Hlavní navigace

Lékaři se nechtějí očkovat, úřady je přemlouvají

6. 10. 2009

Sdílet

Kolik byste dali za vakcínu proti prasečí chřipce? Pár set korun? Nebo tisíc? Čeští lékaři nemusejí dát ani korunu, přesto se odmítají očkovat. Důvod? Vakcína proti nemoci, která má zaplavit svět, se jim zkrátka nezdá být dost bezpečná. Úředníci je přesvědčují, aby změnili názor.

Stát má velmi omezené množství vakcín proti tzv. prasečí chřipce a očkovat tak může jen ty, jejichž práce je nezbytná pro chod státu a také chronicky nemocné pacienty. Jenže čeští lékaři vakcínu odmítají, protože jim nepřijde dostatečně prověřená. Ministerští úředníci se teď ze všech sil snaží, aby zdravotníky o bezpečnosti vakcíny přesvědčili, napsaly Lidové noviny.

Čtěte také téma: Jak chránit děti před prasečí chřipkou?

„Nejsem ochotna si to dát píchnout,“ řekla  Lidovým novinám dětská lékařka z Prahy Soňa Knéblová. Obává se, že vakcína není dostatečně prověřená. Z ankety Lidových novin pak vyplynulo, že její názor sdílí většina lékařů. „Bál jsem se, že mi tu otázku někdo položí. Budu upřímný, možnosti očkování nevyužiju,“ uvedl Petr Němeček, praktický lékař a člen vedení lékařské komory. Někteří zatím s rozhodnutím čekají na aktuální údaje. „Osobně stále váhám, jestli se očkovat nechám. Zatím nemáme dost informací,“ uvádí lékařka a mluvčí sdružení praktiků Irena Kudrnovská.

Nechali byste se naočkovat vakcínou proti tzv. prasečí chřipce?

  • Ano, bez váhání
    9 %
  • Ne, bojím, že vakcína není prověřená
    82 %
  • Myslím, že běžné očkování proti chřipce stačí
    9 %
  • Vakcína je připravena pro 160 tisíc zdravotníků. Tio se nemusí nechat očkovat povinně.
  • Česko nakoupilo vakcíny za 220 milionů korun. Smlouva přitom nebyla příliš výhodná, garance za případné vedlejší účinky ponese stát.
  • Vakcíny proti prasečí chřipce zatím nejsou schváleny Evropskou lékovou agenturou.

Očkujte se, prosím

Zdraví-medicína-nemoci-úrazy-chřipka-2

Dva náměstci ministryně zdravotnictví Dany Juráskové o víkendu přesvědčovali praktické lékaře přímo na celostátním shromáždění jejich profesního sdružení v Milovech. Vakcína proti pandemické prasečí chřipce bude podle jejich ujištění bezpečná. Náměstci Markéta Hellerová a Marek Šnajdr se zástupcům praktických lékařů z celé republiky zaručili, že se u nás nebude očkovat proti prasečí chřipce dřív, než proběhnou veškeré testy vakcíny. „Ptali jsme se na to a bylo nám řečeno, že se vakcína v této době testuje a že určitě bude bezpečná a oficiálně registrovaná nejen u nás, ale v celé Evropě,“ řekla Lidovým novinám mluvčí Sdružení praktických lékařů Irena Kudrnovská.

Pozor! Čtěte téma: Komu hrozí prasečí chřipka?

V Česku bylo zatím potvrzeno 296 onemocnění prasečí chřipkou, nikdo nezemřel. V EU je evidováno celkem 54 700 nemocných, zemřelo jich přes 170. Nejvíce případů prasečí chřipky v Evropě bylo zaznamenáno ve Velké Británii, celkem 14 000.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).