Léčivé účinky chřestu: využijte výhonky i kořen

Autor: Isifa.cz

Chřest je svobodomyslná rostlina, která se může pyšnit širokým léčebným působením. Jeho čas se blíží právě nyní.

Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká, k mání je hlavně během května, někde už koncem dubna, poslední sklizen bývá na pultech v polovině června. Více o tom, kdy co roste českého

Co chřest obsahuje?

Chřest je bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, síru, fosfor, vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B, alkaloid asparagin (alkaloidy jsou látky, které jsou přítomné v živých rostlinách, obsahují aktivní sílu života rostliny, bez které nemůže růst ani zůstat na živu).

Co z této zeleniny používáme?

Jako lék používáme výhony a kořeny chřestu.

Léčivé účinky chřestu

Chřest povzbuzuje činnost ledvin a podporuje tak vylučování vody. Používá se také při prevenci i léčbě ledvinových kamínků, u revmatismu a dny. Dále celkově detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, léčí kožní nemoci, posiluje srdce a imunitní systém, má i protinádorové působení.

Chřestový čaj

Potřebujeme: 1 nasekaný výhon chřestu, 2 dl vroucí vody
Postup: Chřest přelijeme vroucí vodou, vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme. Tento čaj popíjíme 2× denně po dobu 14 dní.

Čaj z kořenů chřestu

Potřebujeme: 1 lžičku nadrcených kořenů chřestu, 2 dl vroucí vody
Postup: Kořeny přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a popíjíme 2× denně po dobu 14 dní.

Chřestové kapičky

Potřebujeme: 2 nasekané chřestové výhony (můžeme použít i 1 lžíci chřestových kořenů), 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Chřest zalijeme lihem, vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a užíváme 2× denně 15 kapek po dobu 14 dní.

Jarní chřestová očistná kúra

Chřest využijeme i k jarní detoxikaci. K očistě organismu není třeba kupovat drahé produkty, vystačíme si s přírodními a snadno dostupnými surovinami. Více také: Detoxikace nepotřebuje drahé přípravky

Tato zelenina také harmonizuje ledviny. Připravte se ledvinový koktejl.

Detoxikační nápoj

Potřebujeme: 3 výhonky chřestu, 2 mrkve, 1 červenou řepu, 1 brambor, 3 dl vlažné vody
Postup: Zeleninu smícháme a odšťavníme, k vylisované šťávě přidáme vlažnou vodu a hotový nápoj popíjíme 1× denně po dobu 10 dní.

Ledvinový šejk

Potřebujeme: 3 výhony chřestu, 2 mrkve, 2 dl vlažné vody, 1 lžíce citronové šťávy
Postup: Zeleninu odšťavníme, vylisovanou šťávu smícháme s vlažnou vodou a citronovou šťávou. Hotový šejk popíjíme 1× denně po dobu 2 týdnů.

Chřest a kožní neduhy

Chřest podporuje látkovou výměnu a tím příznivě působí na kožní problémy. Při ekzémech, alergiích, lupence či dalších chronických neduzích si můžeme pomoci popíjením tohoto čaje.

Čaj na krásnou pleť

Potřebujeme: 1 lžičku nadrcených sušených kořenů chřestu, 1 lžíci kopřivy, 1 lžičku měsíčku lékařského, 1 lžíci přesličky rolní, 3 dl vroucí vody
Postup: Léčivky smícháme dohromady, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a popíjíme 2× denně po dobu 4 týdnů.

Chřestové mazání

Tento přípravek se používá na potírání kožních neduhů. Má hojivé a regenerační účinky.
Potřebujeme: 1 lžičku drcených sušených kořenů chřestu, 1 lžíci měsíčku lékařského, 1 lžičku mořské soli, 3 dl vroucí vody
Postup: Bylinky přelijeme vroucí vodou, vše necháme 30 minut louhovat, poté přecedíme, přidáme sůl a můžeme začít potírat nemocnou kůži. Neoplachujeme. Mazání připravujeme denně čerstvé a používáme ho dle potřeby.

Pro koho je chřest vhodný?

Chřest nemá žádné vedlejší ani nežádoucí účinky, proto jej mohou konzumovat i děti, těhotné a kojící ženy.

Jak se chřest loupe?

Některé země upřednostňují zelené odrůdy chřestu, jiné dávají přednost bílým a tak existují dvě školy loupání této zeleniny. Zelený se má loupat od konečku, tedy od místa, kde rostl ze země, ke špičce, kdežto chřest bílý se má loupat od místa těsně pod výhonkem směrem dolů.

Jak poznáme, že je chřest čerstvý?

Aby měla tato zelenina co nejvíce léčivých látek, musí být čerstvá. Když se při zmáčknutí konce chřestu objeví trochu šťávy, je to známka, že je čerstvý.