Klíšťová encefalitida po ovčím sýru: na Slovensku mají epidemii

Již přes třicet lidí z Košic a sedm z Banské Bystrice je nakaženo klíšťovou encefalitidou. Dostali ji po konzumaci ovčího sýru.

Lokální epidemie klíšťové encefalitidy na Slovensku probíhá již několik dní. V Košicích bylo zaregistrováno třicet dva lidí, u nichž se potvrdila nákaza klíšťovou encefalitidou po konzumaci ovčích sýrů. Většina nemocných byla hospitalizována (27 osob), u pěti lidí probíhá léčba ambulantně. „Dalších sedm případů hlásí Banská Bystrica, kde jako pravděpodobné ohnisko nákazy bylo vytipováno několik salaší. Počet případů nemusí být definitivní, protože inkubační doba onemocnění je obvykle sedm až čtrnáct dní (rozpětí 2 až 28 dní) a celá dosud neuplynula,“ uvádí Jana Košťálová ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Onemocnění klíšťovou encefalitidou si obvykle spojujeme s klíšťaty, méně se ví, že syrové mléko „přenáší“ encefalitidu. „Virem nemoci se člověk může nakazit nejen po přisátí infikovaného klíštěte, ale i konzumací syrového mléka a nepasterizovaných výrobků z tohoto mléka od virem nakaženého zvířete,“ uvádí lékařka a na webu SZU popisuje průběh onemocnění.

Klíšťová encefalitida začíná jako chřipka

Onemocnění klíšťovou encefalitidou probíhá ve dvou fázích. Začíná jako mírné chřipkové onemocnění, včetně ztráty chuti k jídlu a střevních problémů, po třech až čtyřech dnech tyto příznaky slábnou a dojde k tzv. asymptomatické fázi onemocnění, která může trvat až dvacet dní. Druhá fáze onemocnění nastupuje náhle, s příznaky, jako je vysoká horečka, přetrvávající bolesti hlavy, zvracení, citlivost na světlo, ztuhlá šíje aj., které jsou charakteristické pro postižení centrálního nervového systému. Jednou z vážných komplikací tohoto onemocnění je meningitida. „Nejúčinnějším preventivním opatřením proti onemocnění klíšťovou encefalitidou je očkování,“ uvádí MUDr. Košťálová.

Riziko přenosu infekce roste s dobou, po kterou bylo klíště přisáto, upozorňuje v rozhovoru na serveru Vitalia.cz Miroslava Burýšková, vedoucí největší české laboratoře na analýzu infekčnosti klíšťat: „U klíšťové encefalitidy může k přenosu dojít už po půlhodině. Lidé, kteří se léta pohybují v lese a měli již spoustu klíšťat a nikdy neonemocněli, zřejmě již mají proti přenášeným chorobám imunitu, takže infekčnost klíštěte neřeší,“ říká specialistka. Vyšší opatrnost doporučuje u těhotných žen a osob s oslabenou imunitou či v průběhu léčby.

Galerie: Co potřebujete k vyndání klíštěte? 

Klíště můžete v případě podezření poslat na rozbor. Jak správně zabalit klíště, kam jej poslat a kolik za „jistotu“ zaplatíte, zjistíte v článku na serveru 120na80.cz.

Klíšťová encefalitida z mléka

Případy onemocnění klíšťovou encefalitidou po požití syrového mléka nejsou běžné, ale riziko tu je.

V České republice bylo loni celkem vykázáno 355 onemocnění klíšťovou encefalitidou, v souvislosti s konzumací potravin to bylo pět případů. Letos k 10. červnu bylo hlášeno 47 případů onemocnění, zatím žádné v souvislosti s konzumací potravin. „Od roku 2010 je v České republice celkem hlášeno 23 onemocnění klíšťovou encefalitidou s pravděpodobným alimentárním přenosem z celkového počtu 3460 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou,“ uvádí Jana Košťálová ze SZÚ.

Na Slovensku byl dříve výskyt klíšťat jen v nížinách, kvůli teplým zimám došlo k jejich rozšíření i do horských oblastí. Na jižních svazích a hřebenech se nyní klíšťata vyskytují i nad hranicí 1400 metrů nad mořem. Rizikové oblasti se rozrostly na velkou část západního i středního Slovenska a také do okolí Žiliny nebo Košic. V roce 2015 bylo na Slovensku hlášeno 88 případů klíšťové encefalitidy, z toho u sedmnácti z nich byla nákaza v souvislosti s konzumací potravin. Letos bylo do vypuknutí lokální epidemie v Košicích dosud hlášeno osm onemocnění, žádné v souvislosti s konzumací potravin.

Kvůli aktuální epidemii spojené s ovčím mlékem nařídil hlavní veterinární lékař Slovenské republiky mimořádné nouzové opatření. Veterináři a potravinářská správa odebírají vzorky syrového ovčího a kozího mléka k vyšetření přítomnosti viru klíšťové encefalitidy. Pokud se přítomnost viru potvrdí, nesmí dotyční chovatelé ovcí i koz nepasterizované, tepelně neopracované, syrové ovčí a kozí mléko prodávat, zpracovávat ani dodávat k dalšímu zpracování.

„I ovce, u kterých testy zpětně encefalitidu neprokázaly, mohly být zdrojem nákazy. Podle odborníků totiž mohla encefalitida ve stádě odeznít, ještě než se onemocnění projevilo u lidí, vzhledem k několikatýdenní inkubační době,“ cituje SZÚ.

Virus klíšťové encefalitidy spolehlivě zničí převaření mléka. Velké potravinářské podniky proto ovčí, kozí a kravské mléko pasterizují. „Někteří menší producenti to ale odmítají s tím, že sýry z tepelně ošetřeného mléka ztrácí chuť i prospěšné probiotické mikroorganizmy,“ uvedla MUDr. Košťálová. Pak je bezpečnější převařit si mléko doma. „Pakliže chovatel prodává syrové mléko dalším osobám, musí být spotřebitel při nákupu takového mléka na viditelném místě upozorněn na možné riziko nápisem: Syrové mléko, před použitím převařit,“ upozorňuje Petr Havel v článku Syrové mléko „přenáší“ encefalitidu.

Zdroje: SZÚ
www.promedmail.org
www.ceskatelevize.cz
www.svssr.sk
Epidat

Odborná spolupráce

MUDr. Jana Košťálová

Oddělení epidemiologie infekčních nemocí

Státní zdravotní ústav, www.szu.cz

Ing. Miroslava Burýšková, PhD.

Vedoucí laboratoře Protean (www.protean.bio/cz, www.kliste.cz)

Zabývá se analýzami klíšťat a vývojem molekulárně biologické diagnostiky v laboratoři společnosti Protean.

17 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 29. 6. 2016 20:36