Hlavní navigace

Kolik palmového oleje kupujeme?

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Palmový olej je skoro ve všem. Pokud pochybujete, že se to výrobcům vyplatí, porovnejte ceny s jinými druhy olejů. Jak zastavit „palmovou epidemii“?

Číst etikety a nekupovat výrobky s palmovým olejem. K tomu prvnímu vyzývají spotřebitele sami výrobci. Ozvat se konkrétním firmám a odmítnout jejich zboží s palmovým olejem pak chtějí iniciátoři bojkotu palmového oleje. K této události je na sociálních sítích přihlášeno sedmadvacet tisíc lidí.

Iniciátorem události je Roman Munzar. Ten vyzývá účastníky, aby oslovili konkrétní společnosti či ministerstvo zemědělství. „Pojďme jim napsat, že nejsme spokojeni s jejich kvalitou. Výrobci musí jasně vědět, že nám to není jedno,“ uvádí Roman Munzar. Událost je naplánovaná právě na únor a apeluje především na ekologické dopady pěstování palmového oleje.

Ministerstvo zemědělství se na tiskové konferenci v pátek 5. února vyjádří mj. k problematice palmového oleje; budeme vás informovat.

Cena palmového oleje

Palmový olej je pro výrobce levná surovina. Jeho cena se za posledních dvanáct měsíců pohybovala v rozmezí od 484 do 642 amerických dolarů za tunu.

Ve srovnání s olejem řepkovým (742 – 849 dolarů za tunu) je to až téměř polovina ceny.

Za slunečnicový olej zaplatili výrobci v uplynulém roce ještě více, kolem 960 – 1081 dolarů za tunu.

Přesné složení? Jak kde

Uvádět palmový olej na etiketách výrobce musí. „Je jasně vyznačen ve složení, kde v žádném případě nemůže být uvedeno pouze rostlinný olej či směs rostlinných olejů,“ uvádí Andrea Brožová ze společnosti Nestlé. Vyvrací tak spekulace o tom, že se firmy snaží nepopulární palmový olej na etiketách skrývat. „Pokud tomu tak je, výrobce porušuje svou legislativní povinnost a bylo by dobré o tom informovat Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ dodává Andrea Brožová.

Dopátrat se přesného množství palmového oleje už je mnohem těžší. „Označení ´rostlinné oleje´ lze použít, ale pouze pokud je doplněno údajem o konkrétním rostlinném původu, a to v pořadí, v jakém jsou jednotlivé druhy zastoupeny z hlediska hmotnosti,“ uvádí mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Firmy tedy nemají povinnost uvádět konkrétní procentní složení směsi olejů. Ze zákona může u jednotlivých surovin následovat dovětek „v různém poměru“.

Tato povinnost se nevztahuje na výrobky, které vznikly před 13. prosincem 2014. „Ty mohou být označeny ještě podle předchozí právní úpravy, která tento požadavek nestanovovala, a smějí být na trh uváděny do vyčerpání zásob,“ doplňuje Pavel Kopřiva.

Palmový olej, nebo tuk?

Palmový olej se vyrábí z plodů palmy olejné.

Na některých výrobcích najdeme i označení palmojádrový olej. Ten vzniká ze samotných jader.

Kromě oleje se z palmy vyrábí i „palmový tuk“. Zjednodušeně se jedná o zahuštěný palmový olej.

Také palmový tuk má svá pravidla označování. Na etiketách může být uvedený společně pod označením „rostlinné tuky“ a bezprostředně doplněn o údaje o jejich konkrétním rostlinném původu. Dovětek „v různém poměru“ pak není povinný. Také všechny rostlinné tuky musejí být na etiketě zastoupeny podle obsažené hmotnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).