Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

Autor: Photl.com

Prestižní gastronomické ceny Czech Bar Awards si v pondělí převzala šestice podniků v České republice. 60 profesionálů hodnotilo prostředí, personál i nabízený produkt.

Toto pondělí z Novoměstské radnice v Praze odcházelo šest majitelů barů, kaváren a klubů obtěžkáno mnoha cenami. Za dobře odváděnou práci je porota, složená z šedesáti profesionálů, ocenila soškami Czech Bar Awards a zařadila je tak do pomyslné síně slávy mezi nejlepší podniky, které můžete v Česku navštívit.

Czech Bar Awards je už pátým rokem vyhlašována odborným časopisem a pořádána ve spolupráci s Českou barmanskou asociací a Asociací hotelů a restaurací ČR.

Systém hodnocení

V první fázi šedesátihlavý poradní sbor složený z odborníků z nápojové gastronomie, zástupců partnerů a gastro médií vybere šest podniků z každé kategorie: 

  • Nejlepší café bar/kavárna - hodnotí se především podávání kávy, správná příprava, chuť, celková úroveň a kvalita služeb, profesionalita, znalosti a dovednosti personálu, vzhled a obsah menu, nabídka, interiér a atmosféra
  • Nejlepší cocktail bar – hodnotí se především kvalita, podávání a úroveň míchaných nápojů, celková úroveň a kvalita služeb, profesionalita, znalosti a dovednosti personálu, vzhled a obsah koktejlového menu, nabídka, interiér a atmosféra
  • Nejlepší design bar - body se zde získávají za celkový dojem, detaily, funkčnost, originalita, soulad konceptu a designu, osvětlení i vzhled menu
  • Nejlepší hotelový bar - prověřuje se především celková úroveň a kvalita služeb, profesionalita, znalosti a dovednosti personálu, vzhled a obsah menu, nabídka, interiér a atmosféra
  • Nejlepší klub – pod drobnohledem je celková úroveň podniku, originalita, kvalita služeb, profesionalita, znalosti a dovednosti personálu, nabídka, interiér a atmosféra
  • Nejlepší pub/pivní bar - svou roli zde hraje především kvalita a podávání piva, celková úroveň a kvalita služeb, profesionalita, znalosti a dovednosti personálu, nabídka, interiér a atmosféra

V druhé fázi jedenáctičlenná odborná porota podnik osobně navštíví a na základě přísných hodnotících kritérií vyřkne ortel. V porotě letos zasedl Miroslav Černík, viceprezident České barmanské asociace, Jiří Bartoň, generální rozhodčí České barmanské asociace, nebo Roberto Trevisan, barista a mezinárodní porotce.

Na rozdíl od jiných soutěží či anket je v rámci Czech Bar Awards hodnocení prováděné výhradně odborníky a profesionály z gastronomického průmyslu. Hodnocení profesionály na základě mnoha přísných kritérií, které laik běžně nezaznamená, je tak podle pořadatelů zárukou objektivního výsledku soutěže. 

A vítězem se stává…

Nejlepší Café bar/Kavárna

  • Café Louvre, Národní 22, Praha 1

Nejlepší Koktejlový bar

  • Hemingway bar, Karoliny Světlé 26, Praha 1

Nejlepší Hotelový bar

  • Black Angel's/U Prince, Staroměstské náměstí 460/29, Praha 1

Nejlepší Design bar

  • Oblaca/Žižkovská televizní věž, Mahlerovy sady 1, Praha 3

Nejlepší Klub

  • Music club Phenomen, Nádražní 84, Praha 5

Nejlepší Pivní bar/Pub

  • Nota Bene, Mikovcova 4, Praha 2

„Cílem Czech Bar Awards je každý rok představit laické i odborné veřejnosti naše nejlepší bary, kavárny a kluby. Ukázat, že i v Čechách může existovat velmi dobrá úroveň nápojových služeb, poskytovaných v příjemném prostředí a lidmi, pro které je jejich práce zároveň oblibou a koníčkem. Je spousta lidí, kteří svoji práci vnímají hlavně srdcem a podle toho podniky také vypadají. A ti si pozornost zaslouží. Laik se od nás tedy dozví, kam stojí za to jít a čeho si všímat, kde si užít příjemný čas. Odborník zase, že i u nás doma umíme řemeslo dělat na vysoké úrovni. A ostatní podniky mohou tímto načerpat mnoho nových informací a zajímavé inspirace,“ vyjádřil se k soutěži Martin Kraut, ředitel soutěže Czech Bar Awards.

Před pár dny zveřejnil výsledky svého hodnocení i nezávislý průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restauracích Grand restaurant. Jeho hodnocení barů soustředí ty nejlepší v Grand bar 2013: Znáte desítku nejlepších barů v Česku?

2 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 1. 11. 2012 10:48