Hlavní navigace

Léčili syna modlitbami, nepřežil zápal plic

3. 2. 2011

Sdílet

Manželský pár z americké Filadelfie byl odsouzen k desetiletému podmínečnému trestu za neúmyslné zabití syna.  Herbert a Catherine Schaibleovi před rokem nezavolali lékaře k dvouletému dítěti, které mělo zápal plic, a namísto toho se ho snažili vyléčit modlitbami. Podle lékařů by přitom včasná pomoc chlapce zachránila, cituje ČTK agenturu AP.

Manželský pár z americké Filadelfie byl odsouzen k desetiletému podmínečnému trestu za neúmyslné zabití syna. 

Herbert a Catherine Schaibleovi před rokem nezavolali lékaře k dvouletému dítěti, které mělo zápal plic, a namísto toho se ho snažili vyléčit modlitbami. Podle lékařů by přitom včasná pomoc chlapce zachránila, cituje ČTK agenturu AP.

Čtěte také: Jsem rodič, a kdo je víc?

Kde končí práva rodičů a kde začíná ochrana dětí před nezodpovědnou mámou či tátou?

Hluboce věřící rodina se řídila zásadou, že vyhledávání lékařské pomoci ukazuje na slabost ve víře. Soudkyně prohlásila, že dospělí se mohou rozhodnout žít podle této zásady. Nesmí ji ale uplatňovat na své děti, které samy nemají možnost volby. 

„Dobro dítěte má přednost před svobodou vyznání rodičů,“ řekla soudkyně. Zároveň ale prohlásila, že kdyby poslala rodiče do vězení, problém ochrany dětí by se nevyřešil. 

Jako jednu z podmínek trestu soudkyně stanovila, že Schaibleovi musí vodit své ostatní děti na pravidelné lékařské prohlídky a v naléhavých případech neprodleně navštívit ambulanci. Rodina má ještě sedm dětí ve věku od jednoho roku do 15 let. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).