Konzervovaná zelenina má falešné datum spotřeby

Autor: SZPI

Čtěte dobře etikety a data spotřeby a minimální trvanlivosti… Dobrá rada, jenže – jak se ukázalo, někteří obchodníci provádějí s daty kouzla tak, aby si toho kupující nevšiml.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zachytili při kontrole v provozovně společnosti Ing. Pavel Tomáš PT-SERVIS v Praze 9 výrobky, které byly klamavě označeny.

Celkem tři druhy konzervované zeleniny ve skle měly přelepeny nebo jinak pozměněny etikety s vyznačeným datem minimální trvanlivosti tak, aby se doba trvanlivosti jevila delší. V několika případech byl zjevně proveden více či méně úspěšný pokus o vymazání původně vyznačeného data minimální trvanlivosti. SZPI zakázala tyto výrobky uvádět do oběhu.

Pozor na fazole, okurky a mrkev

Opatření se týká těchto tří konzervovaných výrobků:

I u těchto bio okurek se manipulovalo datem spotřeby.
Autor: SZPI

I u těchto bio okurek se manipulovalo datem spotřeby.

Fazolové lusky zelené, balené ve skle, hmotnost 670 g, údajný výrobce PT servis konzervárna Tábor. Datum vyražené na víčku je 2. 10. 2011, papírová etiketa uvádí, že minimální trvanlivost výrobku činí 3 roky od data na víčku.

Mrkvový salát ve sladkokyselém nálevu, balený ve skle, hmotnost 330 g, země původu EU, distributor: Ing. Pavel Tomáš, PT servis. Na víčku byly nalepeny přes sebe dvě kruhové etikety s rozdílným textem. Vrchní etiketa uvádí datum minimální trvanlivosti do 31. 12. 2014. Na boční straně víčka je dále vytištěno datum: 14. 11. 2011. 

Okurky Kornišonky v kořeněném sladokyselém nálevu s cukrem, balené ve skle, hmotnost 330 g, země původu EU, distributor: PT servis konzervárna Tábor. Minimální trvanlivost vyznačená na etiketě do 31. 12. 2013. Na boční straně víčka však byla identifikována data 1. 6. 2011 a 1. 7. 2011 se znaky pokusu o jejich odstranění.

Na etiketě fazolí datum spotřeby nenajdete a najít se nedalo ani jinde na obalu.
Autor: SZPI

Na etiketě fazolí datum spotřeby nenajdete a na obale se jej někdo pokoušel odstranit.

Vzhledem k vyznačeným datům minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tyto výrobky stále doma. Jedná se však ve skutečnosti o výrobky s prošlým datem minimální trvanlivosti, záleží tedy na spotřebitelích, zda se rozhodnou pro jejich konzumaci.

Pro úplnost SZPI dodává, že potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu, pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a odděleně umístěny. Po uvedeném datu výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku.

Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti spočívá na prodejci. Potraviny s vyznačeným datem použitelnosti uváděným slovy „Spotřebujte do“ však po skončení vyznačené lhůty již uvádět do oběhu nelze.

3 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 10. 2. 2012 16:42

Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví. Pro řešení aktuálních problémů doporučujeme využít naše diskusní fórum.