Hlavní navigace

Láska 2010

5. 1. 2010

Sdílet

Láska je láska, to známe. Kluci s holkama a další varianty, láska k Bohu, k jídlu, Narcisové zamilovaní sami do sebe, Harpagoni laskající peníze, dvojice nemravně mladé či naopak zoufale staré… nic nového pod sluncem. Ale co dříve pobuřovalo, je dnes často normální; co bývalo běžné, zdá se nám staromódní. Náš nový seriál hledá současný pohled na příběhy současných lásek; na vztahy naší doby, na nás samé.
Sexmise

Začíná rok 2010. To už není žádný nesmělý začátek 21. století. Teď už jsme pevně a neúprosně v něm. Podle různých konspiračních teorií a sci-fi povídek z poválečných dob už nás touto dobou dávno měli řídit roboti. Místo aut jsme měli používat osobní letadla a místo jídla polykat pilulky. Především ale, ženy už dávno, po vzoru Sexmise, neměly potřebovat muže. Co se stalo?

Když se člověk pořádně rozhlédne po tom našem hypermoderním světě, zjistí, jak hluboce staromódní pořád jsme. Vypadá to, že technokrati ve svých prognózách podcenili jednu hodnotu. Lásku. Technologií se dá nahradit spousta věcí – dojíždění do práce, vyvážené nutriční hodnoty a koneckonců i orgasmus, pocit blízkosti nebo početí dítěte.

Co myslíte: Předmanželská smlouva – neromantický kalkul, nebo nutnost?

Láska se zefektivněním provozu stále nahradit nedá. Což ovšem neznamená, že stará dobrá láska za posledních pár desítek let zůstala nedotčena vývojem kolem sebe. Tradiční model „muž miluje ženu, žena miluje muže“ nahradily komplikovanější modely jako třeba „žena miluje muže, muž miluje také muže“. Nebo „muž miluje ženu a žena miluje jeho a zároveň další dva muže“, případně „rodiče milují dítě, dítě nemiluje nikoho“.

Jistě, podobná milostná dramata tu asi byla vždycky. Rozdíl je v tom, jak je lidé vnímali dřív a jak je řešíme dnes. Jak často o nich mluvíme a jak moc je analyzujeme. Co kritizujeme a k čemu jsme si zvykli být tolerantní.

Tento pravidelný sloupek, Láska 2010, bude právě o ní, o současné lásce. Bude o dnešních lidech, kteří prožili nebo prožívají něco výjimečného v oblasti lásky a milování. Někdy to bude láska milenecká nebo platonická, jindy mateřská. Může to být příběh vášnivé lásky k jídlu nebo závislosti na sexu, příběh muže nenávidícího matku svých dětí, ženy neschopné milovat nikoho víc než svého dalmatina či o svatbě jejich společné lesbické dcery. O milostném románku v domově důchodců i první lásce osmiletého školáka. Ano, bude tak trochu i o vás.

S láskou

Iva Skochová

Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám na adresu laska2010@vitalia.cz.

Mějte prosím na paměti, že aby váš příběh mohl být publikován, musí být opravdu váš – ne vaší kamarádky, souseda nebo kolegyně z práce. V případě, že váš příběh budeme mít zájem publikovat, spojíme se s vámi. Chápeme, že témata lásky jsou citlivá, a proto můžeme v zájmu zachování anonymity vaše jméno v článku změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).