Hlavní navigace

Kolikrát za noc jdete na záchod?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pokud vás vzbudí rámus z ulice a dojdete si na záchod, nic se neděje. Ale jestli se budíte pravidelně s plným močovým měchýřem, něco není v pořádku. A stačí, aby to bylo jednou za noc.

Poruchy spánku postihují velkou část populace (viz Osm druhů poruch spánku). Mnoho lidí z klidného spaní vyrušuje běžná potřeba – jít se vymočit. Nutkavá potřeba během noci močit podle lékařů ale není zcela normální a hovoří se o tzv. nykturii.


Autor: Isifa.cz

Musíte v noci na záchod? Může to být nykturie.

Nykturie je definována jako stav, kdy je člověk během noci vzbuzen nutkavou potřebou jít se vymočit, a to jedenkrát či opakovaně. Každé této mikci (močení) však musí předcházet a následovat spánek.

Jak z výše uvedené definice vyplývá, již jedna nutkavá potřeba jít se během spánku vymočit může být příznakem patologie. Lékaři však upozorňují, že je zcela nutné odlišit stav, kdy byl člověk vzbuzen nutkavou potřebou jít se vymočit, od stavu, kdy je vzbuzen jinými rušivými vlivy – nespavostí, chrápáním partnera, cinkotem noční tramvaje a podobně. V takovém případě o nykturii nehovoříme, neboť spáč, který je takto vzbuzen, si jde odskočit spíše pro jistotu, nikoli proto, že má potřebu jít se vyčůrat.

V noci máme spát, a ne chodit na záchod

Příroda to zařídila tak, abychom mohli nerušeně spát 6–8 hodin. Když zdravý člověk v noci spí, jeho moč se stává koncentrovanější než ve dne. Díky tomu nás během spánku nevyrušuje pocit plného močového měchýře a dokážeme spát hodiny bez přerušení. Jakmile se močový měchýř naplní, vyšle do mozku signál k probuzení. Pokud někdo trpí nykturií, plný močový měchýř se ohlásí dříve, než chce dotyčný vstávat.

„Mnoho pacientů si myslí, že tento problém patří zejména k vyššímu věku a tak hlavně starší pacienti tento problém podceňují. Ti mladší se jej spíše snaží řešit, a to zejména ze sociálních důvodů. I když mnoho z nich neví, kam přesně se může obrátit,“ podotýká MUDr. Romana Pavelková.

Nykturie může poukazovat i na jiné nemoci

Zde je důležité rozdělení na nykturii jako příznak jiného onemocnění a nykturii jako samostatnou klinickou jednotku (definována byla v roce 2002). Dříve byla nykturie považována pouze za příznak různých onemocnění. V dnešní době o ní hovoříme i jako o samostatné klinické jednotce, jež je z největší části způsobena tzv. noční polyurií. Noční polyurií míníme stav, kdy člověk vytvoří v noci větší množství moči nežli přes den. Poměr vytvoření moči přes den a v noci je jiný u mladých lidí a jiný u starší populace, což je třeba při diagnóze zohlednit.

Dále může být nykturie způsobena poruchami spánku, tzv. syndromem spánkové apnoe, onemocněním močového měchýře, zejména jeho malou kapacitou a také tzv. globální polyurií – což je stav, kdy se tvoří větší množství moči. Jedná se o interní onemocnění jako je diabetes mellitus, diabetes insipidus, srdeční a ledvinné chronické selhání.

Nykturie jako příznak se může však objevit i u řady dalších, zejména urologických onemocnění, jako jsou například benigní hyperplazie prostaty, zánět močového měchýře, hyperaktivní močový měchýř, ale i u nádoru prostaty či nádorového onemocnění močového měchýře.

Co dělat, když kvůli močení nemůžete spát


Autor: Isifa.cz

Pokud někdo trpí nykturií, plný močový měchýř se ohlásí dříve, než chce dotyčný vstávat

Pokud má člověk podezření, že by mohl trpět nykturií, a nechce hned vyhledat lékaře, může si stáhnout z www.nykturie.cz dotazníky, jejichž vyplnění napoví, jak na tom je. Pokud nechce vyplňovat dotazník, tak nejjednodušší je svěřit se svému praktickému lékaři, který zná pacientovy další eventuální choroby a je schopen jej navést správným směrem – pokud se jedná o poruchy spánku, tak k neurologovi, pokud jde o urologické potíže, tak k urologovi a podobně. Samozřejmě je dnes možné obrátit se na odborná pracoviště, jejichž seznam pacienti opět naleznou na www.nykturie.cz.

„Postup při vyšetření obnáší základní pohovor s pacientem zahrnující dobu trvání potíží, přidružené choroby, rodinou anamnézu a podobně. Dále vlastní klinické vyšetření a laboratorní vyšetření moči, pokud je nutné i vyšetření krve, u mužů nad 50 let i preventivní vyšetření PSA – prostatického specifického antigenu, jehož hladina je zvýšena u nádorového onemocnění prostaty a podobně. Dalším vyšetřením je pak ultrazvukové vyšetření ledvin a močového měchýře,“ vysvětluje lékařka.

Za noční návštěvou toalety mohou být nápoje, ale i léky

Dohánět nedostatečný pitný režim až večer není moc vhodné. Časté noční močení může být vyvoláno také právě nadměrným pitím na noc, přičemž nejhorší je v tomto ohledu alkohol a káva. 

Možná se vám také někdy stalo, že jste si uvědomili nedostatečný přísun tekutin v průběhu dne a chtěli to „dohnat“. „Nejlepší je samozřejmě pít rovnoměrně po celý den v menších dávkách, tak aby člověk vypil něco mezi 2,5 až 3 litry tekutin,“ říká Romana Pavelková. „Myslím, že málokdo je schopen vypít litr tekutiny najednou, a tak i kdyby chtěl dohnat pitný režim naráz, není to zcela možné. Dále to závisí i na tom, v kolik hodin chodí člověk spát. Obecně se při potížích doporučuje omezit přísun tekutin tak dvě hodiny před spaním,“ uvádí lékařka.

Pití velkého množství tekutin před ulehnutím do postele lze jednoduše omezit, ale další příčiny nykturie je žádoucí řešit s lékařem. Časté močení v noci mohou způsobit například také vedlejší účinky léků, někdy pomůže, pokud po konzultaci s doktorem upravíte jen dobu jejich podávání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).