Hlavní navigace

Léčba celulitidy: je třeba podpořit krevní oběh

26. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Lanzi, podle licence: CC BY-SA 3.0
Mírná celulitida je běžná a jde v podstatě o kosmetický problém. Přesto s jejím řešením pomáhají i lékaři. Co je při léčbě to hlavní a jak může pomoci?

Celulitida trápí až na výjimky jen ženy, a to hlavně s příchodem teplých slunečných dnů. Tento víceméně estetický neduh se projevuje hrbolatou pokožkou. Takzvaná „pomerančová kůže“ se přitom objevuje v jakémkoliv věku.

Jak vzniká celulitida. Příčiny a prevence

Při celulitidě dochází ke zvětšenému objemu podkožních tukových buněk, které jsou proti povrchu kůže vytlačovány. V tomto místě je pak omezen průtok krve a lymfy.

Vliv na ni má mnoho faktorů. Mezi nejčastější příčiny opět patří nedostatek pohybu, obezita, špatná strava, hormonální změny a užívání hormonální antikoncepce, nedostatečný pitný režim a další.

Jako prevence poslouží dostatečný příjem tekutin, ovoce a zeleniny. Oblíbené jsou také otužování a masáže dané lokality, které podporují krevní oběh. Existuje však i řada metod, jak s pomerančovou kůží bojovat.

Kosmetika i lékařské metody

Nejdostupnější, ale spíše podpůrnou formou jsou různé druhy krémů, které mají problematické partie zbavit estetických neduhů. „Dnes existuje mnoho více či méně účinných metod a přístrojů, které mají s celulitidou bojovat. Většina z nich funguje na podobném principu – podpoří krevní oběh v místě celulitidy, a tím urychlí látkovou výměnu,“ vysvětluje kožní lékařka Júlia Černohorská z Dermal Centre Mělník.

Výskyt celulitidy je však možné řešit i lékařskou formou. Návštěva odborníka vás může zbavit výskytu pomerančové kůže na dlouhou dobu v relativně krátkém čase. „U léčby celulitidy využíváme ultrazvuk, podtlak, mezoterapii, karboxyterapii, kryoterapii, laserové ošetření nebo radiofrekvenční ošetření,“ říká MUDr. Černohorská a dodává: „Pokud dáváme přístrojové lymfodrenáže u pacientů s chronickým žilním onemocněním, předepisuji jim venofarmaka, která mají účinky na mikrocirkulaci a lymfatický systém.“

Zdroj: TZ www.zilniporadna.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).