Hlavní navigace

Teď už kvalitu poznáte na první dobrou

Sdílet

 Autor: Photl.com
Nedokážete se zorientovat v nabídce masa a lahůdek? Chcete kupovat jen kvalitu? Poradí vám nové brožurky vydané Sdružením spotřebitelů. Jsou přehledné, obsažné a navíc úplně zdarma.

Evropská unie pravidelně nazývá první listopadový týden Evropským týdnem kvality. Česká republika se k této aktivitě hlásí již mnoho let, a právě proto v listopadu Sdružení českých spotřebitelů (SCS) vydalo informační brožury, které nám mají usnadnit cestu za bezpečnými a kvalitními potravinami. 

Ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro potraviny, máme šanci se zorientovat v tom, co je pro nás dobré a co bychom raději měli nechat na pultech obchodů. „Chceme zvyšovat možnosti spotřebitele orientovat se v kvalitě potravin, aby se mohl a uměl lépe rozhodnout; to je jednoznačná priorita této skupiny. Na našem trhu je široká nabídka potravin – od domácích producentů i z dovozu, jsou kvalitní i méně kvalitní. Je při tom velmi zavádějící a zjednodušené se orientovat pouze podle původu zboží, navíc to není často nijak jednoduché,“ uvádí Libor Dupal předseda SČS a dodává: „Uvádí se, že spotřebitel jde „za cenou“, ale je to jen částečně pravda. Mnozí spotřebitelé chtějí kvalitu a jsou připraveni si na ni a za ni připlatit; neumí ji ale posoudit a rozpoznat. Všimněte si popularity ‚farmářských trhů‘ – to je nezpochybnitelný doklad toho, jaké priority spotřebitel na trhu potravin vnímá a co očekává.“ Vybíráme pro vás dvě nezajímavější publikace. Vyzvednout si je můžete na kontaktních místech SCS nebo stáhnout v níže uvedených odkazech.

1. Hovězí a vepřové

První publikace je zaměřená na kvalitu čerstvého masa. Autoři v ní reagují na trend posledních let – zvyšování zájmu spotřebitelů o čerstvé a kvalitní maso, které je určeno k domácí kulinární úpravě. „Publikace popisuje druhy vepřového a hovězího, kulinární využití jejich jednotlivých částí, vlivy na jakost masa, jeho povinné označování – zdroj cenných informací a další informace, které, jak věříme, budou pro spotřebitele prospěšným vodítkem při nákupu,“ upřesňují jmenovaní autoři. Publikace je k dispozici zde: Hovězí a vepřové

Najdete v ní odpovědi na otázky:

  • Jak poznáme kvalitní hovězí a vepřové?
  • Jaká jsou masná plemena prasat?
  • Jaké využití v kuchyni najde konkrétní druh vepřového a hovězího?
  • Co má vliv na jakost masa?
  • Jak číst v údajích na etiketě masných výrobků?

I my jsme pro vás připravili něco praktického – stáhněte si PRŮVODCE HOVĚZÍM MASEM:

2. O lahůdkách pro spotřebitele

Další publikace nese název „O lahůdkách pro spotřebitele“ a zaměřuje se na lahůdkářské výrobky. Jejím autorem je Miroslav Čeřovský, jenž k obsahu poznamenává: „Oproti trendu z nedávné doby, kdy byly s rozvojem supermarketů kladeny na dodavatele požadavky pro prodloužení trvanlivosti u řady potravin včetně lahůdek a spotřebitelé dávali často přednost hlavně levným a nekvalitním potravinám, ozývá se v poslední době hlas veřejného mínění požadující potraviny čerstvé a kvalitní, a třeba pak nikoliv ty nejlevnější.“ Publikace je k dispozici zde: O lahůdkách pro spotřebitele

Najdete v ní odpovědi na otázky:

  • Jaká je historie lahůdkářské výroby?
  • Co všechno je obsaženo lahůdkářském sortimentu?
  • Jaké přídatné látky se zde nejvíce využívají?
  • Musí mít prodavač chlebíčků rukavice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).