Hlavní navigace

Kolik stojí otec u porodu? Nic, nebo také tisíc korun

4. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Pixabay.com, podle licence: Public domain
Otec se na účtence také může jmenovat „ochranné pomůcky pro doprovod k porodu“, protože podle zákona má na přítomnost zvolené osoby během poskytování zdravotní péče rodička právo zdarma. V praxi ale čerství rodiče vydají průměrně 500 Kč.

Otec je za posledních pár let běžnou součástí porodu ženy. Psychická i fyzická opora, pomoc s praktickými úkony typu „otevřít okno“ nebo „podat vodu.“ Tátové sprchují, masírují bolavá záda a během kontrakcí drží své ženy pevně jako skály, aby jim ulevili. Především během dlouhých porodů jsou neocenitelným pilířem i pro personál porodnice, které nahlas prohlašují, jak tatínky u porodů vítají s otevřenou náručí.

Pomůžeš u porodu? Zaplať si za to

Náklady na doprovod jsou během přirozeného porodu minimální: instruktáž a jednorázový papírový oblek a čepice obvykle stačí, složitější (a dražší) je vše pouze, pokud se jedná o porod císařským řezem, který s sebou nese zvýšená hygienická opatření. Obvyklá cena se pohybuje kolem 500 korun, ale výjimky se najdou. V malé porodnici v Sokolově po novopečených rodičích budou chtít 30 korun – adekvátní částku za tzv. porodní balíček, který obsahuje plášť, čepici, ústenku, rukavice a návleky. Ve vyhlášeném pražském Podolí ale vytáhnete u porodu z peněženky dokonce 1500 Kč.

Ponechme stranou etiku, i když různé organizace za lidská práva se bouří a za otce u porodu by se podle nich pochopitelně platit nemělo.

Zákon říká to samé: není možné podmiňovat přítomnost doprovodu rodičky u porodu zaplacením vysokých a většinou neodůvodněných poplatků. I přes veškerou liberalizaci porodnictví a snahu vyjít vstříc matce v jejích požadavcích je ale půda porodnice pořád místo intenzivní zdravotní péče a může si stanovovat podmínky, dané svým vnitřním řádem. Dojatí rodiče, držící v náručí potomka, obvykle příliš neřeší, že musí tatínek vydat pár stovek (kromě těch, kteří jsou ve finanční tísni a nebo „jim jde o princip.“).

Pojišťovny na tatínky přispějí

Otec u porodu může být položkou, na kterou rodině přispěje zdravotní pojišťovna. Ve většině z nich spadá do kategorií různých maminkovských programů nebo jinak nazvaných balíčků služeb. V praxi to znamená, že „svou“ pětistovku můžete dostat zpět po předložení dokladu, ale spíše je to pověstná kapka v moři výdajů, které s sebou těhotenství a porod dítěte nesou. V největší tuzemské zdravotní pojišťovně byl donedávna partner u porodu (nebo jiná blízká osoba) vítanou variantou vrácení nákladů, kterou volila až polovina rodiček, ale zemětřesení vyvolal příspěvek na prvotrimestrální screening.

„Mimořádný zájem projevily v prvním čtvrtletí letošního roku těhotné klientky VZP o příspěvek na screening Downova syndromu,“ uvádí tiskový mluvčí Oldřich Tichý. „Jde o jeden z pěti benefitů, které nejsilnější zdravotní pojišťovna nabízí budoucím matkám. Na uvedené vyšetření, nazývané též prvotrimestrální screening, si už vyzvedlo příspěvek 3 340 žen. Všechny čtyři zbývající bonusové aktivity dohromady přitom využilo jen 2 466 těhotných.“


Autor: VZP

Na co čerpají budoucí maminky nejvíce prostředků u největší tuzemské ZP, údaje za 1. čtvrtletí r. 2015

Prvotrimestrální screening stojí 600 až 1500 korun a budoucí matky se díky němu mohou vyhnout amniocentéze (odběru plodové vody), ke které občas vedou jiné krevní testy, vycházející někdy s falešnou pozitivitou na vrozené vady. Volba je to tedy logická.

Zdarma k porodu partnerky? Málokde

Porodnice o svých cenách za doprovod obvykle informují na webových stránkách nebo během porodních kurzů. Často je ale částka kulantně skryta pod jiný název, jako jsou „ochranné pomůcky k porodu“. Pátráte-li déle a jednoduše si spočítáte, že jeden papírový obleček asi nestojí 1000 Kč, dočtete se o zvýšených nákladech na personál, který se musí postarat i o tatínka předáním informací nebo poskytnutím židle k sezení. Na její „osezení“ se koneckonců mnohde také přispívá, což je zahrnuto v konečné částce. Někde je v položce za otce u porodu započteno i občerstvení – v praxi třeba kousek pečiva. Obvyklá taxa se pohybuje v řádech několika set korun, otec s ženou ale může „rodit“ i zdarma nebo za 1500 – a to už je rozdíl.

Kolik stojí tatínek v některých porodnicích?

  • ÚPMD Praha Podolí – 1500 Kč
  • Gynekologicko – porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze („Apolinář“) – 300 Kč spontánní porod, 800 Kč porod císařským řezem
  • Brno Obilní trh – 500 Kč
  • Městská nemocnice Ostrava – zdarma, ale balíček oblečení na porodní sál je za 280 Kč
  • Sokolov – zdarma, tady je balíček jen za 30 Kč

Příspěvky zdravotních pojišťoven na otce u porodu

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR: 500 Kč
    Nastávající matky mohou čerpat příspěvek až 500 korun na cvičení pro těhotné, na předporodní kurzy, na pomůcky ke kojení, na ochranné pomůcky pro doprovod k porodu (což je v praxi přítomnost otce).
  • Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR: 800 Kč
    Nabízí balíček s názvem Program pro těhotné a kojící ženy a příspěvek činí 800 Kč na jednu z vybraných položek – kromě předporodního kurzu, vitamínů nebo hrazeného ultrazvukového vyšetření to může být i účast otce u porodu.
  • Vojenská zdravotní pojišťovna ČR – nepřispívá
  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: 500 Kč
  • Oborová zdravotní pojišťovna: dle kreditního účtu v bonusovém systému VITAKONTO
    Příspěvek pojišťovny se využívá celkově na nadstandardní péči spojenou s porodem (jednolůžkový pokoj, otec u porodu apod.) Podle tiskového mluvčího Maria Böhmeho se nezřídka stává, že je tímto způsobem uhrazen celý náklad těchto služeb.
  • Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna: 500 Kč
    Pojišťovna má ve svém programu příspěvek, který sice ponechala pod názvem „Účast otce u porodu“, ale otec si může příspěvek vyčerpat i při dodání dokladu s jiným předmětem plnění. Z toho musí být ale jednoznačně jasné, že byl přítomen u porodu a při této příležitosti uhradil nějakou službu, kterou mu v ten den poskytla nemocnice.
  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda: 1100 Kč
    Příspěvek je možné čerpat ze zdravotního programu „Zlepšené služby o matku a novorozence“, zahrnuje například úhradu pobytu matky s novorozencem v porodnici na nadstandardním pokoji, autosedačku, přítomnost otce nebo rodinného příslušníka při porodu, nákup plen a vlhčených ubrousků atd.

Přečtěte si na Měšec.cz: Poplatek za doprovod u porodu musí nemocnice vrátit
Zaplatili jste poplatek za doprovod u porodu? Podle soudu ho nemocnice musí vrátit zpět. Máme pro vás návod, jak toho dosáhnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).