Hlavní navigace

Léčivé houby koupíte v lékárně i bylinkářství

27. 2. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Čaga, hlíva ústřičná, Jidášovo ucho… názvy jak ze sletu čarodějnic. Znala je už čínská medicína i lecjaká bába kořenářka, ale používají se dodnes. K čemu jsou dobré?

Už jste slyšeli o zázračných léčivých houbách, které mají schopnost uzdravovat? Jsou jich plné lékárny i bylinkářství a předkládají se nám, ba přímo vnucují, v nejrůznějších podobách. Většinou se jedná o dřevokazné houby s podobnými léčebnými účinky. O které houby se vlastně jedná? Můžeme je užívat naprosto bezpečně?

Hlíva ústřičná nejen pro posílení imunity


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Hlíva ústřičná je k mání v mnoha variantách

V prvé řadě představme hlívu ústřičnou, dřevokaznou houbu skloňovanou téměř ve všech pádech. Obsahuje řadu vitamínů a stopových prvků, jmenujme například vitamíny skupiny B, vitamín C, D, K, z prvků železo, sodík, draslík, fosfor, zinek, selen i jód. Dalšími cennými látkami jsou aminokyseliny, mastné kyseliny, enzymy, nerozpustné polysacharidy a především beta glukany, které obsahuje většina léčivých hub, a které výrazným způsobem stimulují imunitní systém a pomáhají v boji s rakovinou.

Hlíva se úspěšně používá při kardiovaskulárních chorobách, zánětech a bolestech kloubů, účinně snižuje vysoký tlak, reguluje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, zlepšuje metabolismus, pomáhá při trávicích obtížích, doporučuje se také při ekzémech, alergiíchastmatu. Velmi účinná je v boji s mnoha nemocemi, poruchami imunity i zhoubným bujením. Má schopnost regenerovat buňky a potlačuje stárnutí organismu. Uvádějí se také její antibiotické, antiparazitické, protivirové a protikvasinkové účinky.

Hlívu můžete konzumovat čerstvou či sušenou po tepelné úpravě (např. polévky, omáčky), také konzervovanou, kvašenou nebo dokonce uzenou. Rovněž jsou k dostání kapsle nebo tobolky obsahující prášek ze sušené hlívy, který se používá i jako koření přidávané do nejrůznějších jídel.

Hlívu mohou užívat také děti, těhotné i kojící ženy. Je dobré vědět, že konzumace ve větším množství může vyvolat projímavé účinky a pro někoho může být hlíva obtížně stravitelná a může způsobit nepříjemné trávicí problémy.

Podobné účinky jako hlíva má houbička shiitake (houževnatec jedlý), která je oblíbenou součástí japonské i čínské kuchyně. Je považována za houbu dlouhověkosti, snižuje hladinu cholesterolu i krevní tlak, chrání klouby, posiluje imunitu a má protirakovinné účinky. Obsahuje velké množství vitamínů B a D.

Reishi zbaví depresí

Další zázračnou dřevokaznou houbou je japonská Reishi (Lesklokorka lesklá), která obsahuje podobně jako hlíva velké množství nerozpustné vlákniny, železa, selenu, vitamínů skupiny B, také beta glukany a všech osm esenciálních aminokyselin. Má rovněž podobné účinky jako hlíva. Používá se při léčbě rakoviny, nejrůznějších alergií – zpomaluje uvolňování histaminu, snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, podporuje krevní oběh, ředí krev a je také velmi účinná při léčbě nervových poruch, celkové vyčerpanosti, nespavosti a depresí. Podporuje tvorbu krve, výrazným způsobem posiluje imunitní systém a funguje také jako výborné antivirotikum i antibiotikum – hubí zejména stafylokoky a streptokoky. Rovněž detoxikuje organismus, odstraňuje z těla těžké kovy a pomáhá čistit játra od následků drog či alkoholu.

Její cena je vyšší a používá se ve formě sušeného prášku, tobolek či tinktury. Také se často přidává do kávy, čaje, kakaa či čokolády. Její chuť je poměrně hořká. Užívání ale nemusí být vždy bez následků. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při výskytu potravinové alergie a nízkém tlaku a nepřekračovat uvedené dávkování. Mohou se objevit trávicí problémy, průjem, zvýšení rizika krvácení (ovlivnění srážlivosti krve) a kožní vyrážky. Těhotným a kojícím ženám, stejně jako malým dětem se užívání rozhodně nedoporučuje.

Jidášovo ucho na hemoroidy i po těžkém porodu

Boltcovitka bezová neboli Ucho Jidášovo je další léčivou houbičkou, která se využívá také v tradiční čínské medicíně. Čistí krev, snižuje krevní tlak a příznivě působí na celý kardiovaskulární systém, posiluje imunitu, léčí hemoroidy, pomáhá při trávicích potížích, působí dobře při fyzickém i psychickém vyčerpání, například po porodu. Houba je ceněna také pro svůj vysoký obsah minerálů, zejména vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku a draslíku.

S čerstvou či sušenou houbou je možno libovolně kouzlit v kuchyni, ze sušeného ucha se dá i připravit čaj. Sušené houbičky je potřeba na pár hodin namočit do vody a poté, co mnohonásobně zvětší svůj objem, je můžeme připravovat běžným způsobem. Vodu nevyléváme, ale můžeme ji použít do polévky či omáčky nebo prostě a jednoduše vypít. Obsahuje totiž řadu léčivých látek z vylouhovaných hub. Užívání houby není doporučeno v období těhotenství a kojení, ale doporučuje se při rekonvalescenci po těžkých porodech.

Čaga pomáhá v boji s rakovinou

Čaga – „břízová houba“ – zde ve formě ruského léčivého přípravku

Čaga neboli Rezavec šikmý je opravdovým skvostem mezi houbami. Jedná se o houbu, která se vyskytuje nejčastěji na břízách na Sibiři. Má výrazné protizánětlivé, antibiotické, antivirové, antimykotické, protirakovinné a antioxidační účinky, obsahuje flavonoidy, alkaloidy, steroidy, melanin i řadu stopových prvků. Posiluje celý organismus včetně imunitního systému, čistí krev, používá se při léčbě trávících obtíží, posiluje činnost žaludku, slinivky i jater, léčí záněty trávicího traktu i žaludeční vředy a takové nemoci jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. Pomáhá při alergiích, ekzémech a lupénce, používá se při léčbě rakoviny, snižuje bolest a zpomaluje vývoj metastáz, působí příznivě i při chemoterapii jako prostředek zmírňující její negativní vedlejší účinky.

V Rusku se z čagy vyrábí známý přípravek Befungin, který je znám už z dob minulého režimu. Houbu je možné také užívat ve formě tobolek, tinktury nebo odvaru. Nebyly zjištění žádné nežádoucí účinky, ale užívání se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a dětem do tří let.

Recept na čaj z čagy

Polévkovou lžíci prášku ze sušené houby nebo zhruba pěti gramový kousek nadrobené houby dáme přes noc do hrnce se studenou vodou (2,5 litru), druhý den ráno ve stejné vodě necháme přejít varem a povaříme pět minut. Dalších pět minut necháme vyluhovat a poté slijeme. Čaj popíjíme v malých dávkách několikrát denně přibližně půl hodiny před jídlem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).