Hlavní navigace

Kundalini jóga: Matka všech jóg

19. 11. 2009

Sdílet

Rychlá, energická a přitom uklidňující a duchovní. Kundalini jóga není jenom cvičení. Je to i zpěv manter a učení života. Kundalini jóga vás naučí milovat svůj život. Kdo nezkusil, neuvěří, ale opravdu to funguje, zkusila jsem to na vlastní kůži.
Kundalini jóga

Člověk, který náhodou navštíví hodinu kundalini jógy, může mít pocit, že se ocitl uprostřed nějaké duchovní komunity. Skupina lidí se synchronizovaně pokyvuje do stran, různě spíná a rozpíná dlaně. Současně jednohlasně zpívá slabiky, kterým nemusíme nutně porozumět. Zní to jako modlitba uprostřed tělocvičny. „Aby byl člověk spokojený, měl by udělat něco pro své tělo, mysl a duši. Kundalini jóga to umožňuje současně: Dýchání je pro mysl, cvičení pro tělo a zpívání manter je pro naši duši,“ říká Marta Moody, která vede Kundalini jógu v denních lázních Cordeus - Centra trvalého zdraví

Říká se, že si za všechny problémy můžeme sami, pocházejí z naší mysli. Zpěv manter pak čistí naše podvědomí. Na patrech v ústech máme totiž reflexní body a jazyk se jich při mluvení, nebo při zpěvu dotýká, jako by to byla klávesnice. „Mantry mají určitá uspořádání neboli permutaci. Naše hlava nemusí vědět, co říkáme, ale ví to naše tělo,“ dodává Marta Moody. 

Pokud se snad stydíte zpívat, nebo si nejste zrovna jisti svým pěveckým nadáním, nenechte se odradit. Cvičení vždy vede hudba z reproduktoru, takže jednotlivce není příliš slyšet. „Můj učitel vždycky říkal, že nechce slyšet, že někdo neumí zpívat. Každý umí nějak zpívat. Nezáleží na tom jak, ale zda zpívá s láskou,“ dodává odvahy paní Moody všem, kdo se zpívat zdráhají. 

Čtěte téma: Power jóga není jóga

Kundalini je naše životní energie

Kundalini jóga je jednoduchá, neklade žádné nároky na komplikované pozice, ve kterých musíte dlouho vydržet. Jde hlavně o rytmický pohyb. Všechny systémy v organismu pak začnou spolupracovat a tělem proudí energie.

Hodina Kundalini jógy zahrnuje přesně danou sadu cviků, kterým se říká Kriya a každá má určitý efekt. Při Kundalini józe jde hodně o práci s páteří, kterou proudí energie nahoru. Tím se začnou pročišťovat bloky. Jak fyzické, tak psychické. Účinek to má v podstatě takový, že vidíme, tak jak se říká, za roh a máme pocit, že je všechno v pořádku a fajn,“ říká Marta Moody. Zní vám to magicky? „Není to magie, ale ono to tak prostě funguje. Kundalini je energie, náš duchovní základ, který nám byl dán do vínku a pomůže nám nalézt své vnitřní já. Říká se tomu také Hadí síla,“ dodává.

Čtěte více: Bikram jóga: Krev, pot a slzy!

Přestože historie Kundalini jógy spadá hodně hluboko do minulosti, našla si uplatnění v současném hektickém světě. Je určená každému a ocení ji zvláště lidé, kteří žijí běžný život – mají rodiny, hodně práce a starostí. Marta Moody vzpomíná na to, jak jí Kundalini jóga v kratké době pomohla. „Cítila jsem se naprosto vyčerpaná a měla jsem pocit, že nic nefunguje tak jak má. Na všechno jsem se vykašlala, opustila jsem práci a odjela do Spojených států, kde jsem naprostou náhodou navštívila hodinu Kundalini jógy. Ihned jsem poznala, že mi to dělá dobře a ve cvičení pokračovala. Až překvapivě rychle jsem se dala dohromady a říkala jsem si, že když to pomohlo mě, tak to může pomoci i ostatním. Udělala jsem si kurz a nyní již pátým rokem vyučuji Kundalini jógu v Praze.“

Kundalini jóga

Někteří lidé říkají, že je Kundalini jóga příliš duchovní. Někdy se ji říká jóga o vyšším vědomí. Kundalini jóga opravdu není jenom cvičení, ale vlastně i nauka o člověku a o životě. Někdy je dokonce považovaná za vědu. Je matkou všech jóg a kvůli její síle byla dlouhá léta zakázaná. Cvičila se jen potají a předávala z generace na generaci až do konce šedesátých let minulého století pouze ustne, kdy ji Mistr Yogi Bhajan přivezl na Západ a začal ji tu veřejně vyučovat.

Kundalini jóga dá pořádně zabrat

Přestože se jedná o cvičení,  kdy pracujete i s podvědomím, při Kundalini józe se  pořádně zapotíte. Zkuste třeba déle než tři minuty co nejrychleji kmitat nataženýma rukama. Podobně se pracuje i s trupem, nebo nohama. A výsledek? Druhý den vás tělo pěkně bolí. Pochopitelně jen po prvních hodinách, než si na specifický pohyb zvykne.

Právě pohyb a kondice je pro některé lidi důvodem, proč jógu cvičí a zpívání manter berou jako vedlejší produkt. „Žijeme ve velice konzumním světě a podobně leckdy bereme i jógu. Mnoho lidí, sotva opustí místnost, kde jógu  cvičili, zapomene na to, že tam něco vytvářeli, nebo že se snažili být lepším člověkem a hned třeba pomlouvají,“ říká Marta Moody. Jsou lidé, kteří považují jógu jen za cvičení, ale jóga je také o tom, jak žít v běžném životě. Pouze fyzické cvičení v dnešním světě už nestačí.

Čtěte téma: Vydejte se za pravými jogíny. Do Indie

Jak často cvičit, aby byly znát výsledky

Kundalini jóga

Hned první lekce Kundalini jógy vás dokáže pořádně nakopnout. Vím o čem mluvím, cítila jsem naprostou radost ze života. „Můj učitel říká, že Kundalini jóga je dálnice k blahobytu, protože má rychlý efekt,“ dodává Marta Moody. Ideální by pochopitelně bylo cvičit ji každý den, ale podle paní Moody mají i lekce jednou týdně smysl. „Důležité je ovšem cvičit s vědomím, že chci něco změnit,“ uzavírá Marta Moody. 

Příští rok v květnu přijede velký učitel Kundalini jógy a Kabbaly Joseph Michael Levry (duchovnim jmenem Gurunam), je žákem Mistra Yogi Bhajana a jeho jedním z největších pokračovatelů. Gurunam je považovan za jednoho z největších mystiků dnešní doby. Spojeni Kundalini jogy a Kabbaly se nazýva Naam joga. Kundalini joga je to nejhodnotnější z Východu a Kabbala (očistěna od všech naboženských dogmat) je to nejhodnotnější ze Západu. 

Foto : Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).