Hlavní navigace

Kupujete český česnek? Je to trik

11. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Svým způsobem to není vlastně žádné překvapení – značná část v maloobchodech prodávaného česneku, který je označen jako „český česnek“, ve skutečnosti českým česnekem není.

Podíl takto zavádějícím způsobem označeného česneku na našem trhu může dokonce podle největšího tuzemského producenta česnekové sadby v ČR Jana Kozáka dosahovat až padesáti procent.

Simsalabim – a český česnek je na světě

Navíc přitom nemusí jít o porušení zákonů, které stanovují, že u zeleniny je povinností producentů a obchodníků označovat ji zemí původu. Zdánlivý protiklad má však své vysvětlení – jako „český česnek“ lze označovat jakýkoli česnek, který byl vypěstován na našem území. To znamená i z odrůd, které nejsou české, ale třeba francouzské, což je poměrně častý případ, neboť Francie považuje česnek za zeleninu hodnou dotační podpory, a tak dotuje česnekovou sadbu. Pro toho, kdo chce na nepravém českém česneku vydělat, není nic snazšího, než dotovanou sadbu ze zahraničí vypěstovat u nás – a hle – „český česnek“ je na světě – a ještě za přijatelnou cenu.

Bohužel ne s očekávatelnými senzorickými vlastnostmi. Francouzský (ale i jiný, například španělský a především čínský) česnek není tak aromatický, což vychází ze způsobu použití tohoto koření v kulinařině a tomu odpovídajícím šlechtitelským procesům – zatímco v Číně nebo ve Francii jde o zeleninu, která je součástí příloh, u nás spočívá hlavní role česneku v použití právě jako koření. A tomu odpovídá i chuť a síla.

Co s tím? Nebráníme svoje pěstitele

Identifikace a možné snížení ceny skutečného českého česneku by přitom nebyl zas tak velký problém. Stačilo by jen napsat do příslušných vyhlášek, že se jako „český česnek“ mohou označovat pouze tuzemské odrůdy česneku, kterých jen pan Kozák vyšlechtil na své farmě jednadvacet druhů a v současné době dodává na trh sadbu patnáct druhů českého česneku – nejvíce v celé EU.

A pokud se týká přijatelnější ceny našeho česneku, který je skutečně dražší než ten zahraniční, stačilo by obdobným způsobem, jako například ve Francii, dodatečně podpořit sadbový česnek. Při celkové produkci sadby v ČR by šlo řádově o jednotky milionů korun (asi sedm), což při vědomí toho, co všechno a jakými částkami stát prostřednictvím ministerstva zemědělství nebo EU dotuje, je celkem směšná částka. Rozhodně by to přitom významně pomohlo konkurenceschopnosti našich pěstitelů.

Kdy je k mání skutečně český česnek

Ti dodávají na náš trh česnek zhruba od poloviny června, při správných podmínkách skladování jsou pak schopni zásobovat tuzemský trh zhruba do Nového roku. Pokud tedy v současné době někdo nakupuje v maloobchodu „český česnek“, s pravděpodobností hraničící s jistotou o pravý český česnek nejde – na něj si musíme počkat ještě tak měsíc.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Podrobnosti o tom, co čekat na jaře, najdete v článku: Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

A také si můžete stáhnout KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY a cvaknout si ho třeba na ledničku.

V současné době je převažující (ne ale jedinou) destinací původu u nás prodávaného česneku například Egypt. Velmi teoreticky by sice mohl být i v současnosti na trhu pravý český česnek z loňské úrody, jenže v ČR k tomu chybí potřebné skladovací kapacity – česnek vydrží dlouho jen za specifických podmínek, a to při teplotě zhruba mínus dva stupně Celsia a při vlhkosti vzduchu šedesát procent. Což je další výzva pro možnou podporu našeho česneku – zahrnout do dotačních titulů investici do skladování, která by se vrátila v lepší možnosti našich pěstitelů po delší dobu zásobovat vlastní trh.

Aby vám česnek vydržel

Jsme-li u skladování, je možná praktické zmínit, jak se k nakoupenému česneku chovat doma. Nejdéle by měl česnek vydržet v suchu a řekněme – v pokojové teplotě. Tím ale riskujeme napadení česneku roztoči, kteří jej vysávají, přičemž praktickým a viditelným projevem je propadnutá část česnekové palice.

Proto je více praktické skladovat česnek v ledničce – tam ale vydrží zhruba jeden až dva týdny, protože v ledničce je na něj pro změnu příliš vlhko. Tak či tak je nejlepším řešením nenakupovat česnek do zásoby na dlouho dopředu. Tedy – ten český. Čínský česnek vydrží obvykle déle, což je další optickou výhodou proti tomu našemu – je ale třeba vědět, že jako vždy je něco za něco. Delší trvanlivosti je totiž obvykle dosahováno pomocí chemického ošetření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).