Hlavní navigace

Která skla v brýlích chrání lyžařovo oko nejlépe, žlutá, nebo černá?

17. 1. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Lyžujete a na brýle často zapomínáte? Koledujete si o sněžnou slepotu. Nemoc, která vaše oči na několik dní pěkně potrápí. S jakými brýlemi se jí vyhnete a jak ji léčit, poradí odborník z oční kliniky.

Horská služba ročně v českých horách ošetří tisíce sportovců. V loňské sezoně jich bylo zhruba pět tisíc šest set. Mezi nejčastější úrazy patří zlomeniny končetin a zranění hlavy, výjimkou nejsou ani poranění očí. K těm přitom nemusí dojít jen na svahu. Zrak ohrožuje sníh, vítr i ostré horské slunce.

Čím čerstvější sníh, tím hůř pro oči

Kvalitní sluneční brýle by neměly v základní lyžařské výbavě chybět. Už při výběru ale mějte na paměti, že špatné sluneční brýle jsou horší než žádné, protože zimní slunce je pro zrak nebezpečné, často dokonce mnohem víc než to letní. Zatímco v létě se od zelené trávy odráží asi jen tři procenta UV záření, sněhová pokrývka může zvýšit hladinu UV záření přibližně o devadesát procent na čerstvě napadaném sněhu a o padesát procent na sněhu starším. Přitom čím výše se na horách člověk pohybuje, tím je UV záření intenzivnější. Hladina UV záření se zvyšuje o čtyři procenta každých tři sta metrů nárůstu nadmořské výšky.

„Na horách sluneční brýle neslouží pouze jako módní doplněk, ale mají čistě praktický význam. Bez nich lyžaři v lepším případě riskují zánět spojivek, v tom horším i trvalé poškození zraku. A samozřejmě nejen lyžaři, zrak by si slunečními brýlemi měli lidé chránit i při pouhé procházce. Sluneční brýle by měly dobře sedět, dostatečně krýt oči ze všech stran, měly by být lehké, netlačit na spáncích ani za ušima a řasy by se neměly dotýkat skel. Při lyžování jsou ideální rozjasňující žluté či oranžové odstíny skel,“ doporučuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Pokud cítíte, že vás po náročném dni na lyžích i tak bolí oči, zkuste třeba oční jógu.

Vyhněte se sněžné slepotě

Brýle patří k lyžování stejně jako lyže, ani bez brýlí si totiž dobře nezalyžujete. Nejen to, že vám bez nich sníh létá do očí, ale za slunného počasí vás na svahu ve vysokých horách může snadno potkat další komplikace – sněžná slepota. „Sněžná slepota vzniká v důsledku nadměrného vystavení nechráněného oka UV záření ve vyšších nadmořských výškách, kde je dávka záření zvýšena odrazem od sněhu. Projevuje se až po několika hodinách silnou bolestí a světloplachostí,“ říká Pavel Stodůlka. Podstatné je, aby si člověk, kterého sněžná slepota postihne, oči nemnul, mohl by tak totiž postiženou rohovku ještě více poškodit. Při podezření na sněžnou slepotu je nutné vyhledat lékaře, ten indikuje anestetika a zklidňující oční mast, která bolest zmírní. Sněžná slepota po několika dnech sama zmizí.

Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

přednosta sítě očních klinik Gemini

Vystudoval medicínu na Univerzitě Palackého v Olomouci, absolvoval postgraduální studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zkušenosti s oční chirurgií sbíral i po světě, hlavně v Kanadě. Působil jako přednosta očního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně a založil soukromou oční kliniku Gemini. Má dlouholetou praxi v široké škále očních operací. Přednáší na mezinárodních kongresech, vyučuje v kurzech pro zahraniční oční lékaře. Je držitelem několika významných ocenění.

Zdroj: Gemini

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).