Hlavní navigace

Koupit dobrý mražený špenát? To je sázka do loterie

Sdílet

 Autor: SXC
Kupujete čerstvý, nebo mražený špenát? Pokud jste jako většina národa, tak víte, že mražená kostička je rychlý oběd. Jenže: po rozmražení se topí ve vodě. A to v pořádku není.

Naivně jsem si myslela, že když koupím skoro půlkilové balení mraženého špenátu, že to bude oběd pro mě i pro mé malé dítě. Jenže porce, která mi po rozmražení zbyla v hrnci, stačila sotva pro potomka. Špenát se totiž dusil ve vlastní rozmražené vodě.

Dobře mi tak, pomyslela jsem si. Neměla jsem být škrt a šetřit a koupit nejlacinější kostku v krámě. Příště jsem tedy vyrazila záměrně pro tu nejdražší značku, deklarovaná gramáž byla stejná. Výsledek? Jen o trochu lepší. Jeden a půl porce pro malou dceru. A věřte mi, že roční dítě toho moc nezbaští…

Naštvalo mě to. Chápu, že špenát se jako všechna listová zelenina skládá hlavně z vody. Ale přesto: musí jí být po rozmražení opravdu tolik, že se špenát spíš dusí? A že z něj zbude jen polovina? Inspirovalo nás to v redakci k testu špenátů. A tak jsme vyrazili na nákup (viz fotogalerie).

Koupili jsme čtyři různé značky v různém cenovém rozpětí. Zvážili jsme je, a nechali je rozmrznout. Na výsledek se můžete podívat zde (viz fotogalerie).

Už vážení zmrzlých špenátů a jejich deklarovaného obsahu na obale přineslo překvapení. Tak například špenát Clever vyrobený pro síť Billa sice na obale sliboval, že má 450 gramů, ale nebyla to pravda. Ve skutečnosti vážil přesně o 20 gramů méně. To všechny ostatní špenáty měly naopak o pár gramů více. Například špenát Nowaco měl místo 400 gramů ve skutečnosti 407 gramů a podobné to bylo s ostatními výrobky.

Špenát Clever se nakonec stal smutným „vítězem“ testu, protože nejenže už na počátku vážil významně méně, než obal slibuje, a to je nezákonné klamání spotřebitele, ale měl také bezkonkurenčně nejvíc vody po rozmražení (viz tabulka). Pravda – byl nejlevnější. Jenže i tak zákon mluví jasně. Spotřebitel nesmí být klamán. Nechcete-li tedy zbytečně utrácet za drahou zmrzlou vodu, tento výrobek radíme nekupovat.

Kolik vody bylo ve špenátu?


  • Clever (7,90 Kč) – deklarovaná hmotnost 450 gramů, skutečná váha 430 gramů. Po rozmražení zůstalo 24 centilitrů vody.
  • Bonduelle (34,90 Kč) – deklarovaná hmotnost 450 gramů, skutečná váha 504 gramů. Po rozmražení zůstalo 21 centilitrů vody.
  • Findus (29,90 Kč) – deklarovaná hmotnost 325 gramů, skutečná váha 333 gramů. Po rozmražení zůstalo 16 centilitrů vody.
  • Nowaco (29,90 Kč) – deklarovaná hmotnost 400 gramů, skutečná váha 407 gramů. Po rozmražení zůstalo 6 centilitrů vody.

Můžete se bránit?

Rady co s tím, jsou poměrně jednoduché. Povinnosti výrobce i prodejce definuje zákon o ochraně spotřebitele (Zákon číslo 634/1992 Sbírky o ochraně spotřebitele ve znění pozdějších předpisů). A mimo jiné se tu píše, že prodávající má za povinnost prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů. Nikdo nesmí klamat spotřebitele. Zda se tak neděje, kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Pokud tedy výrobek neváží tolik, kolik slibuje samotný obal, ale méně, je to jasný podnět pro SZPI, která může po kontrole výrobci i prodejci udělit pokutu. S vodou ve zmražených potravinách je to však trochu složitější. Tady totiž výrobce nic neslibuje – na obalech není informace o tom, kolik by měla dělat čistá hmotnost špenátu. Přesto i tady platí jistá pravidla.

Obrana existuje

Na spotřebitelském obalu mraženého špenátu je uváděna čistá hmotnost výrobku včetně vody, počítaje v to i vodu dodatečně přidanou. Dle vyhlášky č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, se přidaná voda nemusí na obalu uvádět, pokud je jí maximálně 5 procent,“ vysvětluje Michal Spáčil z tiskového oddělení Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Je-li však ve výrobku přidáno více než uvedených 5 procent vody, musí tento fakt výrobce na obale ve složení uvést. Neučiní-li tak, jedná se o klamání spotřebitele. V takovém případě mohu doporučit, aby se zákazník obrátil na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci s podnětem ke kontrole,“ dodává.

S čím máte dobré zkušenosti vy? Jaký špenát kupujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).