Hlavní navigace

Lehké dortíky s lehkostí

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Je tu léto, tedy ideální čas, kdy se můžeme pustit do přípravy výtečných želatinových dortů a řezů. Jejich základ tvoří lehké piškotové těsto a chutnou ozdobu nejrůznější druhy ovoce.

Dorty a řezy s ovocem a želatinou mají mnoho příznivců. Jsou lehké a pro letní čas jako stvořené. I když jejich mokrá konzistence nemusí být příjemná každému. Vyzkoušejte různé varianty.

Piškotový základ


Autor: Renata Petříčková

Na úvod je třeba říct, že základem želatinového či tvarohového ovocného dortu nemusí být nutně piškot z šesti vajec;  podklad může v závislosti na vrchní náplni tvořit třeba třené těsto, křehké těsto, může to být i korpus upečený z kynutého těsta. Listové moc nedoporučuji, je přece jen příliš křehké a nadýchané, takže když už, pak jen na tenký povrch polev a náplní.

Vraťme se tedy k piškotu. Je to nejjemnější směs vajec, mouky a cukru. Ideální piškot vytvoříme z těchto ingrediencí:

  • 4 vejce
  • 2 lžíce horké vody
  • 120 g cukru
  • 75 g polohrubé mouky
  • 75 g škrobové moučky
  • špetka soli

Receptů a variací je mnoho; známý je například ten, který udává poměr – kolik vajec, tolik mouky. Který recept vyberete, je na vás.


Autor: Agentura SXC

Postup je následující: žloutky ušleháte do pěny spolu s troškou horké vody a dvěma třetinami cukru, hmota musí získat tuhou krémovitou konzistenci. Z bílků ušleháte sníh a to pěkně do tuha, tak, že ho ani lehkým potřesem z misky nevysypete.

Zde se hodí rada našich babiček, že šlehač by měl být naprosto čistý beze stop mastnoty (třeba po předchozím šlehání šlehačky) a mísa musí být dokonale odmaštěná, jinak sníh nebude tuhnout. Špetka soli do vychlazených bílků zaručí, že se sníh jistojistě povede. Do bílků pak zamícháme po troškách žloutkovou směs, mouku a škrobovou moučku. Vlijeme do formy či na plech a pečeme.

Varianta pro dělenou stravu

Piškot lze připravit i v případě „zvířátkového“ dnu, čili dělené stravy, je jedno, jestli podle Lenky Kořínkové nebo kohokoliv jiného. Ve chvíli, kdy chcete udělat želatinu a tvarohovou náplň, tento styl stravování vám zakazuje použití mouky. Nebo si můžeme vypomoci, pokud doma prostě  mouka dojde.

Potřebujeme:

  • 80 g fruktózy
  • 70 g sušeného mléka
  • 120 g strouhaných ořechů (použila jsem mandle, bylo to výtečné)
  • 6 bílků
  • špetku soli

Opět ušleháme sníh, do tuhého sněhu vmícháme jemně a pečlivě fruktózu, sušené mléko a ořechy. Vznikne pěkné vláčné těsto, což mě překvapilo, čekala jsem spadnutí sněhu a hrbolaté těsto z ořechů. Nestalo se! Padání se nekonalo ani v troubě, upeklo se krásné těsto, které je napohled stejné jako to pravé piškotové. Chuťově se příliš neliší od klasického ořechového těsta na buchtu.

A jdeme na želatinu

Želatina je živočišného původu a vyrábí se ze šlach, kostí, kloubů a dalšího „jatečného“ odpadu. Přehlédneme-li tento fakt, jež se může někomu ošklivit, musíme vzít v potaz, že želatina je velmi prospěšná lidskému zdraví, podporuje správný růst a funkci kostí, kůže a kloubů.

Pokud se nepřenesete přes původ želatiny, můžete použít tzv. agar agar. Jedná se o nažloutlý prášek, který se používá jako její varianta a oproti pravé želatině je rostlinného původu, vyrábí se z mořských řas.


Autor: Renata Petříčková

Pro výrobu želatinových moučníků můžete použít, co je libo. Důkladně si však přečtete návod na použití, protože každý želírující přípravek má jiný způsob přípravy.

Často můžeme použít i obyčejný puding (tedy ochucený polotovar, pro želatiny na ovoce je nejlepší vanilková příchuť), který uvaříme v polovičním množství tekutiny než uvádí návod. Například ve šťávě z kompotu, přičemž touto tekutou hmotou na piškotu zalijeme kompotované ovoce. Vznikne parádní „buchta“! Používáme-li čerstvé ovoce, chybí ona šťáva, to ale vůbec nevadí. Můžete klidně použít třeba ovocný sirup. Pro potřeby želatiny dejte vyšší podíl šťávy do tekutiny a třeba ji ještě přislaďte. Krásný je například želatinový povrch vytvořený ze zelené kiwi šťávy.

Na piškot lze dát i želatinu s tvarohem. Pokud chcete, můžete při přípravě tvarohové vrstvy želatinu úplně vynechat. Pokryjte korpus pouze oslazeným tvarohem, případně tvaroh smíchejte s pudingem nebo trochou másla, když máte chuť na něco kaloričtějšího. Máslo zajistí také lepší tuhnutí v lednici. A na tvarohovou náplň dejte ovocné osvěžení. Tedy jahody, meruňky, maliny, borůvky, rybíz… dobré jsou také meruňky či mandarinky z konzervy.

Dort pokladený ovocem zalijte ovocnou želatinou. Vychlaďte a podávejte.

Chcete koupit zaručeně čerstvé ovoce? Zajděte na farmářské trhy

Aktuální termíny, informace a zajímavosti najdete na Vitalia.cz pod heslem FARMÁŘSKÉ TRHY

Přehled všemožných farmářských, venkovských a dalších trhů, pravidelně aktualizované termíny, sortiment, články k tématu…

Zrádné kiwi

Pozor dejte na kiwi, to při styku s mléčnými výrobky, například tvarohem, nepěkně černá. Můžete to samozřejmě risknout, ale ještě lépe je potáhnout tvarohovou náplň nejprve průhlednou želatinou nebo vrstvou pudingové želatiny, a teprve na ni dávat kolečka kiwi, aby se ovoce přímo nedotýkalo tvarohové náplně. A na závěr dolít vrchní vrstvu želatiny.

Totéž udělá banán, také hnědne, nicméně ne tak dramaticky jako kiwi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).