Kvalita potravin se značkou KLASA? Podle inspekce vysoká

SZPI se loni již po třinácté zaměřila na kontroly potravin s označením KLASA.

Již třináctým rokem uskutečňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelnou kontrolní akci zaměřenou speciálně na potraviny označené národní značkou kvality KLASA.

Výrobky KLASA musejí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání národní známky kvality.

V roce 2015 inspektoři SZPI hodnotili celkem 214 šarží takto označených potravin.

V rámci těchto kontrol, rozprostřených do celého loňského roku, inspektoři zjistili porušení pravidel známky KLASA ve dvou případech:

  • 100% mošt z hrušek
    Obsahoval oxid siřičitý, jehož přítomnost v potravině označené 100% mošt není povolena. Výrobce tak porušil evropské nařízení o potravinářských přídatných látkách.
  • Dortík s jahodovou náplní
    Nebyl označen logem národní značky Klasa a nebyla tak splněna povinnost označit oceněný výrobek logem nejpozději do půl roku od udělení značky.

„Kontroly jsou aktuálně nastavené tak, aby nově oceněnou potravinu SZPI zkontrolovala v řádu několika měsíců od udělení známky. Zároveň každý oceněný výrobek inspekce zkontroluje alespoň jednou za dva roky,“ upřesňuje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.

Výsledky kontrol podle hodnocení inspekce jasně ukazují vysoký standard bezpečnosti, jakosti a hygieny u potravin nesoucích národní značku kvality KLASA.

Výsledky minulých kontrol naleznete na webu Potraviny na pranýři.

Které potraviny loni totálně propadly? Najdete je v galerii Nejhorší potraviny roku 2015:

Zdroj: TZ SZPI