Kážou vodu, pijí víno? Jakými sladkostmi zahánějí „mlsnou“ výživoví poradci

Autor: Česká televize

Bez nějaké sladkosti si většina z nás nedokáže představit den. Zajímá vás, jak jsou na tom výživoví poradci? Hřeší, nebo jsou vzorní?

MUDr. Hana Mojžíšová

Poradkyně v oblasti zdravého životního stylu. Lékařka, atestovaná v oboru vnitřního lékařství. Absolvovala postgraduální vzdělávání pro lékaře v oboru obezitologie dětí i dospělých (garant Česká lékařská komora) a akreditovaný kurz Poradce pro výživu společnosti Nutris. Je lektorkou společnosti STOB a vyškolená v metodice KBT. Je členkou řady odborných společností a pravidelně přispívá do médií včetně rozhlasu a televize. Profesní praxe na obezitologické klinice a soukromá praxe nutričního poradenství ve zdraví i nemoci. www.zdravi-stihli.cz

Čím uspokojujete chuť na sladké?

Můj vztah k sladkým potravinám býval v minulosti více než kladný. Vysokou konzumací sladkostí jsem „nahrazovala“ chyby ve složení (nedostatek bílkoviny v průběhu celého dne) a pravidelnosti ve stravě zejména v době studia medicíny a práce v nemocnici. Profesní orientace na výživu mi osvětlila tyto souvislosti a po postupné změně skladby jídelníčku se fyzická potřeba sladkého minimalizovala.

Co si dopřeji, mám-li chuť na sladké? Jsem již navyklá na pravidelnou přípravu jídla dle náročnosti a délky pracovního dne. Pokud si chci něco sladkého dopřát, může to být kousek ovoce či pár kousků sušeného ovoce, které mám ráda ve směsi s oříšky. Další pochutinou je pro mě sezamová tyčka, dezerty z tvarohu, jogurtu a ovoce např. s chia semínky, kousek čokolády s vyšším obsahem kakaa. Z pečených dezertů mám ráda „mokrá těsta“, makovníky, tvarožník bez těsta či dezert s minimem těsta a ovocem. Někdy si vystačím s mírně oslazenou kávou. Nekupuji a nelákají mě již nákupy z nouze, tzn. sladkého pečiva u stánku v případě hladu. Ani bych se necítila dobře, kdybych doporučovala svým klientům něco, co sama nedělám.

Po jaké sladkosti byste nesáhla?

Rozhodně bych nesáhla po zbytečně barvených cukrovinkách, bonbonech, přeslazených cereáliích, nemusím těžké krémy, zbytečná těsta. S menší konzumací sladkého jsem podstatně snížila obsah cukru do mnou připravovaných dezertů. Dříve konzumovaná sušenka je již pro mě přeslazená a nechutná mi. Nikdy jsem nepila limonády, takže s tím jsem problém nikdy neřešila.

MUDr. Kateřina Cajthamlová

Internistka, systemický terapeut a poradce v životním stylu, moderátorka pořadu Jste to, co jíte (2006 až 2012), nyní na ČT1 pořad DoktorKA, spoluautorka knih Nebezpečný svět kalorií (Euromedia 2013, Doleček, Středa, Cajthamlová) a Čtete pohádky, čtete mezi řádky (Hinkova, Cajthamlová, Orbis IN 2012), patronka Erudikon, předsedkyně Asociace zřizovatelů školních jídelen z.s. www.cajthamlova.cz

Čím uspokojujete chuť na sladké?

Chuť na TUČNÉ sladké příliš nemám (je to zřejmě má celoživotní výhoda). Pokud už se mi chuť na sladké objeví, mám moc ráda ovocné 100% džusy (nejraději spíš grepový nebo pomerančový), případně si dám sušené ovoce – miluji sušené meruňky. Po jídle mi tak jednou měsíčně chutná cheescake či makový koláč, ale vybírám si a často se dělím napůl s někým blízkým. Dřívější laskonky byly vlastně kromě košíčků s ovocem a pudingem nebo tvarohovým Míšou s hořkou čokoládou jediné sladké tučné zákusky, které mi chutnaly. Dnes už nejsou, co bývaly, bohužel.

Po jaké sladkosti byste nesáhla?

Odjakživa nemám ráda koblihy a dorty s želatinou nebo máslovým krémem.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Prezident Aliance výživových poradců ČR

Absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. V Ústavu anorganické chemie ČSAV obhájil titul kandidáta chemických věd. Je autorem řady původních vědeckých prací na téma fotoasistované reakce molekulárního kyslíku a mechanismy oxidačních reakcí. Jako vedoucí vývojový pracovník působil ve výzkumných ústavech tukového a polygrafického průmyslu. Od sedmdesátých let se mj. věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice. Je autorem příruček z oblasti posilování, aerobiku, zdravé výživy a suplementace. Lektoroval a přeložil řadu knižních publikací. Je lektorem řady kurzů, popularizátorem zdravé výživy, poradcem pro výživu a jako dietolog a manažer spolupracoval s řadou vrcholových sportovců. Autorsky i redakčně dlouhodobě spolupracuje s magazíny a časopisy, zaměřenými na zdraví, moderní životní styl a fitness. Je soudním znalcem v oboru. www.nutris.net

Čím uspokojujete chuť na sladké?

Příležitostně (cca třikrát za rok) si dám hořkou čokoládou Lindt s lískovými oříšky, která je k dispozici pouze na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Jinak „sladím“ jen ovocem, pokud možno z vlastní sklizně (včetně džemů a kompotů), příležitostně si pochutnávám na ovocných salátech z Delmartu a do čaje si dávám med od známého včelaře.

Po jaké sladkosti byste nesáhl?

Po takové, v níž jsou přidané škroby, fruktózový a jiné sirupy, zbytečné aditivní látky a palmový tuk. Protože téměř vůbec nesladím, vnímám jakoukoliv chuť připomínající sladkost velmi citlivě, např. z topinambur, sladkých brambor atd. Podobně to mám i se solí. Všechno se dát naučit, když máte informace a zdravotní motivaci. Přírodní chutě jsou natolik unikátní, že nemá smysl je jakkoliv deformovat, a to ještě látkami, které zištně přidávají do potravin chemičtí technologové, a tím snižují jejich nutriční hodnotu a využitelnost organismem.