Hlavní navigace

Mamograf může i ublížit

4. 10. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Prevence je důležitá při odhalování rakoviny prsu, to ví každá žena. Jenomže: v každém věku to znamená něco jiného. Ne vždy je vhodný mamograf. Mladým ženám totiž může i uškodit.

Je vám méně než čtyřicet a uháníte svého lékaře, aby vám napsal žádanku na mamograf na preventivní vyšetření? Nedělejte to. Zdravotní pojišťovny dobře vědí, proč hradí mamograf jako prevenci až starším ženám.


Autor: SXC

„Pokud lékař odmítá napsat mladší ženě žádanku na mamograf, postupuje správně," říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod. A žena by podle něj rozhodně neměla z lékaře doporučení na mamograf mámit, nebo si vyšetření zaplatit sama.

Jde totiž o to, že mamograf je příliš razantní vyšetření kvůli ionizujícímu záření, takže v extrémních případech, u mladých žen a pokud by se použil vícekrát než jednou za rok, může paradoxně nádor prsu vyvolat.

Kromě toho, jak vysvětluje onkoložka Jana Prausová z Fakultní nemocnice v Motole, prsní tkáň mladších žen je jiná, mléčné žlázy ještě pracují a mamograf v takovém případě není úplně ideální přístroj pro odhalení nádoru v mladé prsní tkáni. Mnohem lépe u takových žen poslouží ultrazvuk. Lépe odhalí případný nádor.

Kdy na mamograf?

– jako standardní prevence, je-li vám více než 45 let

– je-li vám více než 40 a lékař vysloví podezření na nádor a sám vám napíše žádanku

– na hrazenou prevenci mají nárok ženy od 45 do 69 let jednou za dva roky

Kdy na ultrazvuk?

– je-li vám méně než 40 let a chcete na prevenci, pak si ale musíte vyšetření sama uhradit (stojí cca 300 korun)

– jste-li na této věkové hranici a kojíte nebo jste těhotná a chcete na vyšetření

– jste-li mladší, a máte nemocnou ženu v rodině a tím i vyšší riziko vzniku nádoru (pak vám vyšetření hradí zdravotní pojišťovna)

Kdo vám napíše doporučení?


Autor: SXC

Doporučení k vyšetření může napsat jak praktický lékař, tak gynekolog. Je lepší nechat si prsa nejdřív vyšetřit pohmatem u gynekologa (což je součást standardní preventivní prohlídky, což bohužel málokterá žena ví a málokterý lékař má čas proceduru při prevenci provést). A teprve potom, pokud se lékaři něco nezdá, řešit případné další vyšetření.  

Pokud vaše nejbližší příbuzné onemocněly rakovinou prsu, určitě to řekněte svému gynekologovi. To znamená matka, její sestra, tedy vaše teta, či vaše vlastní sestra. Vyskytne-li se rakovina prsu v rodině, je totiž patnáctiprocentní pravděpodobnost, že ji bude mít i další žena z rodiny.

Právě měsíc říjen, který je zasvěcený prevenci rakoviny prsu, je k tomu ideální. A pokud se vás problém netýká, stále ještě můžete podpořit boj proti rakovině prsu koupí výrobků označených růžovou stužkou (více o projektu Říjen v růžové na adrese http://www.mam­mahelp.cz/).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).