Hlavní navigace

Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy

7. 12. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Cukroví a sladkosti určené na Vánoce se připravují v předstihu, nezapomeňte proto při nákupu zkontrolovat datum. Za slevami se může ukrývat prošlé zboží nebo nejrůznější náhražky.

Jako vánoční cukroví je možné koupit nejrůznější druhy jemného a trvanlivého pečiva, některé cukrářské výrobky a cukrovinky, kolekce čajového pečiva, výrobky z lineckých, třených a kakaových těst, těst s ořechy, mandlemi i kokosem, dále sněhové pečivo i perníčky, často také s náplněmi, čokoládové výrobky atd.


Autor: SXC

Cukroví se slevou může být prošlé

I když se většinou jedná o výrobky z hlediska zdravotní nezávadnosti méně rizikové, vyplatí se při nákupu držet několika zásad, upozorňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Kontrolujte datum

Je třeba se vždy přesvědčit, že vybrané cukroví není prošlé nebo že datum použitelnosti (nebo minimální trvanlivosti) neuplyne ještě před vánočními svátky. Některé druhy čajového pečiva se totiž vyrábějí průběžně po celý rok nebo v určitém předstihu před svátky, a tak je tato kontrola rozhodně na místě.

Měli by jí věnovat pozornost zejména zákazníci, kteří budou nakupovat tyto výrobky těsně před Vánocemi, případně i po svátcích. Právě tehdy nabízejí v některých obchodech prošlé čajové pečivo se slevou. Po uplynutí data vyznačeného na obalu se mohou prodávat pouze a jen potraviny označené datem minimální trvanlivosti („Minimální trvanlivost do: "), zdravotně nezávadné, nabízené odděleně od ostatního sortimentu s jasným sdělením, že se jedná o potraviny prošlé. Zákon o potravinách pak zcela zakazuje prodej potravin po uplynutí data použitelnosti (označené slovy “Spotřebujte do").

Podmínky skladování dodržujte i doma

Podmínky skladování a uvádění do oběhu uváděné výrobcem musí být dodrženy během celé distribuce, nejen při vlastním prodeji. Je vhodné, aby předepsané podmínky skladování splnil doma také spotřebitel. Vá­noční cukroví se často nakupuje v předstihu a špatným uložením v domácnosti, například při vyšších teplotách, by mohlo dojít k jakostním změnám v chuti i vůni (nažluklá).

Zákon o potravinách ukládá všem, kteří uvádějí potraviny do oběhu, aby vyřadili zboží neodpovídající jakosti, poškozené, deformované či znečištěné. Nemělo by se tedy stát, že bude v obchodě nabízeno k prodeji vánoční cukroví rozlámané nebo rozdrobené, či dokonce spálené.

Složení výrobku – podle zákona musí být uveden seznam všech použitých surovin, ale i přídatných látek, například barviv.

Hlavně chyby ve značení

Potraviny, které lze zařadit mezi vánoční cukroví, bývají většinou trvanlivějšího charakteru a mikrobiologicky méně rizikové – samozřejmě, pokud se nejedná o cukrářské výrobky, kde je situace opačná.

Nejčastější nedostatky, které zjišťuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrolách u výrobků tohoto typu jemného či trvanlivého pečiva, je jejich špatné označování, a to především chybějící nebo nesprávné údaje na obalu.

Jak poznat dobrou čokoládu

Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na charakteristické vlastnosti čokolády považovat teploty nad 25 °C. Čokoládě však neprospívá ani vlhké prostředí anebo přenášení z chladu do tepla, kdy může dojít k orosení povrchu a následnými změnami případně i ke znehodnocení výrobku.

Při posuzování jakosti čokolády spotřebitelem mohou být dobrým vodítkem její smyslové znaky. Chuť a vůně čokolády by měla být příjemná, aromatická, po použitých surovinách. V ústech by se měla dobře rozplývat. Kvalitnější čokolády se dobře rozplývají, což je dáno obsahem kakaového másla. Lom by měl být pevný, povrch lesklý, nikoliv skvrnitý nebo s různými povlaky. Rovněž tak by čokoláda neměla být polámaná, rozteklá ani jinak deformovaná, což může svědčit, že byla skladovaná v nepřiměřeném te­ple.

Vady čokolády:

Nedostatky ve výrobě, při přepravě a skladování mohou být příčinou vad čokolády. 

  • Šedivění - čokoláda již není lesklá, ale je pokryta jemnou bělavou vrstvičkou. Může jít o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly krystalky cukru anebo tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Tento jev sám o sobě ještě nemusí být na závadu, ale nelze dát jednoznačnou odpověď. Do značné míry záleží, zda je, či není výrobek poškozen i jinak, zda nedošlo i k dalším změnám (chuťovým, pachovým, vzhledovým), které by mohly poukazovat případně i na porušení zdravotní nezávadnosti.
  • Ani čokoláda není uchráněna plesnivění, byla-li uložena např. ve vlhkém prostředí.
  • Žluknutí - kakaové máslo je sice tukem trvanlivým, ale žluknutí mohou způsobit některé další použité suroviny – ořechy, arašídy, mléko atp.
  • Škůdci - na čokoládě škodí např. housenka zavíječe (mola) skladištního, ale i paprikového a rozežírá substrát. Tito nezvaní hosté škodí i na mnoha jiných potravinách a do čokolády se mohly dostat ve výrobě nebo v prodejně, ale stejně tak i při delším skladování v domácnosti.

Další vánoční pochoutky


Autor: SXC

Perníčky i další cukrovinky skladujte podle údajů na obalu i doma

Každý známe jejich jméno, ale víme opravdu, z čeho jsou nejznámější náplně vánočních pochoutek správně vyrobeny?

  • Nugát – hmota vytvořená z jádrovin (arašídů, lískových oříšků nebo mandlí) a doplněná dalšími složkami, zvláště čokoládovou hmotou. Vyrábí se v souvislé vrstvě pokrývající plát. Po vychladnutí se krájí na charakteristické kostky. Podle přísad či stupně pražení jádrovin mohou být světlé či tmavé nugáty.
  • Griliáš – základem jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru. Podle výrobního postupu a přidaných příměsí (kondenzovaného mléka, škrobového sirupu apod.) získává griliáš různé vlastnosti. Může být měkký, tvrdý či tzv. lístkový.
  • Marcipán – i když cukráři rozlišují několik druhů marcipánových hmot, základem marcipánu je směs mandlí a cukru. Vyhláška rozumí „marcipánem – cukrovinky polotuhé konzistence, různých tvarů vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové hmoty (sestávající nejméně z 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše 1 dílu cukrové moučky, popřípadě přibarvené, upravené na povrchu sypáním, zdobením či polevou“.
  • Lanýž – zde nemáme na mysli delikatesní houbu, ale sladkou pochoutku. Lanýžové hmoty patří k nejjemnějším hmotám, z nichž se vyrábějí speciální druhy dezertních složek. Základem je směs čokoládové či kakaové hmoty se změkčujícími přísadami (máslo či mléčný tuk), do níž se přidává alkohol, cukr atd. Konzistence může být různá, závisí na receptuře a použití.
  • Fondán – fondánová hmota má polotuhou až tuhou konzistenci a jemnou krystalickou strukturu. Připravuje se svařením roztoku sacharózy s přidáním škrobového sirupu. Také do fondánové hmoty se někdy přidávají další suroviny, jako mleté jádroviny, mléčné součásti, popřípadě ovocné součásti, želírující látky a čokoládové hmoty.

Perníky

Perník je potravina oblíbená ve světě už celá staletí. V našich zemích se pekl už v době Karla IV. a má tedy i u nás dlouhou tradici. Zpočátku byl zbožím vzácným a luxusním, teprve později se stal dostupným i pro široké vrstvy obyvatelstva.

Perník je pekařským výrobkem, který řadíme mezi trvanlivé pečivo. Podle vyhlášky se rozumí perníkem pečené výrobky z chemicky kypřeného těsta s přídavkem koření a neutralizovaného invertovaného cukerného roztoku nebo invertního cukru nebo medu.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).