Hlavní navigace

Lékař ženě poškodil játra při operaci, zemřela, jeho však soud osvobodil

4. 3. 2011

Sdílet

Bývalý lékař bruntálské nemocnice jedné ženě zničil zdraví, druhá po operaci zemřela. Okresní soud v Bruntále dnes zprostil obžaloby bývalého chirurga bruntálské nemocnice Pavla Dvorského. Píše to agentura ČTK. Obžaloba tvrdila, že špatným lékařským postupem zavinil smrt pacientky. U druhé ženy měl způsobit svým operačním zákrokem závažné komplikace, které u pacientky zanechaly doživotní následky. Soudce ale dnes řekl, že jednání popsané v obžalobě není trestným činem.

Bývalý lékař bruntálské nemocnice jedné ženě zničil zdraví, druhá po operaci zemřela.

Okresní soud v Bruntále dnes zprostil obžaloby bývalého chirurga bruntálské nemocnice Pavla Dvorského. Píše to agentura ČTK.

Obžaloba tvrdila, že špatným lékařským postupem zavinil smrt pacientky. U druhé ženy měl způsobit svým operačním zákrokem závažné komplikace, které u pacientky zanechaly doživotní následky. Soudce ale dnes řekl, že jednání popsané v obžalobě není trestným činem.

Lékař udělal chyby při operacích, potrestán ale nebude

Žena, která po operaci vedené Dvorským zemřela, byla do nemocnice přijata v roce 2008 s podezřením na žlučníkový záchvat či na zánět žlučníku. Druhá varianta se při operaci potvrdila. Při zákroku ale podle obžaloby lékař poškodil játra, čehož si nevšiml. Později při dalším zákroku poškodil přívod krve do jater a orgán začal odumírat.

U pacientky, která operaci přežila, Dvorský podle obžaloby na dvou místech poškodil tenké střevo. Státní zástupkyně jej vinila z toho, že poranění střeva nerozpoznal. Léčba se pak vinou úniku obsahu tenkého střeva začala komplikovat. Nakonec pacientka skončila v péči lékařů olomoucké nemocnice, kde se její stav zlepšil. Podle žalobkyně ale má doživotní následky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).