Koření léčí. Koriandr ničí bakterie, kari je proti Alzheimeru

Autor: SXC

Nové výzkumy ukazují, jak koření prospívá zdraví. Například koriandr umí bojovat s bakteriemi včetně agresivní salmonely nebo E.coli, která v létě způsobila úmrtí desítek lidí v Evropě.

Olej z koriandru pomáhá k ochraně před patogenními mikroorganismy tím, že působí na buněčné membrány patogenů. V Journal of Medical microbiology byly zveřejněny výsledky výzkumu portugalské univerzity Beira Interior, podle kterého bakterie, včetně E. coli, Salmonella enterica a Bacillus cereus, mohou být eliminovány pomocí koriandrového o­leje.

Vědci testovali 12 bakteriálních kmenů ošetřených různými koncentracemi koriandrového oleje. K usmrcení všech testovaných bakterií docházelo při aplikaci 1,6 % (nebo méně) koriandrového oleje. Více informací na www.bezpecnos­tpotravin.cz.

Kari chrání mozek

Nejen koriandr léčí, výsledky výzkumů prováděných týmem italských a amerických vědců naznačují, že také barvivo kurkumin, které dodává kari koření jeho žlutou barvu, může aktivovat klíčový enzym chránící mozek před oxidací. Ta je považována za hlavní faktor stárnutí a je rovněž odpovědná za neurodegenerativní poruchy typu Alzheimerovy choroby

Byly podány další důkazy antioxidačních účinků kari koření, u kterého bylo již dříve prokázáno, že příznivě ovlivňuje některé druhy rakoviny a autoimunitní choroby, jako je roztroušená skleróza.

Aktivace antioxidační dráhy je významná především pro tkáně s relativně slabou antioxidační obranou, jako je mozková tkáň. Nová studie rozšiřuje výzkumy o zjištění neuroprotektivních účinků kurkuminu. Výsledky výzkumu byly prezentovány na výroční konferenci Americké fyziologické společnosti (APS) ve Washingtonu.