Hlavní navigace

Kouření má záporný vliv na kvalitu i počet spermií

16. 2. 2009

Sdílet

Kouření škodí zdraví, způsobuje například rakovinu, leukémii nebo šedý zákal. A nejen to, kouření se negativně podepisuje i na kvalitě a počtu spermií, agentuře Mediafax to řekla lékařka Kateřina Langrová. „Kouření snižuje plodnost, má vliv na informace pohlavních buněk, poškozuje DNA. Problémy, které kouření způsobuje, se může spermiemi a oplodněním předávat na další generace,“ varovala ředitelka České koalice proti tabáku Langrová. U chlapců se podle ní může objevit například kryptorchismus,…

Kouření škodí zdraví, způsobuje například rakovinu, leukémii nebo šedý zákal. A nejen to, kouření se negativně podepisuje i na kvalitě a počtu spermií, agentuře Mediafax to řekla lékařka Kateřina Langrová. „Kouření snižuje plodnost, má vliv na informace pohlavních buněk, poškozuje DNA. Problémy, které kouření způsobuje, se může spermiemi a oplodněním předávat na další generace,“ varovala ředitelka České koalice proti tabáku Langrová. U chlapců se podle ní může objevit například kryptorchismus, který se projevuje tím, že varlata nesestoupí. Tato vada je častou příčinou neplodnosti.

Kouření nemá negativní dopad jen na plodnost mužů, ale i žen. Muže prý ale postihuje neplodnost častěji. „Počet spermií se snižuje stejně jako jejich pohyblivost a schopnost oplodnit vajíčko,“ uvedla lékařka. Pokud potenciální otec kouří, objevují se u něj poškozené spermie, které můžou zavinit to, že se narodí dítě s různými zdravotními postiženími.

V České republice je na kouření závislá asi třetina dospělých lidí. Každý den umře v České republice na následky kouření podle statistik 50 lidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).