Hlavní navigace

Kvasinky útočí na zdraví. Pomůže protikvasinková dieta?

Sdílet

Trápí vás kvasinky a rádi byste se jich zbavili? Řešení existuje. Je jím poměrně přísný stravovací režim, jehož poctivé dodržování ale přináší značnou úlevu.

Řada léčitelů doporučuje svým klientům přísnou protikvasinkovou dietu. Kvasinky prý mohou za spoustu našich zdravotních problémů. Počínaje rýmou a bolestmi kloubů konče. Názory na dietní opatření proti zákeřným kvasinkám se však liší. Důležité je také nesvádět všechno na kvasinky a skutečně prokázat jejich přítomnost v organismu. Nemůžeme si myslet, že za všechno může zaplísněný organismus a střílet diagnózy od boku.

Jsou kvasinky naší zhoubou?

Chceme-li bojovat s nepřítelem, v prvé řadě bychom měli vědět, s kým vlastně máme tu čest. Plísně a kvasinky najdeme téměř všude. Běžně se vyskytují v mnoha potravinách, které konzumujeme. Nejčastěji v pečivu a ovoci. Kvasinky přitahuje všechno, co je sladké a co kvasí. Jejich šíření v těle rovněž podporuje acidobazická nerovnováha. Uvádí se, že překyselení organismu umožňuje růst a šíření plísní, naopak zásadité prostředí – alkalóza pohyb kvasinek zpomaluje a způsobuje jejich setrvávání a hromadění na jednom místě, což může vést ke vzniku cyst nebo i zhoubných nádorů.


Autor: Isifa.cz

Kvasinky vás můžou pěkně otrávit

Kvasinky se mohou snadno rozmnožit a zbavit se jich může být pak velice obtížné. Zejména při častém a mnohdy i zbytečném užívaní antibiotik můžete očekávat invazi kvasinek do vašeho organismu.

Mezi nejčastější zdravotní problémy způsobené přemnožením kvasinek patří únava, chronické trávicí a dýchací obtíže, opakovaná rýma a kašel, snížení obranyschopnosti organismu, vznik a rozvoj nejrůznějších alergií, poruchy trávení, nadýmání, průjmy, bolesti břicha, záněty tlustého střeva, opakované kvasinkové záněty pohlavních orgánů, bílý povlak na jazyku, páchnoucí dech, žloutnutí a třepení nehtů, kožní problémy a ekzémy, svědění celého těla, rozvoj chronického únavového syndromu, bolesti kloubů, poruchy pozornosti a paměti, rozvoj deprese, úzkosti či řady dalších i poměrně závažných onemocnění.

Kvasinky nás mohou trávit svými toxickými výměšky, což se projeví oslabením a narušením fyziologických funkcí celého organismu. Můžeme si skutečně připadat otrávení a bez chuti do života.

Zbavte se mouky a cukru

Jakmile poznáme nepřítele, je třeba zvolit správnou strategii boje. Agresívní boj, který má za úkol zcela vyhladit a vymýtit kvasinky, může být účinný pouze dočasně. Spočívá v lokální či globální aplikaci silných chemických prostředků, které kvasinky nelítostně zabíjejí. Tyto léky však mají také řadu vedlejších účinků a často se v rozmezí i několika měsíců musejí užívat opakovaně. Kvasinky se totiž rády vrací tam, kde jim bylo dobře.

Trvalých výsledků je možné dosáhnout pouze dodržováním radikální diety, a to pokud možno doživotně. Jinak musíte počítat s tím, že se kvasinky mohou kdykoli vrátit.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Bílá mouka, cukr, čokoláda… při protikvasinkové dietě budete muset zapomenout

Základem je striktní vyloučení cukru a bílé mouky z jídelníčku. Rovněž je potřeba trvale se vzdát droždí a mléka. Je naprosto nevhodné jíst sladké bílé pečivo, koláče, koblihy, chléb, rohlíky, zákusky, cukrovinky a oblíbenou čokoládu. Pečivo můžete pouze celozrnné a kváskové, nejlepší ovšem je nejíst pečivo vůbec. Můžete ho nahradit extrudovanými chlebíčky a podstatně zdravějšími obilnými kašemi. Povolenými obilovinami jsou jáhly, pohanka, hnědá rýže, žito, oves, ječmen a špalda. Bílou rýži a kukuřici byste měli omezit nebo vynechat. Chybou by však bylo si kašičky sladit. Na to opravdu zapomeňte. Pozor na med, fruktózu, třtinový cukr či sladké sušené ovoce. Pořád se jedná o cukr, navíc v sušeném neošetřeném ovoci jsou podmínky pro plísně jak dělané!

Z ovoce se doporučují například jablka, hrušky, grepy, kiwi, maliny, borůvky, ostružiny, švestky, rybíz, třešně, meruňky, angrešt a podobně. Vybírejte si především ovoce s kyselejší chutí, tím nic nezkazíte. Vynechat byste měli veškeré sladké ovoce, které snadno podléhá kvašení. Ze sladidel je pak povolena pouze stévie, melasa a obilné slady. Vyhněte se umělým sladidlům!

Se zeleninou budete na tom mnohem lépe, jsou ale zakázány brambory a veškeré výrobky z nich. Omezit byste také měli sladkou kukuřici. Z nápojů se doporučují nejrůznější zeleninové šťávy, zelené a bylinné čaje, samozřejmě také čistá voda. Bublinkové nápoje, slazené limonády, kávu a alkohol bez lítosti přenechejte druhým.

Co se týká bílkovin, můžete libové maso, nejlépe ryby. Zakázány jsou uzeniny, tučná a smažená masa, rovněž mléko, sýry, sladké mléčné výrobky a plísňové sýry. Povoleny jsou kvalitní bílé jogurty nebo neslazené kysané nápoje s probiotickou kulturou. Přátelská spolupráce s probiotiky se vyplatí vždycky.

Vynechejte veškeré přídatné látky, konzervy, polotovary a přípravky na dochucení. Z tuků upřednostňujte ty nenasycené nebo například také kokosový olej, který se považuje za vynikajícího spolubojovníka s kvasinkami a plísněmi. Chcete-li si okořenit jídlo, používejte v hojné míře česnek, kterého se kvasinky velice bojí. Rovněž mají respekt před štiplavou zeleninou, jakou je například řeřicha nebo ředkvičky.

Bezlepková dieta ano, či ne?

Sporným může být doporučení dočasné bezlepkové diety. Mnozí lidé se domnívají, že vyloučení veškerého pečiva z jídelníčku znamená dodržování bezlepkové diety. Pokud by tomu bylo tak, museli byste vyloučit i velmi doporučovaný žitný kváskový chleba nebo špaldu a zůstali byste v podstatě pouze u pohanky, celozrnné rýže a prosa. To však není potřeba. Pokud se vyhnete kynutému pečivu a budete konzumovat pouze obilné kaše nebo extrudované plátky, není potřeba dodržovat striktní bezlepkovou dietu a vzdávat se například velmi zdravých ovesných vloček, ječných krup či žitných nebo špaldových chlebíčků. Stačí vyloučit pouze pšenici, té je všude dost a bohudík není nenahraditelná.

Dočasná bezlepková dieta může být doporučována v těžších případech kvasinkové infekce a rozsáhlých trávících obtíží, například v souvislosti s alergií na mléčnou bílkovinu. V tomto případě je dočasné vyloučení lepku ze stravy velkým přínosem a napomáhá důkladnému vyčištění střev. Toto rozhodnutí by však mělo být konzultováno s lékařem a měla by být vyloučena alergie na lepek nebo celiakie, která by pak pochopitelně znemožnila návrat k původní stravě a bezlepková dieta by pak musela být držena doživotně.

Pomoc, umírající kvasinky útočí

Počítejte s tím, že na počátku diety budete mít velkou chuť na sladké. Je to proto, že kvasinkám postupně začne chybět cukr a budou vás všemožnými způsoby přemlouvat, abyste si něco maličkého zobli. To však udělat nesmíte!

Pokud vydržíte, postupně vás chuť na sladké přejde a nakonec zjistíte, že cukr ke svému životu vůbec nepotřebujete. Hynoucí kvasinky se ale ještě budou chvíli bránit a mstít. Během diety totiž může dojít k poměrně výraznému zhoršení potíží. Nemusíte se však ničeho obávat, jedná se pouze o dočasnou záležitost. Protikvasinkovou dietu můžete ještě podpořit užíváním některých osvědčených přípravků na hubení plísní a kvasinek. Poradí vám v každém dobrém bylinkářství nebo lékárně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).