Hlavní navigace

Zpracovává lečebné konopí: Je to skvělé řešení, ale ne na všechno

Sdílet

 Autor: Hempoint
„Nejsem fanatik. Nevěřím, že konopí je zázračný prostředek na všechny zdravotní potíže,“ říká Robin Kazík. Podle majitele firmy s léčivým konopím máme štěstí, že patříme mezi hrstku národů, kteří mohou využít sílu konopí.

Původně se věnoval reklamě v oblasti farmacie. Díky mnoha publikacím a zprávám ze světa kosmetiky a farmacie došel k závěru, že konopí je na určité zdravotní problémy to nejlepší řešení. Nejprve koupil od malé firmy licenci na konopné přípravky, postupem času se spolupracovníky, k nimž patří naši špičkoví odborníci, upravili receptury původních produktů a výrazně rozšířili portfolio. „Naším cílem je být mezi top dvěma konopnými značkami v každé jednotlivé zemi Evropské unie,“ říká o dalších plánech Robin Kazík, majitel firmy s léčivým konopím Annabis.

Jaké byly vaše začátky s konopím?

Nejsem fanatik. Nevěřím, že konopí je zázračný prostředek na všechno. Měl jsem představu, že uděláme díru na trhu tím, že budeme věci dělat kvalitně a také díky tomu, že jsme s konopím začali jako jedni z prvních. Nakonec to nebylo tak jednoduché, jak jsem si představoval. Musím říct, že jsem měl pochybnosti o směřování firmy, v jednu dobu velmi vzrostl počet konkurenčních podniků, které se snaží o výrobu a prodej konopné kosmetiky.

Konopí

  • Řadí se do čeledi Cannabaceae – konopovité, kam je řazen i příbuzný chmel.
  • Jedná se o jednoletou rostlinu, která se seje v dubnu či květnu a dozrává obvykle během září a října.
  • V čínské bylinné léčbě je konopí nazýváno „Ma“ a už před 4700 lety, v nejstarším známém soupisu farmakologických prostředků, je doporučováno proti malárii, zácpě, revmatickým bolestem, roztržitosti a ženským poruchám. Jeho postavení v čínské medicíně je velmi pevné, zastává pozici preventivního prostředku, tonika, afrodiziaka a terapeutického léku.

Zdroj: Kopac.cz

Nám se dlouhodobě vyplácí zaměření se na vysokou kvalitu a využívání přírodních látek. Například produkt na křečové žíly jich má osmnáct, včetně koloidního stříbra. Mám skvělý pocit, když lidem pomáháme. Když jsme třeba viděli osmiletého Danečka z Chocně, který utrpěl popáleniny na devadesáti procentech těla a přežil, poslali jsme mu výrobky na jeho léčbu. Pro nás je to maličkost, to nejmenší, co můžeme udělat.

Zmínil jste se o koloidním stříbru – co je to za látku a v čem tkví její léčebný účinek? 

Koloidní stříbro má výrazné protizánětlivé účinky a velmi vhodně doplňuje přírodní látky. Také díky využití koloidního stříbra nepoužíváme v přípravcích chemické stabilizátory, což je v dnešním světě zázrak. Jedná se o stříbro, které je v podobě nanočástic rozloženo v pevně stanovené koncentraci roztoku.

Jedním ze spolupracovníků firmy je profesor Bohuslav Doležal, bývalý rektor Vysoké školy chemicko-technologické. Jak vznikla vaše spolupráce? 

Profesora Bohuslava Doležala jsem oslovil coby špičkového specialistu, řídí výzkumné projekty na několika univerzitách, má letité zkušenosti, je to kapacita. Jsem velmi rád, že nám vede vývoj a výrobu. Myslím si, že je důležité obklopovat se těmi nejlepšími v oboru. Dnes spolupracujeme se špičkovými odborníky, přestože jsme začínali úplně od nuly. Zažili jsme spoustu problémů, ekonomických ztrát a zklamání. Nedal jsem se, motivovaly mne drobné úspěchy. Nyní je naše firma jedna z mála, ne-li jediná v EU, která má licence jak na receptové léčivé konopí, tak i na volně prodejné přípravky.

V čem se liší léčivé konopí na recept oproti volně prodejným přípravkům? Je to například vyšší koncentrací látek? 

Přesně tak, volně prodejné přípravky se vyrábějí z tzv. technického konopí. U této rostliny je omezeno množství psychoaktivního kanabionidu THC na max. 0,2 %. Léčivé konopí naopak může mít například 22 % THC.

S čím vším může konopí pomoci? V čem spočívají léčivé účinky? S jakým druhem konopí pracujete? 

Konopná kosmetika obsahuje olej, který se získává lisováním ze semen konopí. Dále naše přípravky obsahují dva typy konopných extraktů. A právě tyto konopné složky a olej mají v naší kosmetice a přípravcích zásadní význam. Obsahují totiž esenciální mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo nezbytné, protože si je samo nedovede vyrobit. Můžeme tak mluvit o účincích protizánětlivých, hojivých, analgetických, antibakteriálních a antivirálních. Konopí účinně pomáhá nejen v případě vážných nemocí, ale především při lokální aplikaci v podobě tinktury nebo masti, kde přináší úlevu a rychlé zhojení i při běžných zdravotních problémech. Zvláště dobře se osvědčuje při léčbě tzv. civilizačních nemocí a chorob spojených se stářím. Jsou to především omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, cenné aminokyseliny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E a řada dalších minerálních látek.

Také do České republiky dovážíme léčivé konopí na předpis, které je vhodné pro závažné diagnózy. Pro pacienty je nejvhodnější se obrátit pro radu na neziskovou organizaci Kopac – Pacientský spolek pro léčbu konopím, kde mu poskytnou nejpřesnější informace.

Pěstujete si konopí pro své účely i sami?

Ne, nepěstujeme. Nemyslím si, že je v silách jedné společnosti udržet maximální kvalitu výroby a přitom se ještě starat o polnosti. K výrobě kosmetiky a volně prodejných přípravků využíváme naše akreditované partnery. Surovinu máme výhradně ze států EU nebo severní Ameriky.

U konopí na předpis je momentálně problém, kde získat kvalitní surovinu za rozumnou cenu. V současnosti realizujeme dovoz z Holandska, ale tato léčivá látka je velmi drahá. Vyjednáváme také s Izraelci a Kanadou. Uvidíme, jak toto dopadne. Není pro nás zásadní, zda pacientům konopí dodá naše firma či jiný subjekt. Důležité je, že tato možnost v České republice je. V lékárnách už je k dostání konopí vypěstované v ČR firmou Elkoplast a to je dobře. Jsem rád, že je zde tato možnost a je třeba říci, že patříme mezi hrstku národů, kteří mohou využít i tuto alternativu ke klasickým farmaceutickým přípravkům.

Co všechno produkujete a po kterých výrobcích je největší poptávka na trhu? 

V našem portfoliu máme aktuálně více než pětadvacet produktů – řadu zaměřenou na pohyb a bolest, další produkty specializující se na běžné problémy, jako například křečové žíly, hemoroidy a podobně, řadu bioaktivní kosmetiky, nově máme koupelnovou kosmetiku a řadu pro děti a kojence ve standardu přírodní kosmetiky. Zázrakem je gel Arthrocann, který se téměř okamžitě stal díky své oblíbenosti naším nejprodejnějším produktem. Kdybych si mohl přivlastnit nějaké zásluhy na tomhle výrobku, hned bych to udělal, ale stojí za tím nesmírná práce našich vývojářů, prof. Doležala a Ing. Konečného. Stejně tak vznikla koupelnová řada výrobků pro děti a kojence a jiná koupelnová řada pro lidi s velmi citlivou pokožkou nebo s atopickým ekzémem.

Přípravky s konopím

Pleť

Pleťové a regenerační krémy, v nichž konopí působí proti vráskám, zlepšuje celkovou kvalitu pleti, pomáhá i s opary nebo suchou a popraskanou kůží. V některých z nich se pojí například ještě s kyselinou hyaluronovou, která zvyšuje účinnost krému tím, že proniká do nejhlubších struktur pleti. Jinde je účinnost konopného oleje ještě znásobena koenzymem Q10, který rovněž regeneruje, dodává pleti pružnost a vitalitu.

Koupele a masáže

Konopný olej oceníme také samotný, například při koupelích nebo masážích. Skvěle uvolní svalstvo a dopřeje zaslouženou regeneraci, dokáže nás také zbavit křečí, bolesti svalů a pomůže i při rehabilitaci. K regeneračním koupelím jsou určeny také pěny do koupele.

Klouby, šlachy a svaly

Příznivý vliv má konopí i při masáži v oblasti svalů, kloubů a šlach. Účinnost konopného oleje může být ještě propojena s vlastnostmi koloidního stříbra, které také příznivě působí právě v oblasti svalů a kloubů. Hodí se hlavně v případech léčby bolestivých projevů na kůži nebo po operacích, zlomeninách či jiných sportovních úrazech.

Těžké a unavené nohy

I s tak nepříjemným problémem, jako jsou těžké a unavené nohy, dokáže olej z konopí pomoci. Pomůže při dlouhodobých potížích i akutním problému, a navíc má schopnost osvěžit a ulevit na ošetřeném místě.

Chceme se dále zaměřovat hlavně na produkty určené pro podporu pohybového aparátu, přípravky na hemoroidy a křečové žíly, atopické ekzémy a lupénku a také citlivou pokožku.

Kam do zahraničí vyvážíte a ve kterých zemích je konopí stále stigmatizováno? 

Své výrobky vyvážíme do sedmnácti zemí, v deseti zemích máme otevřenou pobočku. V Severní Americe teď konopí zažívá neskutečnou renesanci, což je paradox. Třeba Spojené státy, kde bylo konopí nejvíce stigmatizováno, jsou momentálně společně s Kanadou hlavním tahounem konopného byznysu.

Zabýváte se nejen prodejem, ale také výzkumem a vývojem konopných výrobků. Firma sídlí ve Vědeckotechnickém parku Univerzity Palackého v Olomouci…

Firmu jsme sem přestěhovali, protože tak kolem sebe máme vysoce specializované odborníky na genetiku. Myslím, že v tom hrál roli i můj osobní zájem, v blízkém okolí znám několik příběhů s rakovinou, takže jsem hledal cestu, jak pomoci. Také se na nás téměř každý den obracejí pacienti s žádostí o pomoc, kterou jim nejsme schopni poskytnout, což nás netěší a je třeba to napravit.

Vy věříte, že konopí může pomoci i s tak závažnou chorobou jako je rakovina? 

K tomu nemám kompetenci se vyjádřit, doktorát mám z ekonomie. Pro pacienty je nejvhodnější konzultovat svou diagnózu s lékařem. Dále bych doporučil se zaregistrovat ve zmíněné neziskové organizaci Kopac, což je pacientský spolek pro léčbu konopím, který sdružuje jak specialisty, tak i pacienty využívající konopí k léčbě. Zde se lidé dozvědí informace o konopí, kde jsou nejbližší specialisté, s nimiž je možné konzultovat svůj problém, a mnoho dalšího. Na webu je také mapa lékařů předepisujících léčebné konopí.

Ing. Robin Kazík, PhD.

majitel a ředitel firmy s léčivým konopím Annabis

www.lecivekonopi.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).