Hlavní navigace

Kůži dětí nejčastěji dráždí alergie

25. 4. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pokožka malých dětí je až pětkrát tenčí než u dospělých. Snáze jí proto do těla proniknou látky, které vyvolávají kožní alergie, přecitlivělost či kožní onemocnění.

V případě kožního onemocnění je vždy postižena vnější kůže, epidermis, která je lehce zranitelná. Proto je potřeba u pacientů, dětí i dospělých, dávat pozor na to, aby pokožka nebyla ještě více drážděna, například špatnou kosmetikou či pracími prostředky.

Alergii mnohdy zdědíme

Kožní alergii u dětí může způsobovat úplně to samé, co u dospělých. Větší riziko vzniku kožní alergie mají děti rodičů-alergiků a také děti narozené do plné pylové sezony. Alergická reakce může být v organismu předem vlivem dědičnosti „nakódovaná“ a pak je jen otázka, zda ji něco spustí nebo ne.

Alergicky reagujeme na to, s čím se opakovaně setkáme. U velmi malých dětí je to nejčastěji přecitlivělost a následně alergické reakce na kůži, alergie na bílkovinu kravského mléka a vaječný bílek. Dobrá zpráva je, že tyto alergie většinou vymizí s věkem.

Nejčastější kožní problémy u dětí

Epidermis je horní vrstva kůže, jejíž prostřednictvím kůže vnímá podněty zvenčí. U malých dětí je pokožka velmi citlivá, jelikož je až pětkrát tenčí než u dospělých. Mohou jí tedy do těla proniknout škodlivé látky a alergeny, které u někoho vyvolají kožní alergie, přecitlivělost či kožní onemocnění. Zvýšenou náchylností na podráždění či vyrážky trpí děti až do tří let věku, kdy se jim pokožka plně vyvíjí.

Atopická dermatitida

  • Až do tří let je to nejčastější alergické onemocnění dětí. V batolecím věku se mohou příznaky rozšířit na celé tělo.
  • Onemocnění doprovází konstantní svědění, které je nebezpečné tím, že pokud se dítě škrábe, mohou vznikat až krvavé rány. Když je kůže nadměrně vysušena, zbavována ochranného filmu, pak je křehká, popraskaná a velmi snadno do ní pronikají škodliviny, což může způsobit zanícení a to nazýváme ekzémem.
  • Tato kůže je pak citlivá na chemické látky v kosmetice a pracích prostředcích. Proto bychom měli používat hypoalergenní kosmetiku a prací prášky i aviváž.

Seboroická dermatitida

  • Nejčastější kožní onemocnění u novorozenců a batolat. Je způsobena nadměrnou tvorbou mazových žlázek a projevuje se především zarudlými šupinatými místy na hlavě či na obličeji.
  • Nejedná se o alergickou reakci a se speciálními šampóny a gely se snadno vyléčí.

Podráždění a kožní vyrážky

  • Bývají nejčastěji alergickými reakcemi na vnější podněty. Tyto alergeny se ale jen těžko rozeznávají.
  • Nejlépe to poznáme okamžitě po kontaktu s nimi, kůže opakovaně zarudne, začne svědět a tvoří se drobné pupínku a dále suché krustičky. K tomuto kožnímu projevu bývá dítě také mrzuté, snaží se drbat. Nemá teplotu a má obvyklou chuť k jídlu i ke hře.
  • Alergenem může být parfémovaný krém, prací prášek, aviváž či tkaniny.

Jak můžete pomoci

Ani zdravá kůže dětí nemusí být plně odolná proti škodlivým látkám. Dokud totiž není plně vyvinutá, potřebuje plnou ochranu. Natož pokožka alergická, ta by měla kromě domácí péče zahrnovat i lékařský dohled.

Z domácí péče je důležité vybrat vhodnou hypoalergenní kosmetiku, jemné prací prostředky. Je vhodné vybírat prostředky určené pro miminka, děti a osoby s citlivou pokožkou. Na trhu jsou přípravky speciálně vyvinuté pro ty, kdo trpí alergiemi a podrážděním, způsobeným agresivními kosmetickými či pracími prostředky. Vyhýbejte se zbytečné parfémovaným produktům. Při výběru oblečení či ložního prádla a podobně je také dobré zamyslet se nad materiály, které nedráždí kůži, ideální je bavlna.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).