Hlavní navigace

Koenzym Q10 už nesmí tvrdit, že prospívá zdraví srdce

14. 12. 2012

Sdílet

 Autor: ČASP
Aktualizováno 13. 2. 2018 15:37
Právě dnes končí období, kdy se směla používat tvrzení o zdravotních účincích potravin a doplňků stravy. Opatření má bránit klamání spotřebitele, současně ho tak připravuje o informace.

Příkladem zdravotního tvrzení je třeba nápis „vápník prospívá kostem“ na krabici mléka či „dobré pro srdce a cévy“ na doplňku stravy obsahujícím omega-3 mastné kyseliny z ryb. Je to dobrovolná informace týkající se zdraví v reklamě či na obalu potraviny nebo doplňku stravy.

TIP: Toto je 7 nebezpečných webů s doplňky stravy

Podle platné evropské legislativy nesmí být výživová a zdravotní tvrzení nepravdivá, dvojsmyslná či klamavá, nesmí nabádat k nadměrné konzumaci určité potraviny nebo například vyvolávat pochybnosti o její bezpečnosti. Nově byla tato legislativa doplněna o seznam zdravotních tvrzení, která jsou povolena pro potraviny, a od 14. 12. 2012 jsou tuto legislativu povinny dodržovat všechny zainteresované subjekty.


Autor: ČASP

Obal fiktivního doplňku stravy podle nové legislativy

Zdravotní tvrzení na obalech a v reklamě jsou v současnosti posuzována na základě existence dostatečných vědeckých důkazů o jejich pravdivosti. Záměrem evropské regulace je dát spotřebitelům větší jistotu ohledně správnosti a pravdivosti zdravotních tvrzení na obalech a v reklamě na potraviny. Výsledek se ale nese v duchu unijní byrokracie, je dosti nepřehledný a lze pochybovat, jestli spotřebiteli skutečně pomůže.

Více: Průměrný spotřebitel tvrzením na potravinách nerozumí. Vyzkoušeli jsme to

Zároveň bylo cílem tohoto zákona vyjasnit pravidla pro výrobce a vytvořit jednotné předpisy pro používání zdravotních tvrzení při propagaci výrobků.

Většina tvrzení neuspěla. Proč?

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotí účinky potravin a živin na naše zdraví. Na základě stanovisek EFSA bude Evropská komise zákonem regulovat, která zdravotní tvrzení smí být použita na konkrétních složkách potravin nebo potravinách. Potravinářské firmy tomu musí přizpůsobit reklamy a obaly svých výrobků, upozorňuje ve své tiskové zprávě Česká asociace pro speciální potraviny (ČASP). Původní záměr této nové evropské legislativy schválené i Evropským parlamentem byl ochránit spotřebitele před klamáním. Způsob posuzování zdravotních tvrzení zvolený Evropským úřadem pro bezpečnost potravin k tomu ovšem podle hodnocení ČASP nevede: „Lidem tak bude zcela odepřen nárok na informace o výrobcích, resp. o účinku látek, které obsahují, pokud dané tvrzení bude zamítnuto,“ uvádí.

K tématu: Aby výrobci nemohli spotřebitele klamat, budou muset mlčet

Většina z 2700 zdravotních tvrzení předložených ke schválení, která byla dosud běžně používána, byla posouzena negativně. Evropská komise schválila pouze 222 vědecky zdůvodněných zdravotních tvrzení. Tvrzení, která obstála, se vztahují především k vitaminům, minerálům a látkám, které již byly důkladně zkoumány a používají se už dlouhou dobu. Některá sporná tvrzení, která EFSA posoudila pozitivně, ale Evropská komise a členské státy o nich ještě jednají, např. tvrzení o kofeinu, fruktóze či probiotikách, budou na seznam povolených nebo zamítnutých tvrzení zařazena s velkou pravděpodobností až koncem roku 2013.

Jak je možné, že kladné hodnocení obdrželo pouze 222 zdravotních tvrzení? „Problémem je, že zdravotní tvrzení byla hodnocena nesprávným způsobem. Proces posuzování byl v některých případech dokonce přísnější než při posuzování léčiv. Účinky léčiv jsou přitom snáze prokazatelné, protože se projeví výrazněji a také mnohem rychleji. Účinky potravin a potravinových doplňků vykazují jisté odlišnosti a v některých případech se projeví až při dlouhodobém používání,“ uvádí ČASP.

Většina obalů se bude muset změnit

Tvrzení, která byla vyhodnocena negativně, nejsou nutně nesprávná či nesmyslná. Jediná jistota je, že tvrzení, která byla povolena, jsou 100% vědecky doložitelná.

Přečtěte si: Zapomeňte na probiotika, úředníci zakázali toto slovo používat

Nařízení se podle hodnocení asociace dotkne prakticky naprosté většiny výrobků s výjimkou produktů obsahujících pouze vitaminy a minerály. I u nich lze ale předpokládat, že výrobci budou nuceni něco opravovat.

Zdravotní a výživová tvrzení od 14. 12. 2012

  • Potraviny opatřené etiketou a uvedené na trh před 14. prosincem 2012, které nejsou v souladu s nařízením, mohou být na trhu až do vyčerpání zásob.
  • Potraviny vyrobené od 14. prosince 2012 musí být již plně v souladu s novým nařízením.
  • Zdravotní tvrzení uvedená v reklamě, na webových stránkách, v propagačních materiálech apod. musí být bez výjimky v souladu s nařízením od 14. prosince 2012.
  • Nařízení se týká jak slovního, tak symbolického i obrazového vyjádření.
  • Kontrolu na obalech výrobků provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce ČR, v tiskové reklamě živnostenské úřady, televizní a rádiovou reklamu kontroluje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Jako příklady neschválených tvrzení uvádí ČASP mimo jiné koenzym Q10 a jeho vliv na zdraví srdce, dietní vlákninu a její působení na trávicí systém, lecitin na cholesterol a paměť.

Použité zdroje: TZ ČASP

Čtěte dále: Ionizátory: v případě pitné vody nejsou zdravotní tvrzení vůbec přípustná

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).