plastické mikrochirurgie, kde je potřeba pracovat velmi rychle a přesně. Transplantaci dásně tak zvládnou jen někteří stomatologové.

Výkon se provádí v lokální anestezii, jedná se tedy o zcela bezbolestný zákrok. „Operace začíná tak, že se pacientovi z patra odebere štěp dásně a ten se přišije na obnažený krček zubu. Pro dosažení optimálního hojení se poté celá dáseň v okolí přitáhne závěsnými stehy, které se odstraní po dvou týdnech,“ vysvětluje unikátní metodu zubní lékař Jan Stuchlík. Operované místo se hojí minimálně měsíc, po tuto dobu je třeba dávat si velký pozor jak při konzumaci jídla, tak při ústní hygieně. Transplantovaná dáseň je totiž v prvních dnech vyživovaná pouze difuzí z okolí a při neopatrném zacházení by mohlo dojít k jejímu posunu a nemusela by se dobře ujmout. Normálně kousat bez omezení je možné po měsíci od výkonu a úplně se místo zhojí po přibližně třech měsících.

Výsledek je ale trvalý a stojí za to. Cena transplantace dásně je individuální v závislosti na stavu každého pacienta, obvykle se ale pohybuje od pěti do deseti tisíc korun.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jan Stuchlík, vedoucí lékař Dentální kliniky Jan Stuchlík

Jeho specializací je implantologie, tkáňová regenerace a estetické zubní lékařství.


MDDr. Adam Šíma, zubní lékař

Působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík. Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na konzervační a endodontickou terapii, parodontologii a úrazy zubů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).