Hlavní navigace

Kde zjistíte, zda je voda ke koupání

4. 7. 2016

Sdílet

 Autor: www.koupacivody.cz
V průběhu koupací sezóny je sledována kvalita vody na přírodních i umělých koupalištích. Zda je voda v daném místě bezpečná ke koupání, nebo jsou v ní sinice či jiný problém, zjistíte snadno.

U přírodních koupališť je kvalita vody sledována v místech, která mají provozovatele, ale také v koupacích oblastech bez provozovatele. Kontroly se provádějí i ve venkovních koupalištích umělých.

Kvalita vody je posuzována z pohledu mikrobiologického, fyzikálně-chemického a z hlediska výskytu sinic. V místech, kde byl zaznamenán výskyt sinic, což je naprostá většina koupacích ploch u nás, se kontrola provádí častěji, obvykle jednou za čtrnáct dní, v ostatních případech jednou za měsíc. Sinice ve vodě vadí jen při přemnožení, jejich stav je pravidelně monitorován. Přítomnost sinic zjistíte také sami orientačně jednoduchým testem.

Na základě odborných rozborů probíhají vyhodnocení kvality vody a dané místo je označeno jedním ze symbolů kvality vody. Jak vypadají a co znamenají, zjistíte v galerii:

Kategorie kvality vody ke koupání a jejich symboly

Výsledky sledování stavu koupališť najdete na webu www.koupacivody.cz.

Vedle sledovaných přírodních i umělých koupališť existují samozřejmě ještě další vodní plochy, které mohou být využívány ke koupání. Kvalita vody je však sledována pouze v lokalitách uvedených v Seznamu vod ke koupání platném pro rekreační sezónu 2016.

Na nesledovaných místech koupání probíhá na vlastní riziko, přičemž zodpovědnost za děti nesou rodiče, upozorňuje ministerstvo zdravotnictví.

Co hrozí z vody při koupání

Škodlivost sinic závisí na tom, jak dlouho člověk v kontaminované vodě zůstane a kolik toxinů ze sinic se mu dostane do těla. Citlivějším osobám může vadit i krátkodobé či jednorázové koupání, obvykle se vliv sinice projeví při opakovaném nebo delším pobytu v napadené vodě. Důsledkem jsou svědivé vyrážky, nevolnosti, zvracení. Sinice ohrožují játra, ale také oči.

Kromě známých sinic může problém představovat mimo jiné nákaza „krysí žloutenkou“ – leptospirózou.

Použité zdroje: MZ ČR, www.koupacivody.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).