Hlavní navigace

Když vás spraví vlastní tuk

25. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Johnson & Johnson
Lékaři v plastické chirurgii využívají novou originální metodu přenosu tuku pacienta na potřebná místa. Uplatnění má nejenom při rakovině prsu, ale i u jizev, psích kousnutí, po automobilových nehodách…

Metoda augmentace LipoStructure, kterou vyvinul americký lékař Sydney R. Coleman, je nazývána také metodou „roubování tuku“. Pod tímto označením si už i laik umí lépe představit, co procedura obnáší. Zjednodušeně řečeno – tuk z místa, kde ho má pacient dostatek, je odebrán a po vyčištění použit tam, kde ho je na těle třeba.

Metoda si pro své výhody a prokazatelně dobré výsledky získala příznivce po celém světě a je stále populárnější i u nás, během sobotního sympózia ji českým plastickým chirurgům detailně představil sám její autor Sydney R. Coleman.

Výplně tukem se využívají v estetické plastické chirurgii, při rekonstrukčních operacích po rakovině prsu, ke korekturám pooperačních jizev a kožních defektů nebo například psích kousnutí a jizev po automobilových nehodách.

Při operaci vám aplikují váš vyčištěný tuk

Samotný postup „roubování tuku“ je založen na přemístění přebytečného tuku z jedné části těla na jinou. Po analýze tukových zásob operatér pacientovi na těle fixami vyznačí místa, která budou při operaci hrát roli. Tmavě červenou barvou jsou označeny oblasti, kde dojde k odebrání tuku, světle červená barva představuje místa aplikace, zelená a modrá signalizují plochu, kam bude tuk přemístěn.

Pro úspěch metody je klíčový šetrný odběr tukové tkáně speciální kanylou se stříkačkou, díky které nedochází k poškození buněk. Po odběru (liposukci) je tuk odstředěním zbaven nežádoucí tekutiny a příměsí. Poté dochází k samotné aplikaci čisté tukové tkáně zpět do těla. Tento postup umožňuje udržení kmenových buněk a regeneračních faktorů v tukové tkáni naživu. To je nezbytné pro tzv. „přežití tuku“ a zajištění dlouhodobého efektu výplně.

Přečtěte si: Naučte se odhalit rakovinu prsu včas

Tuková hmota je totiž velice křehká substance, která se při nevhodném zacházení po krátké době stává nevhodnou pro další použití. Unikátnost metody LipoStructure spočívá i ve využití speciálně vyvinutých nástrojů – kanyl s oblými a hladkými hranami. Díky nim nedochází při aplikaci tuku k narušení cév a nervů.

Metoda se skládá ze tří kroků:

  • odběr tuku
  • úprava tuku odstředěním
  • aplikace tuku – výplň

Výhody metody

  • Tuk, který se při operaci používá, je pro pacienta zcela přirozenou látkou z jeho vlastního těla.
  • Spolu s požadovaným zvětšením (výplní) zvolených partií dochází k zeštíhlení těch, které obsahují nežádoucí tuk.
  • Miniinvazivní metoda – díky speciálním nástrojům a nízkému počtu řezů nedochází ke změně mimiky obličeje.
  • Metoda se nejčastěji využívá v estetické chirurgii pro výplně povadlých částí obličeje, výplně vrásek, zvětšení rtů a také k omlazení paží, rukou a kotníků.
  • Metodu je možné využít i k doplnění objemu poprsí, nejčastěji při rekonstrukčních operacích po rakovině prsu.
  • Důležitý je nový poznatek, že v místech, kde byl aplikován tuk, dochází díky kmenovým buňkám tuku také k výraznému vylepšení a omlazení pleti.
  • Benefitem metody je její využití i ke korekturám pooperačních jizev a kožních defektů nebo například psích kousnutí a jizev po automobilových nehodách.

Čtěte dále: Plastický chirurg: Do hezkých prsou mi je líto řezat

Zdroj: tiskové materiály společnosti Johnson & Johnson 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).