Hlavní navigace

Když přijdete o oko, přijdete na jeden rok o řidičák

5. 12. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Nosíte kontaktní čočky, ale v řidičském průkazu máte napsáno „brýle nutné“? V případě kontroly policií byste nemuseli dobře pořídit. A jak je to v případě ztráty jednoho oka?

Když už vám na čtení novin přestávají stačit ruce, koupíte si brýle v drogerii. Není-li vám zdraví lhostejné, navštívíte oční oddělení a zrak si necháte odborně vyšetřit. Pokud situace není vážná, může vám lékař doporučit oční jógu a akupunkturu, nebo vás požene do zeleniny pro mrkev, protože ta skutečně na zrak pomáhá díky obsahu vitaminu A, který vyživuje sítnici. Dost možná vám doporučí zařadit do jídelníčku kurkumu, která je velmi populární například v Indii a je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak má také protinádorový efekt. Očím svědčí i lutein a doporučené množství zinku (mnoho naopak škodí). Když lékař odhalí vadu, na níž cvičení a minerály nestačí, obvykle na řadu přichází brýle.

Za volantem čočky, nebo brýle? Záleží, co říká řidičák

Nezapomeňte však, že starostmi o správný výběr brýlí nebo čoček vaše starosti nekončí. Jste-li řidič, vadu by úřadům měl hlásit váš oční lékař. Pokud budete chtít využívat pro jízdu autem někdy čočky a někdy brýle, musíte to mít napsáno v řidičském průkazu. V momentě, kdy máte v řidičském průkazu napsáno „pouze brýle“ a vy máte nasazené kontaktní čočky, porušujete tím zákon. „Do ŘP se zapisují pouze refrakční vady, a to záznamem „brýle nutné“ (harmonizační kódy). Pozor na to, aby byly v ŘP zapsány jako možnost korekce i kontaktní čočky. Jako řidič amatér mohou jezdit řidiči až do poklesu visu 0,5,“ říká optometrista VašeČočky.cz Daniel Szarvas a dodává: „V případě ztráty jednoho oka, pokud by se postupovalo dle vyhlášky, by měl řidič odevzdat ŘP na jeden rok a poté mu může být vydán, protože se předpokládá roční doba pro adaptaci na život s jedním okem.“

Odborná spolupráce

Daniel Szarvas

optometrista, kontaktolog VašeČočky.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).