Kváskové chleby a další dobroty na Rajské zahradě

Farmářské trhy Rajská zahrada vás zvou již dnes, 18. dubna. Pořadatelé trhu na Rajské zahradě z o.s. Pod platany na dnešek připravili nabídku velmi podobnou té z minulé středy. Co vás čeká? Pekařství Vondřich přiveze své obrovské tříkilové kváskové chleby pečené v parní peci (rádi vám prodají půlku i čtvrtku), buchty a báječné koláče švestkové i tvarohové s borůvkami. Pekařství Štefan zase své svatební koláčky, velké i střední koláče na všechny způsoby, rohlíky, kapsičky s kysaným zelím a…

Farmářské trhy Rajská zahrada vás zvou již dnes, 18. dubna.

Pořadatelé trhu na Rajské zahradě z o.s. Pod platany na dnešek připravili nabídku velmi podobnou té z minulé středy. Co vás čeká?

Pekařství Vondřich přiveze své obrovské tříkilové kváskové chleby pečené v parní peci (rádi vám prodají půlku i čtvrtku), buchty a báječné koláče švestkové i tvarohové s borůvkami. Pekařství Štefan zase své svatební koláčky, velké i střední koláče na všechny způsoby, rohlíky, kapsičky s kysaným zelím a slaninou a také žitné i pšeničné chleby, hranaté, kulaté i šišaté se semínky dýně, se slunečnicí i bez semínek.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

Zelináři ze Staré Boleslavi by na sazeničky třeba i dýchali, ale než jim něco na polích vyroste, bude to ještě pár týdnů trvat. Zatím mají loňskou skladovou kořenovou zeleninu, brambory, cibuli, poslední záchvěvy česneku a taky jablka. „Možná ale, že na některém z příštích trhů začneme porovnávat tuhle zeleninu s tou ze supermarketů. Ve Zlíně to dělají, zeleninu tam veřejně vaří v páře a lidé mají možnost ochutnávat. Vlevo farmářská, vpravo marketová. Většinou jsou nesmírně překvapeni přímou konfrontací chutí, protože farmářská mrkvička je sladká, brambory neboli kobzole voní, a celer je tak aromatický, že slabší povahy mohou omdlít,“ plánuje pořadatel.

Protože minule už byla pažitka, předpokládá se, že bude zas, a u stánku Květin Andrea si můžete pořídit i další bylinky, zatím ještě v květináčích.

Kůrovky, které vozí na trh mandle a oříšky, přijedou opět a vy si určitě třeba ty uzené po ochutnávce pořiďte, hlavně na to nekonečné zobání, se kterým se prostě večer u televize nebo počítače nedá přestat. O Davídkově koření, které je bez soli a glutamátů, se mluvilo už minule, pořadatelům se moc líbí jejich drsný severomoravský slogan „Nebuď vůl, neplať sůl“, protože v běžných kořenících směsích je až 60 % soli, kterou draze platíme v domnění, že kupujeme koření. „A žádné zásoby, každý trh trochu, ať máte koření čerstvé!“ vzkazují zákazníkům z trhu.

Pojízdná prodejna Řeznictví a uzenářství Kořínek jako obvykle bude nabízet maso a uzeniny, mimochodem loni dostali cenu Regionální potravina roku Pardubického kraje od Ministerstva zemědělství za svůj Perštýnský salám, který je vyroben z vepřového a hovězího masa a z vepřového sádla bez přidání vody, sušen je ve speciální komoře a několikrát zauzen studeným dubovým kouřem. Je to jejich vlajková loď a určitě vám dají ochutnat.

U další pojízdné prodejny Farmářských uzenin Rýznar, si zase můžete představovat hlavy s parožím, protože v Horních Studénkách u Šumperka, odkud přijeli, opravdu mají oboru s jeleny a daňky, a vy si na nich tady můžete pochutnat v podobě klobásek.

A Kaiserovic uzeniny z Těrešova přijedou s čerstvou nadílkou jitrnic, jelit, párků, buřtů, s výbornou sekanou, sulcem neboli huspeninou, libovou tlačenkou a uzenou slaninou.

Němcovi z Vysočiny vám budou nabízet mléko, ochucené kysané mléko, krémy a jogurty, čerstvé sýry a jestli se nemůžete rozhodnou, ochutnávejte.

A pokud vám tohle všechno není dost, nakupte si med (buď šumavský nebo z křivoklátských lesů a pastvin), léčivý rakytník ve skle a nebo aspoň pečené čaje, s hromadou ovoce uvnitř, se kterými můžete prožít po přidání horké vody krásnou staročeskou pohodu a děti se vám aspoň nebudou cpát coca-colou.

A ještě budou frgále z Valašska, sýry od holandských kraviček (nejsou sice fialové, ale nosí prý dřeváky), uzené ryby a sem tam čerstvý filet z jihočeské Blatné, a taky lahůdky z Oravy v podobě korbáčiků, oštiepků, bryndzy, žinčice a vyuděné slaninky.

Kdyby vás přepadla žízeň, budou mošty Kvíc, které bez chemie a stabilizátorů, anebo léčivá vína z černého rybízu, která je nutno popíjet opatrně a pomálu, asi tak deci denně. „Jednak je v tom alkohol a jednak by vás ta přemíra zdraví mohla zabít.“ 

Středa na Rajské zahradě, každý týden 10–19 hodin!