Hlavní navigace

Kolik to má kalorií? Tabulka výživových hodnot bude nově povinná

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková
Hubnoucí lidé, lidé s nařízenou dietou i ti, kteří si hlídají obsah soli v potravinách, budou mít zase o něco snazší život. Za pět dní totiž začne platit nařízení, dle kterého na obalech potravin budou uvedeny povinně tabulky s výživovou hodnotou.

Už skoro dva roky platí nařízení, které provozovatelům potravinářských podniků přineslo nemálo vrásek. Museli u svých jídel začít uvádět informaci o obsahu alergenních látek i u nebalených potravin. Někteří hospodští se s tím popasovali po svém a na jídelních lístcích psali, že jejich pokrmy obsahují všechny alergeny, což inspekce dokázala ocenit. Ale po svém – pokutou. Od 13. prosince letošního roku začne platit další část tohoto nařízení – a to sice povinnost uvádět i výživové údaje u potravin.

Nejen hubnoucí to budou mít snazší

Provozovatelé potravinářských podniků budou mít povinnost uvádět výživové údaje u potravin, které prodávají. Bude se jednat o uvádění energetické hodnoty, definované jak v kJ (kilojoulech), tak i v kcal (kilokaloriích), a o množství tuků, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli. Už dnes na valné většině výrobků tyto údaje najdeme, ale každý výrobce si to tak nějak maloval po svém, teď jsou jasně nastavena pravidla pro pořadí uvedených složek i jednotný způsob zobrazení. Výživové hodnoty najdete jednotně v tabulce, pokud nebude dostatek místa, půjde o řazení lineární. Tyto povinné údaje mohou být rozšířeny o informaci o obsahu vitaminů, minerálů nebo vlákniny, ale pouze v případě, že budou v potravině přítomny ve významném množství.

Další novinkou bude zákaz uvádění obsahu cholesterolu nebo omega-3 mastných kyselin. Markéta Deimelová, partnerka advokátní kanceláře Taylor Wessing Praha, k tomu uvádí: „Výživové údaje musí být uvedeny pro potraviny ve stavu, v němž jsou prodávány konečnému spotřebiteli. Je-li to však vhodné, mohou být tyto údaje uvedeny pro potraviny ve stavu připraveném ke spotřebě, a to za předpokladu, že jsou připojeny podrobné pokyny pro přípravu ke spotřebě. Takové uvedení výživových údajů se bude týkat například instantních jídel, u kterých by uvedení výživových údajů v nepřipraveném stavu nemělo význam.“

Na co se nebude vztahovat nové nařízení

Pro některé potraviny povinnost nést výživové hodnoty neplatí, výjimka se vztahuje např. na nebalené potraviny (pekařské výrobky, pultový prodej krájených masných výrobků), v obchodě nakrájené a zabalené sýry, pokrmy ve stravovacích zařízeních, potraviny s malým obalem (největší plocha je menší než 25 cm2), nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 %, nezpracované potraviny (např. čerstvé maso, ovoce a zelenina), čaj, kávu, byliny a koření, sůl nebo žvýkačky.

Výživové údaje nebudou muset uvádět ani výrobci, kteří potraviny vyrábí v malém množství, tj. v množství, které je výrobcem dodávané přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu, přičemž tento výrobce zaměstnává maximálně deset zaměstnanců nebo jeho roční obrat nepřekročí dvacet milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).