Hlavní navigace

Kedlubna, taková obyčejná zelenina. A takové překvapení

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / utroja0, podle licence: Public domain
Kedlubny mi opravdu chutnají, ale vždycky jsem je považovala za „takovou obyčejnou zeleninu“. Možná budete překvapení stejně, jako jsem byla já, až zjistíte, co všechno obsahují.

V regálech obchodů a na stáncích tržišť zcela jistě zaujmou nejprve takové druhy ovoce a zeleniny, které lákají barvou a tvarem (třeba exotické ovoce či zelenina). Kedlubna je v této společnosti spíše takovou Popelkou. Málokdo přitom tuší, co vše obsahuje a jaké výjimečné účinky má tato zelenina na lidský organismus.

Kedlubna, nebo kedluben? A co určuje barvu?

Kedlubna je totiž plná látek, které našemu zdraví prospívají v mnoha ohledech, a stává se také vynikajícím doplňkem jídelníčku při redukčních dietách. Pojďme se tedy blíže seznámit s tímto často nedoceněným darem přírody a podívejme se, jak nám jeho konzumace může prospět.

Na začátku každého seznamování by mělo být představení. Takže jak je to správně? Kedlubna? Kedluben? Obojí. Volba, zda použijete ženský či mužský rod, je pouze na vás. Kedlubnové bulvy jsou nadzemní částí stonku rostliny, nevznikají tedy z květů ani z listů. Mají elipsovitý, kulatý anebo lehce zploštělý tvar. Obsah antokyanů, což jsou ve vodě rozpustné pigmenty patřící ke flavonoidům (rostlinná barviva s antioxidačními účinky), určuje barvu kedlubny. Setkat se můžeme s různými odstíny bílé, modrofialové a zelené barvy. Základní dělení je však na bílé a modré odrůdy, které se dále rozlišují na rané a pozdní.

Zázrak ze zahrádky

Pokud si zakoupíme kedlubny, děláme to ve většině případů hlavně pro jejich chuť. Ale to je pouhý zlomek toho, co nám tato zelenina může nabídnout. Má v sobě například řadu vitamínů. Především se jedná o vitamíny skupiny B, provitamín A (karoten) a vitamíny K, E a C. Toho obsahuje takové množství, že jedna středně velká bulva dokáže pokrýt denní potřebu u dospělého člověka.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Kromě vitamínů je kedlubna nesmírně bohatá také na minerální látky. Najdeme v ní draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, hořčík, sodík, chlór, měď, jód, mangan, selen i sloučeniny síry.

Aby toho nebylo málo (což by skutečně nebylo ani tehdy, pokud by tím výčet zdraví prospěšných složek skončil), obsahují kedlubny i cholagogum. Tato látka podporuje vylučování žluči a napomáhá tak rychlejšímu vyprazdňování žlučníku. Hořčičné oleje neboli isothiokyanáty pak mají preventivní protinádorové účinky.

Bulva kedlubny je rovněž plná éterických olejů, na které by si však měli dát pozor lidé trpící záněty trávicího traktu, zejména žaludeční sliznice a dvanáctníku. Nesmíme zapomenout ani na vlákninu. Kedlubna ji obsahuje v obou formách, rozpustné i nerozpustné. Rozpustná se podílí na snižování cholesterolu v krvi a nerozpustná udržuje správnou peristaltiku střev.

Jak kedlubna ovlivňuje zdraví

Jestliže je tato zelenina s fialovou anebo zelenavou bulvou tak nabitá různými prospěšnými látkami, jakým způsobem tedy působí na zdraví? Rozhodně díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů podporuje a zvyšuje imunitu organismu, dodává energii a velice kladný vliv má i na vzhled, konkrétně na zpevnění pokožky, nehtů i vlasů.


Autor: Pixabay.com / utroja0, podle licence: Public domain

Posiluje také buněčný metabolismus, srdce i celý oběhový systém, díky obsahu draslíku odvodňuje. Látky obsažené v kedlubnách mají vliv také na regulaci hladiny hormonů, a mohou se dokonce podílet na úpravě nepravidelností menstruačního cyklu.

Pravidelnou konzumací kedluben můžeme pozitivně ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi a díky tomu přispět ke zdraví cévního systému. Jsou doporučovány i u lidí, trpících cukrovkou a hypoglykémií. Kedlubny se postarají i o vaše střeva, kde díky obsahu síry působí antibakteriálně a vláknina podpoří jejich pravidelné vyprazdňování.

Pokud trpíte stresem a cítíte se unaveni hektickým tempem současného života, nemusíte hned sahat po antidepresivech. Zkuste každý den sníst jednu bulvu této výjimečné zeleniny. Podle rad léčitelů je totiž skvělým prostředkem k udržení psychické svěžesti a dobré nálady.

Další dobrou zprávou je, že kedlubna patří k alergicky bezpečným zeleninám a navíc je vhodná i pro malé děti zhruba od půl roku věku.

Chcete zhubnout? Můžete to zkusit s kedlubnou

Pokud jste se rozhodli zatočit s nadbytečnými kilogramy, kedlubna vám v boji s nimi může účinně pomoci. Patří totiž k těm potravinám, které jsou pro redukční dietu jako stvořené. Mají pouze cca 30 kcal (127 kJ) na 100 g v syrovém stavu a navíc ještě nízký glykemický index. Hladina cukru v krvi se po jejich konzumaci tedy zvyšuje jen velmi pomalu a málo.

Pokud si tedy dáte kedlubnu jako svačinu, budete se cítit poměrně dlouho sytí a nebudete mít potřebu se něčím „dojídat“. Nedostanete ani chuť na nic sladkého. Můžete si kedlubnu nakrájet a jen tak zakousnout anebo zkusit salát, třeba s ředkvičkami, celerem anebo mrkví. Vynikající lahůdkou je kedlubna, marinovaná v jablečném octě a olivovém oleji s kořením a podávaná s kozím sýrem.

Spousta receptů s kedlubnami existuje i v teplé kuchyni. Z kuchyně našich babiček známe kedlubnové zelí. To je zřejmě nejznámější úprava této zeleniny. Výborně se hodí k pečeným masům a vlastně jej lze využít všude tam, kde klasické bílé zelí. Kedlubny se stejně jako například celer mohou obalovat v trojobalu a smažit, neobalené dusit se smetanou nebo česnekem, plnit mletým masem anebo třeba podusit s bílým vínem a podávat jako přílohu ke grilované rybě anebo steakům z bílého masa. Využít při vaření je možné také mladé kedlubnové listy. Poslouží pro zpestření chuti nadrobno nasekané zejména do salátů anebo polévek. Obsahují dokonce ještě více vitamínu C a vápníku, než samotné bulvy.

Největší kedlubna pochází z bývalého Československa

Kedlubna je výjimečná také v další věci. V přírodě ji nenajdete, a to dokonce ani její původní, divoké formy. Byla totiž vyšlechtěna z brukve zelné. Jejím původním domovem je nejspíše oblast okolo Středozemního moře, některé prameny uvádějí, že pochází z Tibetu. Každopádně si na kedlubnách pochutnávali už ve starověkém Římě, odkud tato košťálová zelenina zahájila vítězné tažení do Evropy. Nyní se nejvíce pěstuje především ve střední a západní Evropě, hlavně v Německu.

Česká republika se na rozvoji pěstování kedluben podílela vyšlechtěním nové odrůdy. V roce 1978 představili čeští šlechtitelé zimní odrůdu Gigant, jejíž bulvy jsou největší ze všech známých odrůd a váží od tří do pěti kilogramů. Jako jediná odrůda kedlubny je vhodná pro dlouhodobé zimní uskladnění.

A jak skladovat ostatní odrůdy? Pokud jde o krátkodobé uskladnění, odstraníme listy i kořen a uložíme do chladu, ideálně do sklepa. Ten je také vhodný pro dlouhodobější skladování. V tomto případě se kedlubny i s kořenovým balem vloží do nádoby s vlhkým pískem.

Galerie: Kdy co roste

Chcete vědět, kdy co roste? Stáhněte si náš KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY a budete mít alespoň představu o tom, kdy se prodává česká zelenina a ovoce – ať už čerstvá, nebo ze skladu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).