Hlavní navigace

Nečtěte si na záchodě

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lidé trpící hemoroidy často přicházejí pro pomoc až v pozdějších stadiích, na vině je stud nebo strach z vyšetření. Vznik a průběh hemoroidů přitom můžeme ovlivnit.

O nepříjemné bolesti v oblasti konečníku se běžně nemluví. Rozšíření v populaci je ovšem nyní velmi časté a na vině je také dnešní moderní způsob života – sezení u počítačů, tabletů, mobilních telefonů a televize a minimální pohyb.

„Dle posledních statistik se hemoroidy mohou vyskytovat u každého třetího až čtvrtého člověka, u některých profesí u každého druhého, třeba v případě těžké fyzické práce či zvedání těžkých předmětů,“ uvádí proktolog Karel Adam.

Proktologie je lékařský obor zabývající se onemocněním konečníku. Zahrnuje léčbu infekcí konečníku, jeho nádorů a poranění. Doménou proktologie je léčba hemoroidů.

Co jsou to hemoroidy?

Hemoroidy jsou patologicky rozšířené žilní pleteně v oblasti řitního kanálu a řitního otvoru. Proto rozeznáváme hemoroidy zevní a vnitřní. Vnitřní mají stupně I.–IV. Do III. stupně lze hemoroidy odstranit ambulantně.

„Vyšetření je minimálně bolestivé,“ říká zkušený proktolog Karel Adam, přesto lidé přicházejí kvůli obavám či studu zbytečně pozdě
Autor: Archív Karla Adama

„Vyšetření je minimálně bolestivé,“ říká zkušený proktolog Karel Adam, přesto lidé přicházejí kvůli obavám či studu zbytečně pozdě. Pokud se hemoroidy neléčí včas, dochází k jejich postupnému zvětšování a postupnému výhřezu.

Jak můžeme jako laici hemoroidy poznat? Jaké jsou prvotní příznaky? 

Projevy onemocnění jsou svědění, pálení v oblasti řitního otvoru, pocity vlhka kolem řitního otvoru, špinění prádla, výhřez před řitní otvor, příměs krve nebo bolest.

Co doporučujete jako nejúčinnější prevenci před vznikem hemoroidů?

Pravidelné vyprazdňování, dostatek tekutin a vlákniny, omezení tučných a dráždivých jídel i alkoholu, nesedět na studeném, nevysedávat na toaletě při čtení knih a časopisů, dostatek pohybu (chůze, běh a plavání).

Nejčastější příčiny vzniku hemoroidů:

  •  dědičné zatížení (žilní nedostatečnost malé pánve)
  •  zvyšování nitrobřišního tlaku při vyprazdňování
  •  těžká práce
  •  práce v dřepu
  •  dlouhé vysedávaní na WC
  •  dlouhé sezení v zaměstnání i doma za stolem u PC
  •  řízení motorových vozidel
  •  zácpa
  •  konzumace ostrých jídel
  •  větší množství alkoholu, zejména destilátů

Postihují více muže nebo ženy? Případně – vyskytují se i u dětí? 

Hemoroidy se dnes vyskytují jak u mužů, tak i u žen. Mnoho žen trápí hemoroidy v průběhu těhotenství. Ideální je se nechat vyšetřit při jakýchkoliv náznacích hemoroidů ještě před otěhotněním. V současnosti se vyskytují hemoroidy už i u dětí.

Jedná se o dost intimní téma. Stává se, že pacienti kvůli studu přichází už v pozdní fázi onemocnění? 

Velmi často pacienti přicházejí až při pokročilejších stadiích hemoroidálního onemocnění buď ze studu, nebo z obavy z vyšetření těchto intimních partií. Přitom se jedná o vyšetření, které je minimálně bolestivé.

Jak moc je onemocnění v populaci rozšířené? A je pravda, že v dnešní době jsou hemoroidy mnohem rozšířenější než v minulosti? 

Rozšíření onemocnění je nyní v populaci velmi časté. Dle posledních statistik se hemoroidy mohou vyskytovat u každého třetího až čtvrtého člověka, u některých profesí u každého druhého (např. těžká fyzická práce, zvedání těžkých předmětů).

V čem vidíte příčinu?

Příčina je jednak v dědičnosti a jednak v moderním způsobu života – sezení u počítačů, tabletů, mobilních telefonů a televize a minimální pohyb.

Jakými metodami léčíte hemoroidy? Může si pacient metodu i vybrat?

V našem zdravotnickém zařízení odstraňujeme hemoroidy dvojí metodou, jednak fotokoagulací infračerveným světlem, tzv. měkkým laserem, který je vhodný spíše pro menší hemoroidy s odřeninami sliznice, nebo metodou podvazů hemoroidálních uzlů pomocí Baronových ligatur, které jsou pro větší a krvácející hemoroidy; někdy obě metody kombinujeme. Pacient si metodu nemůže vybrat.

Jak dlouho léčba trvá? Probíhá ambulantně, nebo je pacient hospitalizován?

Výkony se provádějí ambulantně při lokálním znecitlivění, bez hospitalizace. Hemoroidy je možné odstranit během několika návštěv, pokud pacient přijde včas, tj. má hemoroidy III. stupně.

Podaří se vyléčit vždy všechny pacienty? A stává se, že se hemoroidy často vrací? 

Úspěšnost zákroků je vysoká, recidivy onemocnění se vyskytují, zejména při nedodržování doporučení v otázce složení stravy, nedostatku tekutin a vlákniny, v malém množství pohybu, nepravidelném vyprazdňování, přetěžování při některých sportech, v posilovnách apod.

Co hrozí, pokud hemoroidy pacient neléčí?

Pokud se hemoroidy neléčí včas, dochází k jejich postupnému zvětšování a postupnému výhřezu před řitní otvor spojenému s mokváním, špiněním, krvácením – zpočátku na prádle a WC papíru, později i do toalety při vyprazdňování, k bolestem, nebo k uskřinutí uzlů a k tzv. hemoroidální krizi spojené s otokem, trombózou a někdy i nekrózou uzle.

Může se člověk, zejména v časné fázi, zbavit hemoroidů nějak domácí samoléčbou? Jak se díváte na různé babské rady (např. sedací koupele, obklady apod.)?

Časná stadia většinou vyřeší zvýšená hygiena řitní oblasti, pravidelné omývání vodou vlažnou či studenou. Rozhodně se nedoporučuje vysedávat dlouho v horké vodě, ve vířivce. Je vhodné používat vlhké ubrousky na otírání, dále bavlněné spodní prádlo, při sportu nepoužívat neprodyšné oděvy atd. U časných stadií často pomohou masti a čípky, které obsahují látky ovlivňující žilní stěnu v kombinaci s různými přísadami (antibiotika, kortikoidy, antimykotika apod.). Doporučují se i masti s obsahem dubové kůry, měsíčková nebo žindavová mast apod.

Prevence a opatření při hemoroidech

Dodržujte následující zásady:

  • pravidelné vyprazdňování je základ, extremně netlačit
  • pít pravidelně po celý den dostatek neperlivých tekutin
  • jíst dostatek vlákniny ve formě ovoce, zeleniny, mléčných výrobků
  • omezit čokoládové výrobky s vyšším obsahem kakaa, velmi tučná, kyselá a dráždivá jídla
  • důležitý je dostatek pohybu, dělat si přestávky při sezení u počítače a televize
  • nezvedat dlouhodobě těžká břemena v práci a při sportu
  • udělat si pravidelné přestávky při jízdě na kole, motorce a v autě při delších trasách a mít sebou vlhké ubrousky na očištění

Pokud obtíže při dodržování těchto zásad neustupují, doporučuji vyhledat lékaře specialistu, který provede endoskopická vyšetření konečníku a tlustého střeva k objasnění příčiny obtíží. Rozhodně nespoléhat na to, že obtíže jsou na podkladě hemoroidů. Mohou být prvními známkami onemocnění konečníku a tlustého střeva, jako jsou trhliny (přečtěte si: Většina lidí nemá hemoroidy, ale praskliny), píštěle, polypy nebo i nádory. A protože statistiky praví, že jsme na prvním místě v Evropě ve výskytu zhoubných nádorů tlustého střeva i konečníku a každoročně je nalezeno kolem pěti tisíc nových případů zhoubného nádoru v různém stadiu onemocnění, doporučuji nepodcenit drobné a zejména dlouhotrvající problémy a navštívit lékaře k objasnění příčiny obtíží.

MUDr. Karel Adam

Je zkušený proktolog, který získal I. atestaci v roce 1982 a II. atestaci v roce 1988. V letech 1978–1989 pracoval na chirurgické klinice I. LF Nemocnice Bulovka. Poté do roku 1996 na chirurgickém oddělení Nemocnice s poliklinikou Praha Vysočany jako zastupující primář a později i jako primář. V letech 1996–2003 působil na chirurgickém oddělení Nemocnice v Neratovicích jako vedoucí lékař ambulancí a operačních sálů. Od roku 2000 dodnes pracuje ve společnosti ON CLINIC, s.r.o. – ProctoClinic jako specialista – proktolog (www.onclinic.cz).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).