Prodávali kuřecí se salmonelou. Lidé ho mohou mít v mrazáku

Prsní kuřecí řízky prodávané v řeznictví tzv. na váhu obsahovaly bakterie salmonely. Podezření nyní potvrdily laboratorní testy.

Státní veterinární správa upozorňuje veřejnost na nález bakterií salmonely. Při kontrole v místě určení odhalila zásilku dvou set deseti kilogramů kuřecích prsních řízků z Polska, která obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis. Maso prodávala prodejna masa a uzenin v Bruntále.

Přítomnost salmonely v mase potvrdily včerejší výsledky laboratorních testů Státního veterinárního ústavu Olomouc. Maso vzhledem k dřívějšímu datu spotřeby již není na trhu, část problematické šarže se však ještě může nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů, varuje SVS.

Identifikace výrobku

  • Název: Kuřecí prsní řízky chlazené bez kůže
  • Označení na obale: KURECI RIZEK CERSTVY CHLAZENY VZDUCHEM TRIOH JAKOSTI ´A´
  • Datum dodání do ČR: 1. 7. 2015
  • Datum spotřeby: 5. 7. 2015
  • Výrobce: Firma Handlowo-Usługova „EMI“ Mirosłav Loska, Zakład Rozbioru Drobu, ul. Bielska 40, 43–520 Chybie
  • Původ zboží: Polsko
  • Identifikační číslo výrobce: PL 24034302 WE
  • Množství: 210 kg

Zásilka byla distribuována prodejnou masa a uzenin JANTAR v Bruntále. „Pokud má někdo kuřecí maso z inkriminované šarže stále ve své mrazničce, může zakoupený výrobek vrátit v místě prodeje. Zboží bylo konečným spotřebitelům prodáváno jako nebalené, tzv. na váhu, formou pultového prodeje. Nelze jej proto doma identifikovat na základě obalu. Obezřetní by proto měli být zejména lidé, kteří ve výše uvedené prodejně kuřecí řízky zakoupili mezi 1. a 5. červencem tohoto roku,“ říká Petr Pejchal, tiskový mluvčí SVS.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu.

Zdroj: TZ SVS, www.svscr.cz

4 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 15. 7. 2015 12:04