Hlavní navigace

Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

12. 4. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Proč jsou některá slepičí vajíčka hnědá a jiná bílá? Která se snáz rozbijí? Je pravda, že tmavá skořápka ukrývá tmavší žloutek? A proč je na Velikonoce takový problém sehnat bílá vejce?

Když jsem minulý víkend uviděla na pultě místního zelinářství sněhobílá vajíčka, hned mě napadlo, že je koupím na Velikonoce. Odradil mě jen fakt, že vejce neznámého původu nebyla v žádném chladicím zařízení a že do svátků bylo docela daleko. Přece jen bych raději, aby vejce byla co nejčerstvější.


Autor: SXC

Ale doufám, že na bílá vajíčka do Velikonoc ještě narazím, protože s nimi si doma dokážeme vyhrát daleko víc než s nepřebarvitelnými hnědými. Proč se však jiná než ta tmavá skoro neprodávají? Když jsem byla malá, babiččiny slepice – některé, samozřejmě – snášely bílá vejce běžně a mě nenapadlo nad tím nějak dumat.

Chovatelé mají raději hnědé slepice

„Záleží to na barvě slepice – ty bílé mají bílá vejce, tmavé slepice zase tmavá,“ vysvětlila mi prostou pravdu Ludmila Škodová, která slepice na dvorku chová celý svůj život a těmi bílými před Velikonocemi obdarovává vnoučata. „Ale hnědá plemena jsou odolnější a za život snesou více vajec, proto je chovám radši, bílých slepic mám vždycky méně,“ říká ještě majitelka malého hospodářství s tím, že tmavá vejce mívají pevnější skořápku. Podle Škodové je také snazší sehnat kuřata hnědých slepic, nejspíš proto, že jsou i kvůli výše uvedeným důvodům mezi chovateli celkově oblíbenější.

Odborné vysvětlení je trochu složitější: ve skutečnosti totiž nerozhoduje ani tak barva peří slepic, ale barva kožních laloků v místě, kde mají slepice uši – která ale vcelku pochopitelně souvisí se zabarvením slepice jako takové. Má-li slepice červené až červenohnědé laloky, dají se od ní čekat hnědá vejce, od slepic s laloky světlými až bílými pak bílá. Některé slepice nemají barvu laloků úplně vyhraněnou, což se pak rovněž odráží na barvě jejich vajec. Konkrétně pak barvu vaječné skořápky ovlivňují pigmenty podobné krevnímu barvivu hemoglobinu, které se vytvářejí ve sliznici ptačího vejcovodu a dělohy, v nichž se vajíčko vyvíjí.

Vajíčka a barvy:

  • zjednodušeně řečeno: bílá slepice = bílé vejce, tmavá slepice = tmavé vejce
  • výhody tmavých slepic: odolnější plemena, více nesou
  • výhody tmavých vajec: pevnější skořápka
  • barevná sytost žloutku: nesouvisí s barvou skořápky,  ale s tím, čím se slepice krmí a kolik času stráví venku
  • energetická hodnota vajec: nezávisí na jejich barvě
  • barva skořápky slábne s věkem slepice

Proč se bílá vejce nedají sehnat?

Jenže vysvětlujte tohle ve škole, která pravidelně týden dva před Velikonocemi přichází s požadavkem, ať si každé dítě přinese nějaká ta vyfouknutá bílá (!) vejce. „Jsem vděčná naší učitelce, která loni nakoupila bílá vajíčka pro celou třídu, co na tom, že byla z polystyrenu?“ říká Kateřina Škarková z Kutné Hory, která za plus považuje i fakt, že se prvňáci nemuseli bát, aby by nějaké vajíčko nerozmáčkli. Letos má ve třídě kantorku jinou, a tak Kateřina čeká, co si škola před Velikonocemi vymyslí, trochu s napětím.

Speciálně shánět bílá vajíčka však nemíní, u nich ve městě se prostě skoro sehnat nedají, možná v supermarketech, které se s nimi snaží oslovit zákazníky právě před největším křesťanským svátkem. Jinak jsou ale velkoobchody odkázané na to, co produkují velkochovy – a těm se zkrátka podobně jako venkovským hospodářům osvědčila hnědá plemena; ta se totiž podařilo vyšlechtit tak, že skutečně více nesou. A to přes 300 vajec za rok.

Pozor na příliš křehká vejce

„Kdysi jsem nadšená koupila na Velikonoce plato třiceti sněhobílých vajíček, která navíc nebyla ani orazítkovaná, takže jsem se těšila na to, jak krásně půjdou barvit, ať už vyfoukaná či uvařená,“ říká Kamila Váchová a líčí fiasko, které následovalo: vajíčka se nedala vyfouknout, protože praskala, stejně tak se je až na výjimky nedařilo uvařit vcelku. „Pak mi babička vysvětlila, že jsem nejspíš narazila na vajíčka zvaná křapky,“ dodává žena.


Autor: SXC

Tedy taková, která se v drůbežárně všelijak potloukla – nebyla rozbitá, ale mohla mít malé prasklinky. A protože bílá vejce jsou často skutečně křehčí, narazila Kamila na výhodný prodej právě takových vajec. Ve skutečnosti se přitom taková vejce vůbec prodávat nesmějí, protože hrozí, že se do nich prasklinou dostanou choroboplodné zárodky, například salmonelóza.

Která jsou chutnější? Je to jedno

Hnědé slepice paní Škodové jsou možná odolnější proti chorobám nebo zimě na dvorku, ale rozhodně nesnášejí hodnotnější vejce – ať bílá nebo hnědá, mají vajíčka stejnou energetickou hodnotu, samozřejmě v závislosti na velikosti. Slepičí vejce váží 50 až 60 gramů a má 340 kilojoulů, z čehož 270 připadá na žloutek a jen 70 na bílek.

Mohlo by se hodit: Vaječné hodování

Barva skořápky také slábne s věkem slepice, ale rozhodně nelze čekat, že by ta, co snášela hnědá, bude coby starší obdarovávat majitele bílými – budou stále hnědá, jen světlejší. Někteří lidé věří tomu, že z tmavých vajec na ně vykouknou tmavší žloutky, ale to také neplatí – tady hraje roli, čím se slepice krmí a kolik času stráví venku.

Mimochodem, zatímco samotný žloutek se vyvíjí jednadvacet dní, od jeho uvolnění uplyne jen šestnáct hodin do okamžiku, než ho slepice snese, už obalené bílky a skořápkou.

Zatímco většina běžných konzumentů vajec i těch, kdo chovají slepice pro běžnou spotřebu vajec, zná jen hnědá nebo bílá vejce a stejně zabarvené slepice, slepičí chovatelští nadšenci se mohou těšit třeba z hnědých vajec od bílých slepic, což je vedlejší důsledek šlechtění těchto ptáků. Anebo z vajec narůžovělých, namodralých, nazelenalých či dokonce všelijak puntíkovaných. Nečekejte však, že kropenaté slepice vždycky snášejí kropenatá vajíčka, mohou mít třeba bílá.

Velikonoční seriál:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).