Hlavní navigace

Lékař: nejlepší dieta je ta přerušovaná

20. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Snaha rychle zhubnout vede k jojo efektu, tedy opětnému tloustnutí. Podle odborníků bychom měli hubnout na etapy. Po skončení diety počkat a pak teprve se do hubnutí pustit znovu.

Snaha zhubnout za krátkou dobu nepřináší trvalé výsledky, naopak může vést k dalšímu tloustnutí. Upozorňuje na to kampaň k Evropskému obezity, který připadá na sobotu 21. května.

Pod heslem Stop jojo efektu vybídne lidi, aby prolomili nebezpečný cyklus opakovaného hubnutí a nabírání váhy,“ řekl novinářům přednosta 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesor Štěpán Svačina. „S nadbytečnými kilogramy se potýká přes polovina dospělých v ČR, stejně je na tom celá Evropa. Varující je, že přibývá obézních dětí,“ řekl.

Každý druhý má nadváhu

Podle průzkumu má normální váhu jen 42 procent dospělých Češek a Čechů, 35 procent se potýká s nadváhou (BMI 25–29,9) a 23 procent s obezitou (BMI nad 30), z nich dvě procenta s obezitou třetího stupně (BMI nad 40). K těmto výsledkům se lidé podle profesora propracovali nezdravým životním stylem a opakovanými dietami.

Nejčastějším důvodem jojo efektu je to, že snaha zhubnout byla úspěšná, ale je to nárazová změna, po které se člověk vrací k tomu, na čem tloustl předtím,“ vysvětlil. Podle Svačiny by lidé neměli klesat na mysli. Jsou způsoby, kdy se jojo efektu dá zabránit. Je vhodné po zhubnutí o pět až deset procent nějaký čas si váhový úbytek udržovat, teprve pak znovu hubnout, pokud to je třeba. Hubnout se nesmí hladověním, jíst se má pravidelně.

Nejdůležitější je nepropadnout beznaději

Ani po porušení jídelního režimu není nutno propadat beznaději, že nic nemá cenu, protože pak se člověk rychle vrátí k původním špatným návykům. Svačina radí najít si co nejvíc podnětů k podpoře hubnoucího úsilí, za udržení váhy se odměňovat. Po ukončení etapy hubnutí se osvědčilo zvyšovat množství jídla jen pomalu, jíst pravidelně a dostatečně se hýbat. „Jsou to způsoby, které nevedou k velmi rychlým poklesům, ale k trvalejším úspěchům, byť jenom částečným,“ řekl Svačina.

Úplné vyléčení obezity, tedy pokles BMI z 30 a víc pod 25, je podle něj velmi výjimečný. O takový pokles lékařům ani nejde, snaží se, aby stupeň obezity a problémy s tím spojené se zmenšily.

S trochou nadsázky se dá říci, že není nemoc, kterou obezita nezhorší, ale nejzávažnější je cukrovka druhého typu a také vysoký tlak a cholesterol, které vedou k infarktům a mrtvici,“ řekl profesor. Pokud pacient zhubne, jeho zdraví se zlepší, v řadě případů může vysadit léky na tlak a cholesterol, nebo alespoň snížit dávkování.

Na zhubnutí však hlavně musí člověk vynaložit také vlastní úsilí, neexistují léky, které by to udělaly za něj. K nabídce zázračných přípravků na zhubnutí je profesor skeptický. Rychle a bez námahy se podle něj zhubnout nedá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).