Hlavní navigace

Když se ozvou žaludeční vředy…

20. 4. 2009

Sdílet

Stres, špatné stravovací návyky, příliš alkoholu, koření, ale také nadužívání některých léků a jedna záludná bakterie, to všechno stojí za nepříjemným onemocněním, které potká každého desátého člověka.

Současný způsob života sebou přináší řadu nemocí a zdravotních potíží od alergie přes obezitu až třeba po žaludeční vředy. Většina z nás se mylně domnívá, že žaludeční vředy způsobuje především stres – kdo by neznal oblíbené pořekadlo „Já snad z tebe dostanu žaludeční vředy“, ale skutečnost je trošku jiná. Za vznik žaludečních vředů totiž může i skladba jídla, stravovací návyky, konzumace alkoholu, kouření, chronické užívání některých léků a také jedna záludná bakterie.

Co to vlastně žaludeční vředy jsou?

Žaludeční vřed ultrazvuk

Jedná se o poškození stěny žaludku či dvanáctníku, které postupně proniká přes sliznici do hlubších vrstev, a je způsobeno vyšší tvorbou žaludečních kyselin a snížením ochranných mechanizmů sliznice žaludku a dvanáctníku. Přestože slýcháme zpravidla o žaludečních vředech, ve skutečnosti se výrazně častěji vyskytují vředy dvanáctníku. Žaludeční vředy postihují stejně často muže i ženy, a to v podstatě v jakémkoli věku. Mohou se dokonce vyskytovat i u dětí, ale pouze ojediněle. Během života jimi u nás onemocní přibližně každý desátý člověk.

Teprve v roce 2005 bylo zjištěno, že lví podíl na vzniku vředů má bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a má ji až polovina populace v České republice. „Tato infekce způsobí žaludeční vředy ale jen někomu, většina nositelů žádný problém nemá. K léčbě se využívají antibiotika a současně je ovlivňována agresivita žaludeční sekrece například blokátory protonové pumpy,“ vysvětluje docent Roman Havlík z 1. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Jak takové žaludeční vředy poznáme?

Hlavním projevem je bolest, a to zejména při jídle. Vřed v dvanácterníku naopak bolí nalačno a bolest se utišuje jídlem. Žaludeční vředy se mohou projevovat také pálením v jícnu, pocitem návratu kyselého a pálivého zpět do jícnu, častou potřebu ke zvracení nebo přetrvávajícími bolestmi břicha. Vředy se mohou dále komplikovat buď krvácením, když vřed pronikne do cévy žaludeční stěny. Jedná se o urgentní stav, při kterém může být zvracení krve a později i přítomnost natrávené krve ve stolici. Stav se musí akutně řešit v nemocnici. Druhou nejčastější komplikací je prasknutí vředu. Jde o proniknutí celou stěnou a obsah zažívací trubice pak vytéká do břišní dutiny. Tato komplikace je provázena silnou bolestivostí a léčbou je urgentní chirurgický výkon.

Pro lékaře jsou významné zejména informace o bolestivých projevech souvisejících s příjmem jídla, případně informace o nálezu černé natrávené krve ve stolici. Lékař by se vás měl vyptat na to, co jíte, jak žijete a třeba i na osobní a pracovní vztahy. Právě špatné stravovací návyky, problémy v práci nebo s partnerem, alkohol nebo kouření mohou být první a klidně i jedinou příčinou vašich zdravotních obtíží. V současnosti nejpřínosnějším diagnostickým nástrojem je flexibilní endoskopie horního zažívacího traktu. Flexibilní endoskop s optikou detailně prohlédne celou sliznici jícnu, žaludku a dvanácterníku, navíc lze tímto přístrojem odebrat vzorky ze sliznice při podezření na nádor či komplikovaný vřed, a také stavět krvácení u krvácejících vředů.

Jak se žaludeční vředy léčí?

Žaludeční vřed bakterie

Při záchvatu bolesti způsobené vředem se dají použít léky užívané k tlumení obtíží trávícího ústrojí (antacida), které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako Helicid a podobné přípravky. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objeven Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i jeho likvidace. Na to se používají antibiotika. Po přeléčení se může infekce opakovaně vracet, pokud například pacient nezmění svůj životní styl, upozorňuje docent Havlík.

Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku jizvami po vředech nebo podezření na zhoubný nádor.

Jak se stravovat, když máte žaludeční vředy?

Základním pravidlem při stravování v případě, že trpíte žaludečními vředy, je nedráždivost. Tedy vhodná je zdravá, vyrovnaná a racionální dieta. Mléčné výrobky, zelenina a v menším množství ovoce by měly být součástí stravy. Základem je jíst pravidelně, v klidu a v pohodě a dávat přednost několika menším porcím. Negativní roli mohou sehrát dráždivá a ostrá jídla, nadmíra citrusového ovoce a džusů. Stejně tak se nedoporučuje konzumace černé kávy, colových nápojů, alkoholu a samozřejmě kouření, dodává docent Havlík. Tyto pokrmy a nápoje mohou dokonce stát za vznikem žaludečních vředů, proto by si i zdraví lidé měli dávat pozor na jejich nadměrnou konzumaci. Naopak vyvážená strava je velmi dobrou prevencí. Současně platí, že by se jídlo mělo jíst v klidu a bez stresu.

Foto: www.wikipedia.org

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).