Hlavní navigace

Klíšťat je letos víc než jindy, varuje ministerstvo

14. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / Catkin, podle licence: Public domain
Aktivita klíšťat je v letošním roce nadprůměrně vysoká. Kvůli teplé zimě se tak v létě kontaktu s klíšťaty velmi pravděpodobně nevyhneme. Co od nich hrozí a jak se nejlépe chránit?

Klíště je přenašeč nejrůznějších infekcí, nejčastěji boreliózy a klíšťové encefalitidy. Nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy dlouhodobě hlásí Jihočeský kraj a Vysočina. Ministerstvo zdravotnictví, které sleduje data o výskytu těchto onemocnění, proto vydalo souhrn doporučení, jak se před klíšťaty chránit.

Na našem serveru 120na80.cz najdete pravidelně aktualizovanou situaci ohledně aktivity klíšťat v posledním týdnu: Výskyt klíšťat v ČR.


Autor: MZ ČR

Infekce přenášené klíšťaty 2007–2015

Skvrna se vytvoří jen u některých pacientů s boreliózou

Borelióza (lymeská borelióza) je způsobena bakteriemi komplexu Borrelia burgdorferi, kterou přenáší až každé třetí klíště. V ČR je každoročně hlášeno okolo čtyř a půl tisíce případů lymeské boreliózy. První příznaky onemocnění přicházejí cca po jednom až dvou týdnech od přisátí klíštěte, projevují se jako nespecifické chřipkové příznaky (únava, malátnost, bolesti hlavy, kloubů…).

U části pacientů se kolem místa přisátí klíštěte vytvoří typická boreliová skvrna. Ve dvaceti až třiceti procentech nákaz bohužel nemusí být pozorovány žádné příznaky v první fázi onemocnění a borelióza tak přechází do dalších, hůře léčitelných stádií, jejichž projevy zahrnují chronické záněty kůže, záněty kloubů a šlach, infekce centrálního nervového systému (neuroborelióza) či napadení srdce nebo očí. Proti borelióze neexistuje očkování, pro úspěšnou léčbu onemocnění je nejdůležitější včasná diagnóza a okamžité zahájení léčby antibiotiky.

Encefalitida se zpočátku podobá běžné viróze

Klíšťovou encefalitidou onemocní v ČR ročně přibližně pět set až osm set lidí. Toto zánětlivé onemocnění mozku je způsobeno flaviviry přenášenými na člověka nejčastěji právě klíšťaty. Promořenost klíšťat v ČR se pohybuje okolo čtyř procent, v tzv. přírodních ohniscích nákazy může být však až několikanásobně vyšší.


Autor: MZ ČR

Počet případů klíšťové encefalitidy v ČR na 100 000 obyvatel za rok 2014 podle krajů

Onemocnění se vyvíjí obvykle do sedmi až čtrnácti dnů od přisátí infikovaného klíštěte. V prvním stádiu se jeho příznaky podobají netypickému virovému onemocnění dýchacích cest s horečkami. U některých pacientů může onemocnění přejít do druhé, závažné fáze, která je spojena s napadením centrálního nervového systému virem. Intenzita příznaků závisí na celkové odolnosti organizmu i na fyzické námaze nemocného. Ačkoliv pro léčbu tohoto virového onemocnění doposud neexistují účinné léky (virostatika), je možné mu předejít očkováním. „Toto očkování je velmi účinné a prakticky bez vedlejších účinků, nechrání však proti borelióze a jiným onemocněním,“ uvádí ministerstvo. „Zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě v posledních letech významně roste,“ říká Oldřich Tichý z Všeobecné zdravotní pojišťovny. „VZP za první pololetí letošního roku vyplatila příspěvek na vakcínu už bezmála pětasedmdesáti tisícům klientů. To je dramatický nárůst vzestupného trendu oproti loňsku, kdy za celý rok stejný benefit využilo jen o deset tisíc klientů více,“ uvedl mluvčí. Informace o programech zdravotních pojišťoven včetně očkování proti klíšťové encefalitidě naleznete v přehledu benefitů zdravotních pojišťoven na serveru 120na80.cz.

 

Co s klíštětem

Našli jste si klíště a říkáte si, co teď s ním? Bezpečné vyndání klíštěte usnadní praktické pomůcky:

Jak správně odstranit přisáté klíště

  • Klíště vyndávejte ideálně pinzetou nebo speciálními kleštičkami či kartou určenou k odstraňování klíšťat. Pokud klíště vytahujete holýma rukama, následně si ruce pečlivě umyjte.
  • Klíště uchopte co nejblíže kůži a kývavými pohyby nebo otáčením ho pomalu vyviklejte. Na směru otáčení nezáleží.
  • Ranku po vyjmutí klíštěte ihned dezinfikujte, nejlépe přípravkem s obsahem jodu.

Chcete vědět, zda je vaše klíště infikované? Můžete ho zabalit a poslat na rozbor.

Jak se účinně chránit při pohybu v přírodě

  • Zvolte vhodné oblečení a obuv – ideálně dlouhé rukávy a dlouhé světlé kalhoty, na kterých jsou klíšťata dobře vidět, uzavřenou obuv (nejlépe holínky), případně nohavice zastrčte do ponožek.
  • Velmi vhodná je aplikace repelentů proti klíšťatům, a to především na boty, ponožky, kalhoty, případně i na kůži.
  • Pro minimalizaci rizika napadení klíštětem doporučujeme omezit pohyb v travnatých či křovinatých porostech, pohybovat se spíše po zpevněných cestách, nelehat a nesedat do trávy.
  • Po návratu domů je nutné se důkladně prohlédnout, nejlépe za asistence druhé osoby. Klíšťata se nejčastěji přisávají v podkolenních jamkách, podpaží, za ušima, na hlavě ve vlasech, v tříslech a v intimních partiích. Obdobnou prohlídku je třeba provést i následující ráno.

Autor: MZ ČR

Počet případů klíšťové encefalitidy v ČR za období 2014–2015 podle týdne

Zdroj: MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).