Hlavní navigace

Když přestanete kouřit, ztloustnete

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
„Nekouří a podívej, jak přibral…“ Není to lež ani mýtus. Když přestanete kouřit a nahradíte cigaretu jídlem, je to jasné. Ale jak to, že si o nějaké to kilo polepšíte, přestože to s jídlem přehánět nebudete?

Uběhlo pár dní od chvíle, kdy se mnozí z nás zapřísáhli, že už se netknou čokolády, že do léta zhubnou, že si přestanou kousat nehty nebo že od prvního nekouří. Jak jste na tom? Nejslabší kusy odpadly, ostatní se zuby nehty drží (a všechny by mohlo zajímat, jak dodržet novoroční předsevzetí po celý rok). Těžké to mají ze začátku všichni, ale asi nejhůře jsou na tom kuřáci. Kouření totiž není zlozvyk, jak se mnozí často mylně domnívají, je to nemoc. Nemoc, která vás z louže vrhne do bláta ani nemrknete.

Nejhorší je změnit rituály

Kdo byť jednou jedinkrát zkoušel přestat kouřit, ten asi bude souhlasit, že vůbec nejhorší na celém procesu není nedostatek vůle típnout poslední cigaretu, ale spíš změnit celý svůj život. Většina činností, které kuřák vykonává, se totiž pojí s cigaretou. Jsou to doslova rituály.

Ráno, ještě než vstane, už škrtá zapalovačem, další cíčko dá cestou na autobus, pak při čekání na zastávce, cestou do práce, u kafíčka při polední pauze, co hodinu se kolegů ptá, jestli „půjdou“, protože šéf prudí a cígo zklidní… Jakmile se takový člověk vzdá cigarety, přibude mu hromada času (a ubudou kouřoví kamarádi). Bude marně přemýšlet, jak to volno naplnit, co dělat s rukama, bude nervózní a jeho myšlenky se budou neustále upínat ke štíhlé bílé voňavé cigaretě, která by toto prázdné místo zcela vyplnila. Pokud to v tuhle chvíli vzdá, vyhrál ten silnější; je-li pevně rozhodnut, poklona.

Jen dávejte pozor, abyste jednu závislost nenahradili druhou

„Ve chvíli, kdy přestáváte kouřit, vstupujete do období, během kterého můžete přibrat. Ročně může jít o čtyři kilogramy. Ale přibrat nemusíte, když víte, co dělat,“ říká prof. Eva Králíková, která vede Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Pokud cigaretu nahradíte tučným nebo sladkým jídlem, pak je přírůstek na váze zřejmý. Odborníci radí obložit se zeleninou, pít tři litry vody denně a cvičit.

Pokud se těmito radami nebudete řídit, můžete začít přibírat, což vás od dalších dní bez cigarety může velmi rychle odradit. „Tohle je jedna z věcí, kterou s pacienty probíráme v základní intervenci. Ale aby bylo riziko z přibrání stejné jako z kouření, musel by člověk přibrat půl metráku, což se zřejmě nikomu nepodaří… Nicméně je jasné, že už dvě či tři kila navíc člověku vadí, to je bez debat,“ komentuje Eva Králíková.

Proč člověk může přibrat, když nekouří a ani se nepřejídá?

Držíte se, nekouříte, ani to sladké si nedopřáváte jako kdysi, opravdu se snažíte, ale váha jde stejně nahoru a vy máte ještě ke všemu neustále hlad? Kouření má poměrně zásadní vliv na metabolismus, dost ho zrychluje. Když přestanete kouřit, váš metabolismus se zpomalí.

„Nikotin zpomaluje vyprazdňování žaludku, proto je hlad jedním z abstinenčních příznaků. Na střevo ale působí opačně, urychluje peristaltiku hlavně poslední části střeva, a proto můžete mít zácpu, když přestanete kouřit. Mnozí kuřáci udávají, že bez cigarety ani nemohou jít na velkou,“ popisuje Eva Králíková a radí: „Pacientům říkáme, aby si změřili puls před kouřením cigarety a po ní. Určitě tam bude pár úderů navíc. Zrychlení srdeční akce po cigaretách je jasně dáno masivním vyplavením stresových hormonů z krve. Právě tyto hormony ale zrychlují bazální metabolismus (denní energetický výdej v klidovém režimu), proto rozdíl může být až deset procent. Jde až o osm set kilojoulů.“ Kuřáci, kteří zahodili cigaretu jednou pro vždy, by proto měli méně jíst a více cvičit.

S čím má skoncovat obézní kuřák dříve, s cigaretou, nebo s tučným jídlem?

Pokud jste kuřák obézní, případně máte nadváhu a chcete se zbavit obou nešvarů, odbornice nedoporučuje řešit oba problémy souběžně. „Nejlepší je přestat kouřit a potom řešit váhu. Tomuto problému se však i my v našem centru věnujeme, naše pacienty vážíme, a pokud jdou kila nahoru, snažíme se zasáhnout. Všechny léky, které používáme na léčbu závislosti na tabáku, snižují pravděpodobnost přibrání na váze, mimo jiné proto, že hlad je abstinenční příznak. Dlouhodobé užívání léků však snižuje pravděpodobnost příbytku na váze. Může chvíli trvat, než se metabolismus upraví,“ říká profesorka.

Odborná spolupráce:

Prof. MUDr. Eva Králíková, CSc.

Vedoucí Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Je předsedkyní Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Její specializací je epidemiologie, prevence a léčba závislosti na tabáku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).