Hlavní navigace

Na křečové žíly se neumírá, nohy ale brutálně hyzdí

27. 6. 2011

Sdílet

Patříte k lidem, kteří se i největším horku potí v dlouhých nohavicích či sukních po kotníky jen proto, že vaše nohy obalují modré pavučiny, nebo se po nich pnou modré liány? Co s tím?

S létem většina z nás, i ti, co to jinak moc neprožívají, začne věnovat větší pozornost stavu svého těla; hlavně částem, které odhaluje oblečení, zimní háv přece jen ledacos milosrdně skryje – více v seriálu: Letní odhalení: Takhle na ulici nemůžu!

Křečové žíly neboli varixy, nejenže zohyzďují nohy, ale časem způsobují otoky dolních končetin, únavu, bolesti, svědění, křeče a dokonce mohou zapříčinit i vznik bércového vředu, protože nedochází k dostatečnému prokrvení nohou.

Foto: http://www.stefajir.cz
www.stefajir.cz

„Křečové žíly jsou všechny rozšířené prodloužené a klikaté žíly bez ohledu na svou velikost,“ popsal varixy na konci 19. století německý lékař Carl Arnold Ruge a jeho definice v podstatě platí dodnes. Varixy sužovaly ženy i muže už ve starém Egyptě, potrápit ale dokážou i v jedenadvacátém století. Nevybírají si pohlaví ani věk, i když starší lidé a ženy trápí více. Proč se jich tedy nezbavit?

Ambulantně a bezbolestně

Modré pavučiny, čili metličkové varixy, lze odstranit ambulantně sklerotizací. Zákrok je rychlý a bezbolestný. Do žíly se vstříkne speciální roztok, který naleptá žilní stěnu a dojde k jejímu ucpání. Ihned po zákroku je nutné na osmačtyřicet hodin nohu obvázat a pak tři týdny nosit elastickou punčochu.

Na odstranění větších křečových žil se vedle klasického chirurgického zákroku, kdy se vytáhne z nohy postižená žíla celá, používá v posledních letech také laser, při kterém optické vlákno zataví poškozenou žílu. Kůže zůstává bez jizev, objevit se mohou jen modřiny. I v tomto případě platí, že je nutné po nějakou dobu nosit elastické punčochy. Laseru dnes konkuruje metoda zvaná radioterapie, při níž cévu uzavře kontrolovaná dávka energie.

Kterou metodu lékař zvolí, obvykle závisí na tom, jaký přístroj si pořídil, protože mají podobný účinek. Ani jeden z těchto způsobů ale nemusí být trvalý, jak potvrzuje i MUDr. Aleš Fibír z Městské nemocnice v Čáslavi.

Radiofrekvenční ablace přijde zhruba na 17 tisíc korun, laserová varianta stojí kolem dvanácti tisíc. Ceny jsou jen orientační, záleží na rozsahu zákroku. Zadarmo nejsou ani nutná vyšetření před operací.

Není flebektomie jako flebektomie

Hitem mezi nabízenými metodami se ovšem stává takzvané minichirurgické odstranění postižených žil všech velikostí. „Jde o odstranění žíly z drobného řezu, provádí se jako doplněk radioterapie nebo laserového ošetření,“ vysvětluje Aleš Fibír.


Autor: SXC

Řezy jsou tak malé, že se nemusí šít, případně se lepí speciálními pásky. Lze tak odstranit všechny poškozené žíly a zdravé ponechat. Na rozdíl od klasické operace křečových žil, flebektomie odstraňuje pouze poškozenou část žíly. Zákrok je sice jednoduchý, ale i v tomto případě je bohužel návratnost varixů vysoká.

Flebektomii lze provést i na kmenové žíle, kterou okem nevidíme, ale má na svědomí právě ty modré liány, co se nám plazí po nohách. Poprvé tuto metodu použili ve Francii v roce 1982 manželé Jacques a Constantia Dortu. Byla úspěšná, protože razantně snížila onu návratnost. Tuto metodu od roku 2000 používá u nás i MUDr. Magdalena Anna Horáková z pražské flebologické ordinace. Odstraňuje při ní všechny čtyři kmenové žíly v nohách. „Jde však o výkon časově i fyzicky náročný. Práce na jednom stehně trvá čtyři hodiny a na lýtku další tři až čtyři. I když se odstraní všechny čtyři kmenové žíly, noze to neublíží,“ říká doktorka Horáková. „Nemocná kmenová žíla ji naopak velmi zatěžuje, jelikož brzdí proudění krve ve vlastní hluboké žíle,“ dodává.

Aby to bylo jasné, v končetině rozeznáváme žíly povrchové, které jsou vidět, kmenové, jež nevidíme, a žíly hluboké, které jsou pro proudění krve nejdůležitější.

I v tomto případě ale musíte vytáhnout peněženku. Jen odstranění čtyř kmenových žil stojí dvacet pět tisíc korun.

Co varixy způsobuje?

Koukněte se na nohy svých rodičů a hned budete vědět, zda dříve nebo později křečáky budete mít. Na vzniku varixů se totiž až ze třiceti procent podepisuje dědičnost. A také obezita – dokonce ze čtyřiceti procent.

Přečtěte si: Co hrozí tlouštíkům?

Pro ženy je špatnou zprávou, že se varixy více tvoří v těhotenství, při užívání antikoncepce a v přechodu. O křečové žíly si koledujeme také při dlouhém stání, sezení, kouření a nevhodné stravě, která způsobuje zácpu.

Prevence na cestách

Abychom si na křečové žíly zbytečně „nezadělávali“, neměli bychom při sezení v letadle, ve vlaku či na lodi mít ohnutá kolena v ostrém úhlu, nohy bychom neměli dávat přes sebe a občas bychom měli také vstát.

Při delších cestách autem je dobré občas udělat přestávku, při které se doporučuje následující žilní rozcvička: zdvihněte nohu a zatočte chodidlem napřed v jednom, poté ve druhém směru, pak ohněte nohu v kotníku prsty směrem k tělu a držte je tak po dobu pěti vteřin. Totéž platí i pro druhou nohu. Zvládnete-li to oběma najednou, bude to ještě lepší.

Hodně také pijte, ne však kávu nebo alkohol.

Rada na závěr - pokud křečové žíly ještě nemáte, dejte si občas neslušně nohy na stůl. A také si je sprchujte střídavě teplou a studenou vodou. Když už je máte, vyberte si jeden z možných zákroků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).