Hlavní navigace

Lázně na pojišťovnu? Od října jen výjimečně

1. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
O týden kratší, takže nejvýše třítýdenní, budou napříště lázeňské pobyty hrazené zdravotní pojišťovnou. A to není jediná změna, která se chystá. Máme seznam, který již brzy změní pravidla.

Řada lidí vnímá lázně jako svého druhu dovolenou, proloženou procedurami, které bývají na rozdíl třeba od nemocničních zákroků vcelku příjemné. A to vše na účet zdravotní pojišťovny. Tak tahle idyla skončí. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo radikálně zpřísnit pravidla pro získání takzvaných komplexně hrazených lázní, lidově zvaných lázně křížkové.

Pobyty budou kratší a lidé si je budou častěji hradit sami

„Tento týden pravděpodobně vyjde Indikační seznam pro lázeňskou péči, který nabude účinnosti od letošního prvního října,“ potvrdil serveru Vitalia.cz Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Seznam má redakce k dispozici. Původně přitom měly změny platit již od letošního ledna, pak se odsunuly na srpen a nyní tedy na říjen.


Autor: Isifa.cz

Lázeňský pobyt hrazený pojišťovnou se o týden zkrátí

Co změna vyhlášky mimo jiné zavede? Plně hrazený pobyt (ubytování, strava i procedury) se dospělým pacientům i v případě, že jim ho lékař doporučí a pojišťovna zaplatí, zkracuje z 28 na 21 dní, pobyt pro děti zůstává v případě potřeby nadále čtyřtýdenní. Navíc si lidé budou muset na pobyt v nich vzít normální dovolenou, zatímco dosud se pobyt v lázních považoval za pracovní neschopnost.

Lidé, kterým pojišťovny platí jen procedury – tedy lázně příspěvkové – budou moci napříště do lázní vyrazit jen na dva místo na tři týdny. Dovolenou si na lázně museli brát už teď, a proto se pro ně v tomto ohledu nic nemění. Tato změna přitom může zájem lidí o lázně paradoxně zvýšit – když dnes pojišťovna někomu přiklepla místo plně hrazených lázní pouze úhradu procedur, mnoho lidí do nich vůbec nenastoupilo, protože třítýdenní pobyt pro ně byl moc drahý, dvoutýdenní ale už možná finančně unesou.

Vyberte si: Lázeňská zařízení v ČR

Těžší bude získat i poukaz na opakovanou lázeňskou léčbu, která se také zkrátí ze tří týdnů na dva; aby ji člověk získal na pojišťovnu, bude muset dokázat, že léčba má smysl a on například zhubl či přestal kouřit.

Krom toho výrazně poklesne počet diagnóz, s nimiž bude spojen nárok na lázně, případně zůstane jen nárok na úhradu procedur, nikoli již na placení ubytování a stravy.

Jaké změny se v lázeňské péči chystají:

  • plně hrazený pobyt se pro dospělé zkracuje z 28 na 21 dní, pro děti zůstává čtyřtýdenní
  • plně hrazený pobyt již nebude považován za pracovní neschopnost, na pobyt je třeba vzít si dovolenou
  • lázně příspěvkové (pojišťovna hradí jen procedury) se zkracují na dva týdny z původních tří (na příspěvkové lázně se ani nyní nevztahuje pracovní neschopnost)
  • opakovaná lázeňská léčba se krátí ze tří týdnů na dva
  • opakovaná lázeňská léčba na pojišťovnu bude mít přísnější pravidla, pacient musí dokázat výsledky léčby
  • výrazně poklesne počet diagnóz, s nimiž bude spojen nárok na lázně, případně zůstane jen nárok na úhradu procedur, nikoli již na placení ubytování a stravy

Kvůli půl miliardě

Důvod? Podle prohlášení ministra zdravotnictví Leoše Hegera pro tisk chce stát napříště platit jen léčbu, která má skutečný efekt. A ušetřit tak minimálně půl miliardy korun ročně. S ministrem přitom souhlasí i část lékařů, například odborná gynekologicko-porodnická společnost podle MF DNES uvádí, že moderní medicína už v tomto oboru natolik pokročila, že něco jako lázeňská rekonvalescence už je zcela zbytečné.

Zatím však vše běží postaru, a dosud tedy můžete od svého lékaře získat nárok na poukaz podle starých pravidel. Je nicméně pravda, že už nyní jsou lékaři (vystavuje praktik, případně specialista, schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny) při jejich vystavování přísnější než dříve, a proto už letos plně hrazených lázeňských pobytů ubylo.

K tématu: Jak se dostat do lázní?

Změny se celkem pochopitelně nelíbí lázeňským společnostem ani obyvatelům lázeňských měst, protože v obou případech mohou znamenat citelný propad příjmů. Objevily se proto petice volající po zachování stávajícího stavu, jejichž podepisování končí právě v těchto dnech.

Je sice pravda, že lidé jezdící do lázní na účet veřejného zdravotního pojištění tvoří jen třetinu lázeňských hostů, jenže jsou tam déle než ti, kteří si pobyty a případně i procedury platí sami. Převedeno na čísla jde o zhruba 120 tisíc lidí na pojišťovny vůči 250 tisícům, kteří jezdí na dovolenou do lázní za své.

Změny se dotknou diabetiků i obézních lidí

Kdo bude mít nárok na lázně v plné výši (procedury, ubytování i strava) hrazené pojišťovnou i po zavedení změn? Lidé s následujícími diagnózami:

  1. Nemoci onkologické
  2. Nemoci oběhového ústrojí
  3. Nemoci trávicího ústrojí
  4. Nemoci z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí
  5. Nemoci dýchacího ústrojí
  6. Nemoci nervové
  7. Nemoci pohybového ústrojí  
  8. Nemoci močového ústrojí     
  9. Duševní poruchy
  10. Nemoci kožní
  11. Nemoci gynekologické

Vypadla například možnost, že by do lázní na účet veřejného zdravotního pojištění nadále mohli jezdit lidé s cukrovkou, aby se tu naučili, jak se svou nemocí žít.

Podobně už budou napříště mít smůlu lidé obézní, kterým měl lázeňský pobyt napomoci k získání správných stravovacích návyků.

Na placené lázně už nebudou mít nárok ani lidé, kteří se připravují na voperování kloubní náhrady, naopak lázně po tomto zákroku zůstaly zachovány; celkově ubylo potíží s klouby, které budou zakládat nárok na lázně.

Například nárok na lázně po transplantaci ledvin zůstane zachován, ale může případně jít pouze o lázně příspěvkové, kde budou pojišťovny hradit pouze procedury.

Pro srovnání aneb co spadá do lázeňské péče hrazené pojišťovnami dosud: Indikační seznam 2005 a nový Indikační seznam – návrh 2012 (zdroj MZ ČR).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).